logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROWIEW 765M - Uszkodzony tranzystor BU2527AX, przetwornica próbkuje, niskie napięcia

krzysiek121 10 Cze 2002 21:10 1840 8
REKLAMA
  • #1 19071
    krzysiek121
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Monitor ten kupiłem miesiąc temu. Chodził bez zarzutu aż pewnego dnia obraz zwężył się ze wszystkich stron i po 5s zgasł. No nic wyłączyłem go odczekałem i znowu zaczął działać jednak po kilku dniach znowu to samo. Tylko z tą różnicą że już się nie włączył z powrotem. Nie mam doświadczenia w naprawie monitorów ale pojecie jako takie mam. .Wiec rozkręciłem go okazało się że przetwornica próbkuje . Uszkodzony okazał się tranzystor BU 2527AX. Wstawiłem nowy lecz po paru sekundach dymek i było po Bu2527.
    No nic kupiłem następny lecz bardziej uważałem. Wlutowałem go lecz tym razem już wcale nie odpalił .Nawet się nie grzeje. Przetwornica dalej stuka i ma za niskie napięcia .Zamiast 82 V jest 24V zamiast 5 V jest 1V itd. Zasilacz jest zbudowany na ka3842b.Acha jak się włancza to nie magnesuje cewek a jedyne co się grzeje to IRF634A(Jest na tym samym radiatorze co BU 2527Ax lecz z drugiej strony.
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 19083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 19093
    Szeryf
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Pierwsze co musisz zrobic to sprawdzic dokladnie przetrornice odlacz zasilanie ukladu mocy odchylania poziomego a jego miejsce wstaw zarowke o mocy ok 60-75wat musisz sprawdzic jeszcze czy koncowka (BU) jest zasilana bezposrednio z przetwornicy czy przez tranzystor (np. IRF540-640 a moze jakis darlington TIP1..) ten tranzystor tez potrafi poleciec. Przy podlaczonej zarowce odpal do i przemierz napiecia jesli za male to sprawsz elki na filtrach czasami przysychaja sprawdz tez diody prostownicze czy ktoras nie jest przywarta. Jesli przetwornica probkuje to najprawdopodeobniej jest przeciazona. Powodzenia
  • #4 19098
    krzysiek121
    Poziom 12  
    Dzięki teraz mam sie czego czepić :P jutro dam znać WIelkie dzieki
  • REKLAMA
  • #5 19217
    krzysiek121
    Poziom 12  
    Powiem co robiłem po kolei .Najpierw zająłem się sterowaniem tego BU 2527 okazało się że jest spalony IRF 643 (przewodzi we wszystkie strony).Później zająłem się przetwornicą i tu nie poszło tak szybko. Odłączyłem diodę i podłączyłem żarówkę 75W miedzy 80V a GND .
    Nic się nie zmieniło przetwornica dalej nie startowała a żarówka świeciła bardzo słabo. Wiec posprawdzałem czy nie ma zimnych lutów i przetwornica o dziwo zaczęła chodzić. Wszystkie napięcia były w miarę poprawne tylko zamiast 55V było 48V.Monitor z podłączoną żarówką uruchomił się a na ekranie jest mały kwadracik. Niestety części będę miał dopiero za kilka dni. Acha jeszcze jedno ten kondensatorek . Pisze na nim MPPS512J zmierzyłem go i ma 4.9n czy to on był przyczyną ze BU2527 padł czy może jeszcze coś ???JAka jest wartość tego kondensatorka 5.1 n?
  • REKLAMA
  • #6 19922
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kondensator to 5,1nF. Wywal go w cholerę i wstaw nowy. Utrata pojemności tego kondziołka jest niebezpieczna - rośnie amplituda impulsów na kolektorze tranzystora linii.... no i mamy pasztet.
  • #7 20011
    krzysiek121
    Poziom 12  
    Zamiast IRF634a wstawiłem 640 kondenstaor też wymieniłem ale na 5.5n i dalej nie chodzi.Napiecia są dobre.Co jeszcze mogło poleciec????
    BU2527 grzeje sie ale nie tak mocno jak przedtem.
  • #8 20022
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    IRF 640 ma niższe dopuszczalne napięcie D-S, poza tym trzeba by się upewnić, czy ma właściwy czas przełączania. Ale może są to mało istotne szczegóły. Sprawdź czy równolegle do BU jest dołączona dioda (z reguły jest to szybka dioda mocy w obudowie TO-220). Dioda powinna być dołączona katodą do kolektora. Sprawdź ją, może być przebita.
    Powodzenia, Włodek
  • #9 20558
    krzysiek121
    Poziom 12  
    Dioda w obudowie TO-220 leciała w kulki i dlatego ten Bu nie chciał działać(choc na mierniku było dobrze). Dzieki za pomoc( bez was było by nie wesoło)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor PROWIEW 765M miał problem z obrazem, który się zwężał i po chwili gasł. Uszkodzony został tranzystor BU2527AX w przetwornicy zasilającej, który po wymianie szybko ulegał uszkodzeniu. Po kolejnej wymianie tranzystor nie uruchamiał się, a przetwornica próbkując generowała zbyt niskie napięcia (np. 24V zamiast 82V, 1V zamiast 5V). Zasilacz oparty jest na układzie KA3842B. W trakcie diagnozy wykryto uszkodzony tranzystor IRF643, który przewodził w obu kierunkach. Zalecano wymianę kondensatora powrotu o wartości około 5,1nF (oznaczonego MPPS512J), który mógł powodować wzrost amplitudy impulsów i uszkodzenia tranzystora BU2527AX. Po wymianie kondensatora i sprawdzeniu połączeń przetwornica zaczęła działać, jednak napięcia były nieco obniżone. Wymieniono także tranzystor IRF634A na IRF640, jednak IRF640 ma niższe dopuszczalne napięcie D-S i należy zweryfikować jego parametry przełączania. Dodatkowo wykryto uszkodzoną szybką diodę mocy w obudowie TO-220, która była przyczyną problemów z działaniem BU2527AX mimo poprawnych wskazań miernika. Po wymianie diody monitor zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA