logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock K7VT4A Pro + Maxtor DiamondMax 10 - wolny zapis danych, jak poprawić?

polonus 06 Lut 2006 17:07 3763 3
REKLAMA
  • #1 2267893
    polonus
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam.

Zakupiłem dysk Maxtor DiamondMax 10 6L160M0 160GB. Problem polega na zbyt wolnym zapisie danych na dysku. Rożne programy testowe pokazują wartość ok. 7MB/s zapisu. Odczyt jest poprawny, testy pokazują ok. 127MB/s. Oryginalny program do testowania dysków ze strony Maxtora wiesza się przy wykrywaniu dysków.

Dysk jest podpięty pod następujący sprzęt:
    Płyta: Asrock K7VT4A Pro, BIOS zupgrade'owany do v. 1.50.
    Procesor: Sempron 2200+.
    System operacyjny: Win XP Professional Edition + SP 2.
    Pamięć: 512MB DDR Kingston.

Zainstalowane są najnowsze sterowniki do płyty głównej oraz innych podzespołów. W menadżerze urządzeń nie ma konfliktów.

Ten sam dysk podpięty u znajomego działa bez problemu. 700MB z dysku na dysk zapisuje się w ok. 15 sekund. Z partycji na partycje ok. 30 sekund. Zaś u mnie operacja taka trwa 2-3 minuty. Sprzęt znajomego to : Asus A8N-E.

Przeszukałem internet w poszukiwaniu podobnych problemów, lecz nic nie znalazłem. Już miesiąc się z tym męczę ;) Pomóżcie. Domyślam się, że to może być problem z kontrolerem SATA RAID.

Komputer byl oddawany do serwisu, lecz serwisanci twierdzą, że działa normalnie. Czy możliwe jest, że dysk ten "gryzie" się z tą płytą główną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2267933
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Te dyski to sa jakies udane. Nie chodza dobrze ze wszystkimi kontrolerami. Wymien dysk lub z upgraduj firmware. U mnie 80 (6L080M0) nie chodzily z Marvellem
  • REKLAMA
  • #3 2268077
    polonus
    Poziom 16  
    Chciałbym się dowiedzieć więcej o zmianie firmware. W jaki sposób można takiej zmiany dokonać i jak trudne to jest? Czy można utracić gwarancję poprzez taką zmianę? Jest to nowy dysk na gwarancji, niedawno zakupiony.

EDIT: Czy ktokolwiek ma identyczny sprzęt K7VT4A Pro + Maxtor 160GB SATA 6L160M0 i czy ma podobny problem? Chciałbym wykluczyć uszkodzenie płyty (też na gwarancji).
  • #4 2273033
    polonus
    Poziom 16  
    Problem jest już rozwiązany. Okazało się, że jest to wina ... dysku. Niestety gdy opisywałem problem komputer był już w serwisie i nie sprawdziłem wersji firmware sprzętu, więc nie wiem czy to ta sama wersja czy inna.
REKLAMA