logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do naprawy i omijania bad sectorów na HDD Quantum

Flamaster 14 Gru 2003 10:18 8521 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się naprawić albo ominąć bad sektory na dysku twardym Quantum?

Fizycznych bad sektorów nie da się naprawić programowo — można je tylko ominąć lub oznaczyć, a przy logicznych warto spróbować zerowania dysku WDclear albo HDD Regeneratora [#436520][#442830][#461368] WDclear zapisuje zera na siłę i jeśli sektor jest skutkiem złego zapisu, może go usunąć; w jednym przypadku po wyzerowaniu dysku i formatowaniu DOS nie wykazał już żadnych uszkodzonych klastrów [#438314][#439870] HDD Regenerator ma naprawiać logiczne bad sektory bez utraty danych, ale po takim zabiegu naprawione sektory mogą nadal być widoczne w systemie, więc zalecany jest potem format [#436544][#461368] Jeśli chcesz tylko ominąć wadliwy obszar, nie twórz tam partycji — wtedy głowica nie będzie korzystać z tego miejsca [#2206058] Partition Magic z opcją „Bad sector retest” był wspomniany, ale inni użytkownicy ocenili go jako słaby przy bad sektorach [#436721][#436836]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 436507
    Flamaster
    Poziom 12  
    Witam
    czy sa jakies programy do naprawy HDD Quantum chodzi mi o to zeby usuwaly bad sectory albo przynajmiej zeby omijały je
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 436520
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    jezeli masz fizyczne bad sektory na pewno nie mozna tego usunąc , jedynie co pozaznaczac , jezeli masz bad sektory programowe np od dysku twardego nigdy ich nie usuniesz nawet formatem . najlepiej uzyj znanego programu wdclear
  • #4 436538
    Flamaster
    Poziom 12  
    to jest quantum serii ST i nie moge znalesc zadnego oprogramowania diagnostycznego zobacze jeszcze tym wdclear
  • #5 436544
    lobo0
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jezeli nic Ci nie pomoze to sprobuj HDD REGENERATOR super programik.
    Logiczne bad sectory usuwa bez sladu!!!
    Najlepszy z tych ktore testowalem. WDCLEAR tylko wypelnia zerami powierzchnie dysku.
  • #6 436550
    redeck
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Hdd Regenerator dla ułatwienia jest tutaj wersja demohttp://www.tucows.com/preview/300158.html
  • #7 436559
    Andrew^
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam

Jezeli masz bad blocki logiczne (niewiem czy dokladnie tak sie to nazywa)
    to zaloz partycje linuxowa :D
    I jak reka odjal badow nie bedzie
    O ile sa to bady logiczne nie fizyczne

Pozdro
  • #8 436568
    kanalia.1986
    Poziom 11  
    A moim zadaniem po co dysk z badami lepij oddaj go mi!!!
  • #9 436719
    lobo0
    Poziom 19  
    :arrow: kanalia.1986 - jak masz tak mowic to lepiej wogole sie nie odzywaj!!! :evil:

wersja demo hdd regeneratora usuwa(regeneruje) tylko jeden bad sector!
  • #10 436721
    jajnik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja mogę polecić Partition magic 7 jest tam taka opcja Bad sector retest, która dość skutecznie potrafi w niektórych przypadkach naprawić lub najgorzej zretuszować obszary wadliwe dysku, spróbuj, może ci sie uda
  • REKLAMA
  • #11 436788
    Zbychu
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Partition magic jest do kitu jeżeli są bad sektory, poszukaj najlepiej na stronach producenta. W moim IBM wystapiły bady (prawdopodobnie cos z zasilaniem dysku) i zadne kombinacje nie pomogły tylko narzedzie producenta. HDD regenerator nie próbowałem bo zostawiłem go jako ostatnia deska ratunku ale już nie był potrzebny bo dysk chodzi jak nowy.
  • #12 436836
    lobo0
    Poziom 19  
    :arrow: Flamaster Potwierdzam PM jest do kitu jezeli chodzi o badsectory. Nie zawracaj sobie nim glowy!
  • #13 437001
    Flamaster
    Poziom 12  
    :arrow: lobo0 dzieki za rade wyproboje HDD REGENERATOR mam nadzieje ze sie uda o wwynikach napisze
  • #14 437038
    Zbynia
    Poziom 31  
    wdclear i zerowanie dysku jest najlepsze....
    pozatym jest o tym pełno na forum i nie ma sensu się rozpisywać - użyj szukaj....

czas zakończyć ten temat...........
  • #15 438210
    Flamaster
    Poziom 12  
    po sprawdzeniu Hdd Regeneratorem to bedzie dalej widac uszkodzone klastry ?? tzn program je zaznaczy i dysk nie bedize zapisywal na nich ?? i czy np po sformatowaniu znowu trzeba powtorzyc tym programem ?????
  • REKLAMA
  • #16 438314
    lobo0
    Poziom 19  
    Hdd Regenerator odzyskuje te sectory ktore sie da ale te sectory kotre odzyskal dalej sa zaznaczone jako zle np. w windowsie. Najlepiej po Hdd Regeneratorze walnac zerowanie dysku WDClear'em i to bedzie najlepsze dla dysku co mozemy zrobic domowymi sposobami :)
    Pozdrowienia
  • #17 439870
    Flamaster
    Poziom 12  
    wyzerowalem dysk wclean i o dziwo 0 uszkodzonych klastrow w dosie formatowanie wykazało 0 bas sectorow i dysk jest OK
  • #18 439989
    lobo0
    Poziom 19  
    czasami najprosze metody okazuja sie trafione :D pozdrawiam
  • #19 442566
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Tu macie wersje pełną.
    Załączniki:
    • HDD Regenerator 1.31.rar (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 442780
    niemy
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A Ja tam wszystkie dyski przelatuje WIPEm i jak ruszy to dobrze potem najwyzej zakladam partycje na nie calym dysku jezeli sektory sa na poczatku i gotowe
  • #21 442830
    Zbynia
    Poziom 31  
    wdclear zapisuje zera na siłę - jeśli ten bad sektor to wynik złego zapisu to go usunie bez problemu - jeśli nie to jest fizyczny i po bąbkach - nie ma się co bawić w hdd regeneratora bo robi to samo tylko nie zeruje całego dysku a same bady...........
  • #22 443620
    Artur79
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    moge prosic o link do wdclear .....
    wielkie dzieki :)
    Artur.
  • #23 447844
    lobo0
    Poziom 19  
    Oj Zbynia nie probowales wiec sie nie wypowiadaj. Raz przelecialem dysk WDClearem i zaznaczyl pare sektorow jako BAD. Pozniej HddRegenerator,wynikiem czego bylo 0 bad sectorow, z niedowierzaniem jeszcze raz przejechalem WDClearem i nic 0 badow, pozniej ndd i jego surface test tez nic nie wykazal wiec nie wiem jak ten program to robi aczkolwiek jest skuteczny.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt
  • #24 449138
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ech... z dyskami roznie bywa U mnie na kilkumiesiecznym, lepszawym WD Caviarze pojawily sie bady. Ani Hdd Regenerator, ani WDClear nie mogl im podolac (takze inne wynalazki). System raportowal 23 kB badow. Dysk byl na gwarancji, ale gonie oddalem, bo komp musial pracowac, a sama instalacja softu i ustawien zajmuje mi z 3-4 dni. Pracowalem z takim kompem nastepne 6 miesiecy. Po czym udalo mi sie zalatwos OS i tak czy inaczej musialem wszystko instalowac od nowa (horror). Przed instalka zrobilem format HDD i ku mojemu zdzieiwniu wszystkie bady zniknely. Pelne zdziwienie... choc dla mnie jak najlepiej
  • #25 450371
    criZZb
    Poziom 12  
    Wcale nie takie dziwne, na jakie wygląda. Dysk potrafi sam usunąć błędne sektory, poprzez podmianę na swoje, zapasowe :) Wszystko jest obsługiwane przez firmware dysku --- jedyne, co można zobaczyć z poziomu systemu to atrybut 'reallocated sector count' w SMART. U mnie w starej Barracudzie IV przeniosło tak w pierwszym okresie użytkowania 33 sektory --- i w tej chwili jest OK.
  • #26 450531
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Mnie jednak to troche zdziwilo, bo o ile wiem (choc moge sie mylic) WD Caviary mojej serii w przypadku pojawienie sie badow najpierw korzystaja z 'nadmiarowej przestrzeni zapasowej' przeznaczonej wlasnie na ;podmiane' badow, a dopiero pozniej raportuja pojawienie sie badow.
  • #27 452568
    criZZb
    Poziom 12  
    W moim przypadku było dokładnie tak, jak opisywałeś --- wszystko wróciło do normy po formacie. W każdym razie warto zawsze pełny format zrobic co jakiś czas.
  • #28 452600
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Ja też miałem 16Kb badów na swoim wysłuzonym Fujitsu i po formacie problem znikł jak ręką odjął !
  • #29 460530
    reper
    Poziom 11  
    Proszę o informację czy HDD Regenerator wpływa w jakiś sposób na istniejące na dysku dane. A konkretnie czy ich nie usuwa
  • #30 461368
    lobo0
    Poziom 19  
    hdd regenerator nie usuwa zadnych danych, ale po takim zabiegu bad sectory ktore beda zreperowane beda dalej widziane przez system i nalezaloby zrobic formata.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów do naprawy i omijania bad sectorów na dyskach HDD marki Quantum, zwłaszcza serii ST. Fizyczne bad sectory nie są możliwe do usunięcia programowo, można je jedynie oznaczyć lub ominąć. W przypadku bad sectorów logicznych pomocne mogą być narzędzia takie jak HDD Regenerator, który potrafi naprawić logiczne uszkodzenia, jednak po jego użyciu zaleca się wykonanie zerowania dysku programem WDClear, który nadpisuje dysk zerami i może skutecznie wyeliminować niektóre błędy zapisu. Partition Magic posiada funkcję bad sector retest, ale jest oceniany jako mało skuteczny w naprawie bad sectorów. Dyski twarde często same zarządzają bad sectorami poprzez mechanizm reallokacji sektorów zapasowych, co może skutkować zniknięciem błędów po pełnym formacie. W przypadku dużej ilości bad sectorów (np. setek) naprawa programowa jest mało opłacalna i lepiej rozważyć wymianę dysku. Możliwe jest także tworzenie partycji tak, aby unikać obszarów z bad sectorami, co zapobiega zapisywaniu danych w uszkodzonych miejscach. Programy HDD Regenerator i WDClear nie usuwają danych użytkownika, ale po naprawie bad sectorów zalecany jest format dysku. Dyskusja zawiera także linki do wersji demo HDD Regenerator oraz wskazówki dotyczące diagnostyki i postępowania z uszkodzonymi dyskami Quantum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA