logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić?

Jimmik89 17 Kwi 2008 18:24 3882 24
REKLAMA
  • #1 5041335
    Jimmik89
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Witam. Posiadam 2 dyski twarde pierwszy to 320 GB WDC WD3200AAKS a drugi to 80 GB Maxtor 6Y080P0.

Płyta główna: ASRock 4CoreDual-VSTA
    Procesor: Intel Pentium 4 641, 3200 MHz

Dyski te są w 100 % sprawne, problem polega na tym iż:

Instaluje system operacyjny na dysku Maxtor i wszystko działa tak jak trzeba nie ma żadnych problemów.

Instaluje system na WDC i problem jest taki że gdy chcę używać np kopiując coś na Maxtora komputer zaczyna wolno działać, dźwięk zaczyna się przycinać i słychać jak dysk zatrzymuje się i rozpędza. Prędkość sięga wtedy do max 3-5 mb/s między dyskami a normalnie mam prawie 40 mb/s

Jak mogę rozwiązać ten problem ? Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5041433
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podaj pełną konfigurację z danymi zasilacza włącznie. Na którym dysku zainstalowany system ? W jakich trybach pracują dyski ? Wszystkie sterowniki do płyty głównej zainstalowane ?
  • #3 5041449
    Jimmik89
    Poziom 15  
    Zasilacz to 480 W

System zainstalowany teraz jest na WDC

Wszystkie sterowniki są zainstalowane.

W jakich trybach ? Nie rozumiem
  • #4 5041476
    tronic1
    Spec od komputerów
    "Zasilacz to 480 W" - tak jest napisane na naklejce na zasilaczu ? Podaj pełną konfigurację komputera. W menadżerze urządzeń we właściwościach kanałów IDE sprawdź z jakich trybach pracują dyski, DMA czy PIO. WDC pracuje w trybie zgodności czy instalowałeś sterowniki SATA ? Na dysku jest zworka ograniczająca transfer do SATA I ?
  • #5 5041549
    Jimmik89
    Poziom 15  
    DMA Tryb

Sterowniki już są na płycie głównej bo inaczej nie wykryło by mi go chyba wcale.

Z tego co wiem ten dysk sam przestawia się na tą prędkość bo nie ma tam takiej zworki.
  • #6 5041574
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zrób testy obu dysków programem HDTune i wklej na forum.
  • REKLAMA
  • #7 5041581
    Jimmik89
    Poziom 15  
    są dobre napewno bo robiłem.

Chodzi o to że gdy win jest na Maxtor dyski działają ok, a gdy zainstaluje go na WDC dyski się "gryzą" spowlaniają się nawzajem
  • REKLAMA
  • #8 5041613
    tronic1
    Spec od komputerów
    Pokombinuj przekładając WDC na drugie SATA lub Maxtora na drugie IDE.
  • #10 5042006
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Po pierwsze podepnij WDC jako drugi dysk i zeskanuj MHDD F4 F4 Podaj też SMART np. tak jak tu pisano HD Tiune można też użyć do tego programów

MHDD - http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/
    Victoria - http://hdd-911.com/index.php?option=com_docman&Itemid=31
    wspomniany HD Tiune - http://www.hdtune.com/download.html
  • #12 5042238
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Dobra z tym na sata gra, a screeny z tego drugiego dysku (maxtor) ?
  • #13 5042263
    Jimmik89
    Poziom 15  
    Teraz od momentu gdy wykonałem operacje między nimi i odpiąłem Maxtora system ładuje się bardzo !!! długo
  • REKLAMA
  • #14 5042357
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Dużo przerzucam danych dziennie więc też na takie coś trafiłem :) Ale jako, że nie znalazłem rozwiązania to zostawiłem to w spokoju.

Takie przystanki transferu dobrze widać w Total Commanderze. Spotykam je w większości pojemnych dysków (>300GB) bez względu czy są inne dyski/napędu podpięte pod ATA czy nie.

