logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP 37ET-35S - Czarny ekran po naprawie przetwornicy i tranzystora odchylania

mietek.r 06 Lut 2006 20:57 1392 4
REKLAMA
  • #1 2268942
    mietek.r
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Wtam serdecznie i proszę o pomoc bo ta 14" doprowadza mnie do furii.Telewizor miał uszkodzoną przetwornicę wzm. pionu, końcówkę mocy mcz i VN po wymianie uszkodzonych elementów telewizor startuje reaguje na pilota (końcówki mcz nie usprwaniałem-narazie)a ekran pozostaje czarny - po podniesieniu S2 widać że odchylania pracują poprawnie a na ekranie widać jednolite tło z jasnymi liniami powrotów (odłączając sygnał wygaszania obraz pokazuje się jak za mgłą i widać funkcje sterowania z pilota) Chcę nadmienić że w pewnym momencie jak padł jeden z tranzystorów odchylania pionowego(brak górnej częsci) to telewizor pracwał poprawnie.Po wymianie uszkodzonego tranzystora ponownie ciemność ciemność widzę . Pomocy bo tracę cierpliwość trzy dni przy nim siedzę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2271223
    mietek.r
    Poziom 18  
    Wymiana kondensatorów nic nie dała tranzystor jest sprawny - może to procesor coś blokuje - bo na wyjściach RGB są bardzo małe przebiegi wizyjne nie będące w stanie wysterować wzmacniacza wizji?
  • REKLAMA
  • #4 2271380
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam!
    Sprawdź, czy problem nie wynika ze złego ograniczania Ik (noga 22 IC201) lub złych impulsów H, V, SSC lub sam TDA8842 (IX1631BM).
  • #5 2282441
    mietek.r
    Poziom 18  
    Witam
    Rzeczywiście uwalony był tda8840h powodował zwarcie sygnału na nodze 34 BEAM CURR (BCLIN)

Wszystkim dziękuję za pomoc i POZDRAWIAM
REKLAMA