logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hivision BT1581 - za wysokie napięcie zasilania trafa linii

gafek 01 Lip 2003 14:29 1954 9
REKLAMA
  • #1 270883
    gafek
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Był martwy - po otworzeniu stwierdzono:
    zimny lut na nodze trafa wysokiego (połączonej z kolektorem tranzystora końcowego).Po włączeniu próbkowanie.Pomiar wykazał uszkodzenie tranzystora końcowego BU2520AF.Po wymianie monitor ruszył,ale zasilanie trafa lini jest około 140V .Na tranzystorze można smażyć jajka.
    Po przekopaniu okolicy stwierdziłem uszkodzenie tranzystora Q618 - 2SD667 (siedzą takie dwa małe przy trafie) i rezystora R683 - którego wartości niestety nie mogę ustalić.Myślę,że będzie to koło kilkudziesięciu omów,ale nie jestem pewien.Co może być przyczyną występowania tak wysokiego napięcia ?? IRF'a 630 i jego sąsiedztwo sprawdzone.Pozostałe napięcia OK.

Jakiś dziwny ten monek - żadnej dokumentacji nie można znaleźć.

Pomóżcie koledzy !!

Pozdrówka !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 272210
    Keszel3
    Poziom 14  
    Mam podobny problem z Belineą 105076. Zasilanie linii jest na mosfecie włączonym szeregowo, na wejściu jest ok. 178V a za tranzystorem 175V.
    Zamiast tranzystora linii żarówa. Mosfet jest wysterowany jakimś przebiegiem, nie wiem czy jest odpowiedni. Tranzystor był podmieniany i elementy wokół sprawdzone. Spróbuję sprawdzić za radą ARGAMEDON-a zenerkę bo mierzyłem ją tylko testem na diodę.
  • REKLAMA
  • #4 272220
    gafek
    Poziom 17  
    No właśnie, może ktoś mógłby mi wytłumaczyć zasadę działania tego układu na IRF'ie ? W moim przypadku jest on sterowany przez kondziołek (czyli impulsowo) z KB2511 - to jest chyba odpowiednik TDA9111,ale nie jestem pewien.

Na szczęście wpadł mi w ręce drugi prawie taki sam monitor ,który jest sprawny - więc może drogą porównania dojdę do ładu z tym padniętym.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 272500
    Keszel3
    Poziom 14  
    IRF w zasilaniu linii podaje napięcie uzależnione od rozdzielczoœci. Im wyższa rozdzielczoœć tym wyższe napięcie. Stabilizuje w ten sposób szerokoœć obrazu. Napięcie zasilajšce linii z reguły wynosi 90-120V. Sprawdż diodę, która jest wpięta w drenie IRF-a i wymień za niš elektrolit na ok. 200V.
  • #7 273791
    gafek
    Poziom 17  
    Kiedy odłączę sterownie bramki (odepnę nogę scalaka) napięcie spada do 55V - czyli wygląda na to,że regulator działa,a tylko sterowanie pompuje go na full.Nie mam aplikacji tego KB.. ale na pewno musi działać jakiś feedback.Czyli układ mierzy coś na trafie i steruje regulatorem na IRF'ie. Macie może jakieś info na temat KB2511 ??? Poprawcie mnie jeśli mój tok rozumowania jest niewłaściwy.

Pozdr.
  • #8 274136
    Andrzej Piotrowski

Poziom 15  
    Ocena: 9
    Wedle informacji jakie posiadam jest to układ SAMSUNGA. Procesor geometrii i synchronizacji H/V sterowany przez IIC. Robocza nazwa Samsunga to S1D2511B01. Sprawdz czy to o to chodzi. :roll:
    Załączniki:
    • S1D2511B01 - KB2511.pdf (331 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    PPHU ServiCo Microsystems Andrzej Piotrowski
    Witosa 2/64, Piła, 64-920 | Strona WWW: www.servico24.pl
  • #9 274178
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Nie wiem w jakiej rozdzielczości sprawdzasz to napięcie, przy np 1024x768 75Hz może właśnie coś koło 140V powinno tam być, niższe będzie w 640x480 bo coś koło 70V (nie wiem jakie w tym modelu). Napisz czy monitor świeci, BU2520AF są często podrabiane (jakieś znaczki ISO, TSL, albo takie "O" z dwoma kreseczkami na obudowie) i radzę uważać przy zakupie, lewe właśnie potwornie się grzeją i pomaga wymiana na oryginał Philipsa. Sam kupuję nowsze BU45XX.
  • #10 275560
    gafek
    Poziom 17  
    Hurraa !! Zmęczyłem dziada !!

Winny był tranzystor końcowy !! Mimo,że nowy i niby oryginalny to szalał.Dobrze ,że sie sfajczył jak zapomniałem wlutować kondensatora w kolektorze ,bo bym siedział nad nim jeszcze długo !!

Dla następców informacja:
    napięcia zasilania linii:

640/480 - 77V
    800/600 - 117V
    1024/768 - 152V
    1152/864 - 164V !!!!!! (taki złom a chodzi przy tej rozdzielczości !)

i jeszcze R683 - 47ohm - on często gęsto jest przysmażony i nie widać pasków.

Dzięki wszystkim za pomoc !!!
    Pozdrówka !!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora Hivision BT1581, który po wymianie tranzystora końcowego BU2520AF uruchomił się, lecz napięcie zasilania transformatora linii wynosiło około 140V, co powodowało nadmierne grzanie tranzystora. W trakcie diagnozy wykryto uszkodzenia tranzystora Q618 (2SD667) oraz rezystora R683 o wartości około 47 omów, często przysmażonego. Napięcie zasilania linii zależy od rozdzielczości obrazu i może wynosić od około 77V (640x480) do 164V (1152x864). Układ sterujący oparty jest na tranzystorze IRF630, który reguluje napięcie w zależności od rozdzielczości, stabilizując szerokość obrazu. Wskazano na konieczność sprawdzenia diody wpiętej w dren IRF-a oraz kondensatora elektrolitycznego o napięciu około 200V. W niektórych przypadkach wysokie napięcie spadało po wymianie dławika za IRF-em. Sterowanie IRF-em odbywa się impulsowo przez scalak KB2511 (prawdopodobnie odpowiednik TDA9111 lub układu Samsunga S1D2511B01). Ostatecznie przyczyną problemu był wadliwy tranzystor końcowy, który mimo nowości i oryginalności zachowywał się nieprawidłowo. Zaleca się ostrożność przy zakupie BU2520AF, gdyż często są podrabiane i mogą się nadmiernie grzać. Wartość rezystora R683 to 47 omów, a jego uszkodzenie jest częstą przyczyną problemów. Monitor działa poprawnie przy napięciach zasilania linii dostosowanych do rozdzielczości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA