TV jak w temacie. Przyszedł do serwisu z uszkodzonym Q6803 2sc5698 H-OUT, oraz spalonymi rezystorami bezpiecznikowymi 0.47om na +B. Po wymianie tranzystora na org. 2sc5698 oraz rezystorów, odpaliło wysokie i poleciał znowu 2sc5698, rezystory 0,47om na +B, poleciał także MX0842 oraz rezystor bezp. R6666. 0,1om. Naprawa zapowiada się " bardzo wesoło ". Przyczyną okazało się trafo 8-598-851-50. Zamontowałem HR8638 oraz nowe elementy j.w. TV odpalił, lecz nie działa układ korekcji, obraz jest za szeroki w formacie 4/3 zajmuje całą szerokość ekranu. Podstawiłem trafo oryginalne, kondensatory w odchylaniu lecz, bez zmian. Tryb serwisowy nie reguluje szerokości, trapezu, itp H. Tranzystory polowe 2sk2251, stp4n40 sprawdzone, podmienione. Nie zmienia się przebieg na bramkach występują tam imp. H o ampl. 3v p.p. Pomiary wskazują mi na usterkę w mod. deflektion D1. Lecz nie posiadam takiego modułu aby go podstawić. Podstawiałem także pamięć z wgranym nowym plikiem, bez zmian. Mam pytanie do kolegów po fachu. Co najczęściej leci w module D1. Zrobiłem w nim trochę pomiarów lecz po "omacku" Na przetworniku D/A CXA1875 na portach P5 H trapez, P6 H centr. P7 H lin. nic się nie zmienia, podniosłem i pomierzyłem tranzystory smd lecz nie znalazłem usterki. No i "stoję w miejscu" Proszę o jakieś sugestie w temacie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.