Witam !
W tym TV za centrowanie odpowiada para tranzystorów Q 6809/6810 - 2SC1740/2SA933AS znajdujących się na płycie D. Oczywiście może być coś nie tak z nimi. Są one sterowane z komparatora IC 6801 - LM 393, który wypracowuje dla nich sygnał bazując na przebiegu H-SAW. Same zaś są jeszcze sterowane w bazach sygnałem H-CENTER - B18 złącza CN6601.
Na tym etapie naprawy ja skupiłbym się na obejrzeniu oscylogramów sterowania w/w tranzystorów oraz samego sterowania H. Jest ono też przecież zupełnie inne niż klasyczne. Przesunięcie fazowe w impulsach sterujących też może mieć tutaj znaczenie. Proszę również pamiętać o tym, że chassis tego TV dla potrzeb naprawy było wielokrotnie zapewne "przewracane" i przemieszczane, co mogło spowodować powstanie gdzieś ( szczególnie przy przejściach sygnałów z modułu na moduł ) złych kontaktów lub zimnych lutów przy złączach. Przecież sam sygnał H-DRIVE "produkowany" w module E prowadzony jest przez moduł A, następnie D1, aż na płytę odchylań. Proszę to wszystko wziąć pod uwagę i prześledzić. Oczywiście nie chcę uśpić Pana czujności i nie chcę powiedzieć, że to na pewno nie uszkodzenie jakiegoś elementu.
Powodzenia !
Proszę opisać efekty prac
Pozdrawiam !