Zarówno to samo jest gdy dysk pracuje w trybie IDE czy AHCI. Spotykam to zarówno na dyskach Seagate, WD, Samsung, Maxtor, oczywiście nowych. Może NCQ tutaj coś kombinuje.

Kwestia firmy? Wątpie - miałem to na Asusie, MSI, Abicie. Może mostek południowy? Hmm ICH8 i ICH9 to było to samo, Ty masz wogóle inny (by Via) więc pewnie nie ma znaczenia.

Podsumowując możliwe jest, że przy tak pojemnych dyskach głowice nie wyrabiają już ze znajdowaniem porozrzucanych po dysku danych. Nie defragmentuje dysków bo poprostu nie mam na to czasu więc może w tym tkwi przyczyna takiego zachowania dysków, można spróbować.
  • #15 5042463
    Jimmik89
    Poziom 15  
    Tylko podstawowe pytanie dlaczego gdy system jest na Maxtor wszystko jest ok a gdy jest na WDC nie chce współpracować z Maxtorem ?

Maxtor jest pusty.

Dodano po 4 [minuty]:

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, gdy mam win na WDC i podłączyłem Maxtora i zaczęły się komplikacje, gdy włączę muzykę i coś robie komp dostaje zamulenia z dźwiękiem zaczyna ciąć , spowlaniać itp, karta mam X-Fi Xtreme Audio
  • #16 5042492
    spinnaker
    Poziom 32  
    Trzeba by wykluczyć czy to aby nie ten WD nie był walnięty, proponuję w jakimś innym kompie spróbować tego samego tj. zainstalować windę

Zworkę na dysku WD oczywiście masz ustawioną na 1,5Gb/s? Bo Twoja płyta nie wspiera SATA2
  • #17 5042528
    Jimmik89
    Poziom 15  
    spinnaker napisał:
    Zworkę na dysku WD oczywiście masz ustawioną na 1,5Gb/s? Bo Twoja płyta nie wspiera SATA2

Tak wiem, mam miejsce na zworkę ale nie mam nigdzie napisane na nim jak to zrobić.

Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić? Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić?Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić?
  • Pomocny post
    #18 5042557
    spinnaker
    Poziom 32  
    Zajrzyj tutaj
  • Pomocny post
    #19 5042607
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Panowie WDC nie jest w porządku !!
    Opis SMART (C5-197) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic965332.html

W WDC mamy 33 sektory w kolejce . Przydało by się zarchiwizować dane na tym WDC następnie go wyzerować MHDD i dać Realokacje
    Opis jak to zrobić jest tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#4147863 linki do MHDD podałem wyżej .

uruchamiasz MHDD pierwsze co robisz to F4 F4 Scan Wynik na forum (najlepiej naprawa i odzysk danych HDD https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum104.html Tam tez od razu F8 i SMART podaj.
    Po przeskanowaniu będzie już wiadomo co i jak najlepiej (jeśli dane już sa zabezpieczone) dać komendę ERASE (zerowanie a następnie F4 zmienić Remap na ON i wcisnąć F4. Po tym można założyć partycję w MHDD komenda Fdisk (zakłada jedna partycje o powierzchni dysku) i w Windowsie można potem to modyfikować.

Jakaś przyczyna jest że pojawiły się w kolejce do realokacji sektory.

Maxtor ma 12 już remapowanych ale 0 w kolejce więc powinien działać ok.

-- Jeśli uważasz że ci pomogłem naciśnij Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić? --
  • #20 5042631
    Jimmik89
    Poziom 15  
    spinnaker, teraz dysk jest jako stata I ale błąd nie znikł jeśli chodzi o pracę z tym drugim dyskiem. Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić?

migol21 uważam że mój WDC jest dobry dlatego iż gdy nie podłącze Maxtora wszystko działa tak jak trzeba nie ma żadnego problemu a gdy jest podłączony podczas kopiowania z dysku na dysk dostaje zadyszki.
  • #21 5042804
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Mimo wszystko SMARt pokazuje że ma 33 w kolejce które prawdopodobnie moga być alokowane dlatego lepiej zrobić z tym porządek. Co do przesyłu danych pomiędzy dyskami to nie tylko kopiowanie pomiędzy dyskami się psuje ale tez i działanie sytemu na PATA.
  • #22 5050661
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Cytat:
    komputer zaczyna wolno działać, dźwięk zaczyna się przycinać i słychać jak dysk zatrzymuje się i rozpędza.

Na trzy przypadki takich objawów z którymi miałem do czynienia, trzy były wywołane usterką zasilacza który po prostu nie wyrabiał z podwyższonym poborem mocy w trakcie jednoczesnego odczytu i zapisu na dwóch (lub więcej) dyskach jednocześnie.

Kolega Jimmik poda nam producenta i dokładny model zasilacza, a następnie sprawdzi go w niżej podany sposób:
    Miernik napięcia podpiąć pod linię +12v (żółty kabel) i uziemienie (czarny kabel) w jednej z wtyk MOLEX od zasilacza.
    Uruchomić sprzęt, wziąść się za kopiowanie danych i obserwować jak zmienia się wartość napięcia gdy obroty dysku spadają w opisany sposób.
  • #23 5053911
    Jimmik89
    Poziom 15  
    migol21 to co napisałeś mi pomorze w uprządkowaniu tego czy poprostu jest szansa ?

jeśli chodzi o napięcie Everest pokazuje mi tak :

bo teraz już podczas kopiowania itp dysk chodzi dobrze tylko transfer jest mizerny.

Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić?
  • #24 5059089
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Chodzi o to żeby sie upewnić że nie ma BAD-ów więcej że wszystkie zostana przeniesione i dysk będzie czysty.

-- Jeśli uważasz ,że ci pomogłem naciśnij Wolne działanie dysków ATA i SATA na ASRock 4CoreDual-VSTA, jak naprawić? --
  • #25 5061123
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Cytat:
    jeśli chodzi o napięcie Everest pokazuje mi tak

Napięcia nie mierzymy Everestem ani poprzez BIOS, bo te wyniki nie zawsze są wiarygodne.

Radzę aby kolega zrobił to co opisałem - miernik, MOLEX i obserwacja.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnej pracy dysków twardych ATA i SATA na płycie głównej ASRock 4CoreDual-VSTA z procesorem Intel Pentium 4 641. Użytkownik posiada dwa dyski: WDC WD3200AAKS (320 GB) i Maxtor 6Y080P0 (80 GB). System operacyjny zainstalowany na Maxtor działa bez problemów, natomiast instalacja na WDC powoduje spowolnienia komputera, przycinanie dźwięku oraz niskie prędkości transferu (3-5 MB/s zamiast około 40 MB/s) podczas kopiowania między dyskami. Dyski pracują w trybie DMA, sterowniki płyty głównej są zainstalowane, a zasilacz ma moc 480 W.

Analiza SMART wykazała 33 sektory w kolejce do realokacji na dysku WDC, co sugeruje uszkodzenia powierzchni dysku. Zalecane jest wykonanie testów diagnostycznych programami HDTune, MHDD lub Victoria, a następnie wykonanie zerowania i remapowania uszkodzonych sektorów na WDC. Dysk Maxtor ma już 12 sektorów zrealokowanych, ale nie wykazuje bieżących problemów.

Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie poprawności napięć zasilacza podczas pracy dysków, gdyż podobne objawy mogą wynikać z niewystarczającej mocy lub niestabilnego zasilania. Zalecane jest pomiar napięcia na linii +12V miernikiem podłączonym do wtyczki MOLEX podczas intensywnego transferu danych.

Wskazano również na możliwość konfliktów między dyskami SATA i ATA na płycie głównej, sugerując zmianę portów podłączenia dysków. Problem może być także związany z funkcją NCQ lub fragmentacją danych na dyskach. Ostatecznie, uszkodzenia dysku WDC i problemy z zasilaniem są głównymi podejrzanymi przyczynami spowolnień i niestabilnej pracy systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA