logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEW STAR 202 - brak dźwięku i ciemny obraz po awarii zasilania

JTJARKO 06 Lut 2006 13:35 1338 7
REKLAMA
  • #1 2267119
    JTJARKO
    Poziom 11  
    Witam

Trafił do mnie NEW STAR202 po wyłączeniach prądu przez elektrownię. Soft oryginalny.Na wyswietlaczu tylko migały : i innej reakcji brak. Wymieniłem w przetwornicy elki 2x 1000uf i odbiornik powstał. Jednak brak fonii i obraz jest bardzo ciemny /negatyw/ tak jakby brakowało sygnału luminancji. Pomiar napię na przetwornicy wskazuje ,że sa OK! Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2270533
    JTJARKO
    Poziom 11  
    Witam
    Dlaczego sadzisz,że to soft? Nie bardzo mnie to przekonuje.
  • REKLAMA
  • #4 2270660
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam ponownie w Twojej wypowiedzi jest- że była częściowo uszkodzona przetwornica,a wiadomo że tunery cyfrowe jak i wszystkie urządzenia cyfrowe nie znosza zaśmieconego zasilania,i porostu wkradł sie błąd,dlatego tak a nie innaczej napisałem.
  • #5 2270802
    JTJARKO
    Poziom 11  
    ok, przekonałeś mnie, spóbuję, ale muszę miec oryginalny soft
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2270815
    turek53
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    W tym tunerku razem z kondkami pada scalak 4053 (smd) . Wymień i będzie po kłopocie.
  • #7 2271776
    JTJARKO
    Poziom 11  
    witam ponownie
    wgrałem nowy soft i efekt jest ten sam czyli wniosek z oprogramowaniem jest wszystko ok. Zauważyłem,że gdy jest zmiana kadru w czasie transmisji jakiegokolwiek programu to zrywa synchronizację, tak samo się dzieje gdy jestem w menu i zmieniam plansze. Oczywiście na poprzednim sofcie robił to samo. Co o tym sadzicie. Jeszcze sprawdzę rade jaka podał Turek53. Pozdrawiam
  • #8 2275021
    JTJARKO
    Poziom 11  
    witam . Serdeczne podziekowania dla TUREK53. Wstawiłem smd 4053 i tunerek smiga jak nowy. Temat uważam za zamkniety. Pozdrówka dla wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Tuner cyfrowy NEW STAR 202 po awarii zasilania i wyłączeniach prądu wykazywał migający wyświetlacz bez dźwięku i bardzo ciemny, negatywowy obraz, co sugerowało brak sygnału luminancji. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych 2x1000µF w przetwornicy przywróciła działanie urządzenia, jednak problem z fonii i obrazem pozostał. Pomiar napięć w przetwornicy wskazywał poprawność zasilania. Podejrzewano uszkodzenie oprogramowania, jednak wgranie oryginalnego softu nie rozwiązało problemu. Wskazano, że uszkodzeniu uległ scalak 4053 (SMD) w tunerze, który należy wymienić. Po wymianie układu 4053 tuner działał prawidłowo, zniknęły problemy z synchronizacją obrazu i dźwiękiem, co potwierdziło, że uszkodzenie tego elementu było przyczyną awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA