logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór drutu do spawania aluminium - czy można użyć odciętej blachy?

kaaktus 06 Lut 2006 12:30 4889 10
REKLAMA
  • #1 2266882
    kaaktus
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mam pytanie czy do spawania aluminium mogę użyć jako drut kawałek odciętej blachy czy musi być to oryginalny drut bo może ma w sobie topniki itp. Ewentualnie jaki zastosować aby spaw był mocny i łatwo się spawał chcę zrobić ramę roweru wyczynowego
  • REKLAMA
  • #2 2267147
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    A czym chcesz to spawac? Chodzi ci o lutowanie?
  • REKLAMA
  • #3 2267180
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Coś mi się wydaje, że kolega chce spawać gazami technicznymi. Generalnie jak chcesz aby to się nie rozpadło to lepiej podocinaj rurki a spawanie zleć komuś kto się zna i ma sprzęt. Pewnie za taką ramę dużo nie zaśpiewa, a Ty pocieszysz się długo rowerkiem.
  • #4 2269593
    kaaktus
    Poziom 13  
    no nie wiem czego nie napisałem o jakie spawanie mi chodzi wiec dodaję interesuje mnie spawanie TIG prądem przemiennym
    dzieki za odpowiedz
  • #5 2307413
    Gutek297
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    stosowa nalezy specjalny drut spawalniczy do spawania aluminum i zielonej elektrody w uchwycie tig
  • #6 2308738
    Arek400
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Aluminium spawa się w osłonie argonu spawarkami plazmowymi i specjalnymi drutami, rama roweru to nie jest czyste aluminium tylko stop inaczej by się natychmiast pogieła. Proponuję to spawanie komuś zlecić kto się tym zajmuje, oprócz sprzętu trzeba mieć też wprawę w tego rodzaju spawaniu.
  • REKLAMA
  • #7 2309212
    kaaktus
    Poziom 13  
    a może ktoś wie jaki zastosować drut do Alu PA38 (TIG) ostatnio spawałem migiem i uświadomiłem sobie że wbrew pozorom dobry rower jest trudniej zrobić jak motocykl :cry: drut którym spawałem był bardzo miękki musiałem dawać grube spawy i waga roweru mocno ucierpiała na tym nie chciał bym się naciąć na podobny do Tig bo nie jest tani a w sklepach nie wiele sie znają
  • #8 2309330
    prez8s
    Poziom 33  
    A myslałes o lutowaniu? Są takie spoiwa specjalne. Ja to sprawdziłem trzyma bardzo mocno. Tylko trzeba to robic umiejętnie, należy przetapiać. Taka spoina jest mocniejsza mocniejsza niz aluminium. Potrzebny jest do tego palnik acetylenowy, bo musi miec bardzo dużą temp.
  • REKLAMA
  • #9 2312929
    kaaktus
    Poziom 13  
    widziałem reklamy tego ale potraktowałem jak cudowny środek jakich wiele które nie działają myślałem że spoina jest bardzo miękka i nadaje się tylko do wypełnień ubytków ale jak mówisz że to takie dobre to przetestuje
  • #10 2313752
    prez8s
    Poziom 33  
    Ja tez w to nie wierzyłem. Kupiłem tak dla zabawy. Pierwsze luty oczywiscie wyszly bardzo słabe. Ale problem był w zbyt niskiej temperaturze. Temperatura materiału lutowanego musi byc co najmniej 600oC. Materiały, krawędzie które chcemy połączyć trzeba najpierw porządnie rozgrzać, potem dobrze oczyscic szczotką drucianą i przyłożyc to spoiwo, w miedzy czasie podgrzewają materiał w koło. Spoiwo musi sie wtopic w aluminium, jak juz sie zacznie wtapiac, to aluminium zaczyna szybko robic sie płynne i bardzo łatwo sie lutuje. Palnik acetylenowy to podstawa do takiego lutowania. Tlenków jest bardzo niewiele, to spoiwo ma cos w sobie co zabiera te tlenki i lutuje sie łatwo. Jesli chodzi o spoine, to jest cholernie twarda, twardsza wiele razy niz aluminium. Próbowałem to zgnieść na imadle. Można tą twardość porównać do stali.
    Tekst nie jest sponsorowany, nie sprzedaje tego spoiwa, opisuje jedynie jakie miałem doświadczenia. Jedyna wada to, żeby dojsc do wprawy to musi troche czasu upłynąć. Ale sądze że taki dobrze polutowany rowerek byłby bardzo wytrzymały.
  • #11 2901425
    kaaktus
    Poziom 13  
    Brzmi jak cudowny środek ale kiedyś też acetylenem lutowano Alu podejrzewam że to to samo tylko topniki (biały proszek) jest już w drucie porównałem wytrzymałość jaką podają jest podobna jak dobre spawy TIG ale czy można w to wierzyć to nie wiem jedno jest pewne spawów już nie trzeba odprężać jak po spawaniu elektrycznym
    czyli chyba nie kupię tego bo nie mam zestawu do acetylenu :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Do spawania aluminium, zwłaszcza ramy roweru wyczynowego, nie można używać kawałków odciętej blachy jako drutu spawalniczego, ponieważ drut musi być specjalnie przeznaczony do spawania aluminium, często zawierający odpowiednie topniki. Najlepszą metodą jest spawanie TIG prądem przemiennym w osłonie argonu z użyciem specjalnego drutu spawalniczego do aluminium, np. do stopu PA38. Spawanie aluminium wymaga doświadczenia i odpowiedniego sprzętu, dlatego często zaleca się zlecenie tego zadania fachowcom. Alternatywnie można rozważyć lutowanie acetylenowe specjalnymi spoiwami, które po odpowiednim nagrzaniu (ok. 600°C) tworzą bardzo twardą i wytrzymałą spoinę, nawet twardszą niż aluminium. Lutowanie wymaga jednak umiejętności i odpowiedniego palnika. Spawanie MIG może powodować miękkie spawy i zwiększenie masy konstrukcji, co jest niekorzystne przy rowerach wyczynowych. Spoiwo lutownicze zawiera składniki usuwające tlenki, co ułatwia lutowanie aluminium. Spawów TIG nie trzeba odprężać termicznie, co jest zaletą w porównaniu do spawów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA