logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch zmieniarek do jednego radia......

WojRz 07 Lut 2006 09:20 3769 26
REKLAMA
  • #1 2270448
    WojRz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Czy ktoś próbował podłączyć dwie zmieniarki do jednego radia? Mam RC 578 DQR z obsługą zmieniarki w systemie D2B. Czy byłoby możliwe podłaczenie podwójne jednego kabla do dwóch zmieniarek a przełączanie zmieniarek przełączaniem "+" na (1) gniazda. W załaczeniu część schematu zmieniarki RC 026. Napiecie PERM czyli na stałe bez względu czy radio jest włączone czy nie jest na (2) gniazda. Podanie napiecia na (1) powoduje włączenie zmieniarki. Czyli w skrócie: zmieniarki byłyby podłączone równolegle a jedynie (1) przełączałaby która zmieniarka ma pracować. Teoretycznie nie powinno się nic stać. Ale czy napewno?
    Załączniki:
    • Podłączenie dwóch zmieniarek do jednego radia...... RC026schem.jpg (35.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2270808
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Oba urządzenia wiszą na szynie na tym samym adresie. Więc jak procesor zagada po szynie i oba wywalą ACK to nastąpi zwis systemu. Taki numer w D2B i I2C nie przejdzie. Trzebaby zbudować SPLITER ale czy skóra warta wyprawki? Lepiej już zrobić interfejs sterujący czymś innym np. jakimś mp3 playerem z dyskiem.
  • #3 2270917
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Mam 12 płytową RC033, ciekawe czy to radio da dostęp do wszystkich płyt. Można by szyny przełączać przekaźnikiem ale będzie to raczej niezdrowe dla radia i zmieniarki gdy odbywać się to będzie pod napięciem.

SławeK
  • #4 2271234
    djlj24
    Spec od car audio
    10 płytową powinno obsłużyć (RC033 jest na 10 płyt) - zmiana płyt od 7 do 10 jest przez dłuższe przytrzymanie klawiszy 1 do 4.
  • #5 2271536
    WojRz
    Poziom 13  
    RC 578 obsługuje RC 032, RC 033 klawiszami 1 do 6 wybiera się odpowiednią płytę a 7-10 (klawiszem 1 naciśniętym dłużej wybiera się 7, klawiszem 2 .... itd do klawisza4)

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Jednak jak będę miał trochę czasu to zaryzykuję i połącze zmieniarki równolegle. Podam napięcie na 1 raz na jedną zmieniarkę a potem na drugą. Zobaczymy jak taki zestaw się będzie zachowywał. Konsultowałem tą sprawę z konstrutorem radiowym z byłej rzeszowskiej Unitry (kiedyś tam pracowałem). Stwierdzł, że powinno to zadziałać. A radio i zmieniarka ma zabezpieczenia, które powinny wytrzymać takie "moje wynalazki"
  • #6 2273163
    djlj24
    Spec od car audio
    Elektrycznie powinno, co najwyżej zaliczysz twardego zwisa sprzętu.
  • #7 2273868
    WojRz
    Poziom 13  
    W każdym razie dam znać co z tego doświadczenia wyszło.
    Pozdrawiam
  • #8 2274382
    SlaweK
    Poziom 43  
    Radziłby rady konstruktorów w Unitry traktować lekko z przymrużeniem oka, oni nie mieli praktycznie żadnego doświadczenia w mikroprocesorach a to głównie tutaj jest przeszkodą.
    Jeśli juz przełączać to elektronicznie choć i to nie gwarantuje sukcesu ponieważ nieznany jest protokół komunikacji tej szyny i jej wymagania. Napewno żeby działało prawidłowo będzie to się musiało wiązać z resetowaniem obu urządzeń a przynajmniej radia.

SławeK
  • REKLAMA
  • #9 2276363
    WojRz
    Poziom 13  
    Może jestem za głupi, ale nie bradzo rozumiem. Jezeli zmieniarka nie ma zasilania na 1 ( zasilanie pamięci na 2 jest) to nawet podłączona do radia nie jest widoczna przez radio. Tzn. radio zachowuje się jakby zmieniarki nie było a w opcjach INIT radio samo pokazuje AUX. Miałem tak po podłaczeniu zmieniarki pierwszy raz i myślałem że zmieniarka jest w jakiś sposób uszkodzona. Okazało się jednak że urwany był przezwód do 1. Dlatego uważam, że będzie działać ta zmieniarka do której podam napiecie na 1. I to ,że druga zmieniarka będzie podłączona równolegle pozostałymi wejściami nie będzie miało znaczenia. Dla bezpieczeństwa przełacznik którem bedę zmieniał podanie napiecia na 1 (raz na jedną zmieniarkę a raz na drugą) będzie trzypozycyjny 1-0-1, aby wykluczyć mozliwość podłączenia napięcia jednocześnie do dwóch zmieniarek. Napięcie na 2 jest potrzebne do pamięci zmieniarki, do otwarcia magazynku i po włożeniu magazynka do zapamiętania płyt ( każda płyta jest wtedy wsuwana w napęd i wysuwana aż zmieniarka sprawdzi w którch podajnikach są płyty a w których nie). Działa to także wtedy gdy radio jest wyłączone. Uważam, ze mam rację. Ale sprawdzę to doświadczalnie. Maże jest inaczej, ale nie sądzę?
  • #10 2276688
    nfoka
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    widzialem cos podobnego kiedys w Golfe 3, radio blaupunkt passadena DJ 2x CDC A072 i taki przelacznik SWITCH przerobiony z takiego przelacznika do przelaczania DRUKARKI

kiedys byly takie przelaczniki ( taka skrzyneczka kwadratowa) zeby byly 2 komputery do 1 drukarki ( stare dobre czasy :-) )

ogolnie dobra platanina kabli i tak byla :-) przerobki kabla na inne wtyczki itd

ale chyba dzialalo ? tylko przy tym polaczeniu co opisujesz to najpiery OFF radio pozniej przelaczasz CDC a poznij ON Radio i powinno szialac tylko ciezko mi w tym sens jakis znalezc? bo jak bedziesz robl to przy wlaczonym radiu to 100% radio zacznie "swirowac"

bo gdzie umiescisz przelacznik? tak zeby w czasje jazdy byl dostepny? w bagazniku? :-) pozatym 12 CD to 800 MINUT muzyki :-)

ALE sam pomysl "fajny" ale zeby ladnie gralo (zeby np radio widzialo 2x CDC i moznabylo z poziomu klawiatury radia obslugiwac to raczej niemozliwe )
  • #11 2277209
    WojRz
    Poziom 13  
    Nie bedzie plataniny kabli. Będzie jeden kabel łączacy 2 zmieniarki równolegle. W kablu fabrycznym jest więcej przewodów niz terzeba. W związku z tym wszystkie porzewody będą podłaczone tak jak fabryka. Natomiast zasilanie które włącza radio (do wejścia zmieniarki styk 1) będzie osobno w tym kablu do pierwszej zmieniarki i osobno do drugiej zmieniarki, do pierwszej zmieniarki bedzie tak jak fabryka a do drugiej wykorzystam wolną żyłę w przwodzie. A przełącznik będzie wyprowadzony przy radiu ( może znajdę fabryczny niewykorzystany, albo dorobię) do którego bedzie podłączone 12v z wyjścia radiowego zmieniarki i będzie zasilał napięciem 12v albo pierwszą albo drugą zmieniarkę. Zobaczymy jak to będzie w praktyce.

Dodano po 5 [minuty]:

Inaczej mówiąc to bedzie tak jakby się podłaczyło ten sam przewód do dwóch zmieniarek ale bez połączenia na wejście zmieniarki bolca nr 1 gdzie podawane jest zasilanie. A do bolca nr 1 podawane będzie zasilanie tym samym przewodem ale inną żyłą do zmienirki pirwsze a inną do drugiej , po przełączniku który będzie przy radiu.

Dodano po 1 [minuty]:

gnazdo z numerami styków zmieniarki jest na rysunku na początku tematu

Dodano po 2 [minuty]:

Poprzednio napisane:.....Natomiast zasilanie które włącza radio.... Powinno być: Natowiast zasilanie, które jest włączane przez radio......
  • REKLAMA
  • #12 2277354
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Tutaj http://www.elenota.pl/d.php?id=94142&pdf=msm6307
    troszkę teorii o D2B.
    Założenie może być słuszne pod warunkiem, że w tym połączeniu występować bedzie dopasowanie linii (DBP i DBN to linia symetryczna) a żadna ze zmieniarek nie będzie ściągać magistrali do masy po odłączeniu zasilania na pinie 1.
  • #13 2277463
    SlaweK
    Poziom 43  
    Dlatego proponowałem przełączanie zmieniarek elektronicznie, np kluczem CD4066, którym też można przełączać audio.

SławeK
  • #14 2279636
    WojRz
    Poziom 13  
    Zobaczymy jak to wszystko się ułoży. Nie muszę mieć takiej teorii ( tak mi sie wydaje) jak w ww linku. Jedynym problemem co nie jestem na 100% pewny, to czy podłączenie równoległe wyjść DBP DBN z obu zmieniarek jeżeli tylko zasilana jest jedna nie wpłynie negatywnie na zadziałanie drugiej zmieniarki która zasilanie będzie miała podłączone. Teotetycznie patrząc w szczegółowy schemat wszystko powinna być ok. MSM 6307 jeżeli nie bedzie miało zasilania to nie powinno w ogóle zareagować. Ale to wszystko się okaże w praktyce o czym napewno napiszę.
    Pozdrawiam
  • #15 2281261
    WojRz
    Poziom 13  
    Na koniec trochę się natrudziłem, gdyz nie mam programu do rysowania, ale chyba mi wyszło. Załączam schemat jak podłącze dwie zmieniarki. A czy wyjdzie i będzie działać oraz o ewentualnych awariach powiadomię.
    Pozdrawiam jeszcze raz
    Załączniki:
    • Podłączenie dwóch zmieniarek do jednego radia...... Schemat4.jpg (23.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2403890
    WojRz
    Poziom 13  
    Tak jak przewidywałem nie mieliście racji! Właśnie podłączyłem prowizorycznie 2 zmieniarki do jednego radia zgodnie ze schematem, który narysowałem i wszystko działa! Obawiałem się tylko, że przy przełączaniu jednej zmieniarki na drugą będę musiał wyłaczać radio. Nic z tych rzeczy. Radio nie musi być wyłączane. Działa rewelacyjnie. Zmieniarki pamiętają wszystko i można sobie przełączać zmieniarki na ostro przełącznikiem ( ja to robiłem na razie ręcznie ) Jak odtwarza jedna zmieniarka utwór i przełącza się ją na drugą zmieniarkę to po powrocie na ta pierwszą włącza się dokładnie w tym miejscu w którym się ją wyłączyło. Zmieniarki (RC 026 i RC 032 - razem 16 płyt) podłączałem do radia z wyjściem 8 pinowym ( RC 578 ) oraz z wyjściem 10 pinowym ( DC 942 ). Oba radia i zmieniarki działają prawidłowo. Nie ma nawet jakichkolwiek trzasków lub innych dziwękowych niespodzianek. I jeszcze raz się sprawdziło, że nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy o D2B, aby na logikę zrobić coś co powinno działać. Tak więc nawet jakby ktoś się uparł to może w ten sposób podłączyć dowolną ilość zmieniarek sterowanych tylko przez podanie napięcia na pinie nr 1 gniazda w odpowiedniej zmieniarce. Kabel tylko musi mieć na 1 zmieniarkę 8 przewodów, na 2 - 9 przewodów, na 3 - 10 przewodów itd. A przełącznik mozna sobie zrobić obok radia. Reasumując trochę mnie to kosztowało zabawy, ale sie opłaciło i w najbliższym czasie zrobię taką instalację w aucie na stałe.
  • #17 2404374
    nfoka
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    jak juz pisalem widzialem podobny patent na wlasne oczy!

ale tylko pogratulowac uporu i sukcesu. czasami lepiej cos "sprobowac" niz myslec i kombinowac :-)
  • #18 2404613
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ja również gratuluję sukcesu. Osobiście nie mam szczęścia to takich pomysłów, zwykle coś się knoci.
    Podpowiem że warto by elektrycznie przełączać zasilania by nie było iskrzenia styków zasilających które mogą narobić bigosu i elektrycznie zsumować sygnału audio z obu zmieniarek, jedna obciąża wyjście drugiej i trochę je tłumi. Tak żeby pomysł miał ręce i nogi.

SławeK
  • #19 2405627
    WojRz
    Poziom 13  
    Dziękuje za sugestie. Zastanawiałem się nawet jak ewentualnie obejść przełacznik i wydaje sie że jest sposób. Każdorazowe włączenie radia i pojawienie się na wyjściu gniazda na zmieniarki napięcia podłączałoby raz jedną a po powonym właczeniu radia drugą zmieniarkę i tak wkoło. Ale w tym przypadku musiałoby się włączać i wyłączać radio przy przechodzeniu na zmieniarki. Ale pomysł jest. Ale i w tym przypadku jest pewien hak. Radio wspólpracuje z zestawem głośnomówiącym i nie wiem czy gdy zestaw głośnomówiący wyłącza głos w radiu przypadkiem nie włącza też napięcia na zmieniarkę. Jezeli tak jest to kicha, gdyz każdy telefon przełaczałby zmieniarki. Ale muszę to sprawdzić. Pozdrawiam
  • #20 2407441
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zestaw głosnomówiący posiada zwykle 4 przewody :masę, zasilanie stałe, zasilanie po kluczyku i wyciszanie które podaje masę do radia gdzy dzwoni telefon. Myślę że nie ma nic wspólnego z pracą tych zmieniarek. A co do przełączania to nie ma co kombinować, zwykły przełącznik...

SławeK
  • #21 2407741
    WojRz
    Poziom 13  
    Tylko że jak chodzi zmieniarka i dzwoni telefon lub z telefonu się dzwoni to zmieniarka się wyłącza (także CD wewnetrzne radia lub kaseta w zalezności od typu radia), gdyż jak skończy się rozmowa to zmieniarka włącza się dokładnie w tym samym miejscu w którym się wyłączyła ( tak samo inne nośniki dźwieku). I nie bardzo wiadomo co ją wyłącza: czy sterowanie DBP DBN czy odłaczenie zasilania Acc. Jeżeli jednak zasilanie to nie można zrobić przełacznika napieciowego tak jak napisałem. Ale to wkrótce sprawdzę.

Dodano po 8 [minuty]:

A tak na marginiesie to czy ktos posiada schemat przełącznika (12V) w którym podanie kolejnego napięcia po jego wyłączeniu przełącza napiecie raz na wyjscie 1 a raz na wyjscie 2. Pytam, gdyż po co próbować robić coś co już jest zrobione. Pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

Jeżeli chodzi o zestaw głośnomówiący który używam składa się m.inn. z podstawki w którą się wkłada telefon ( wtedy także telefon sie ładuje i jest podświetlony) i można z niego w pełni korzystać nawet gdy nie włączy się kluczyka. Tak że nie wiem po co ma niby być zasilanie po kluczyku. Ale nie zagłębiałem się w konstrukcję tego urzadzenia bo nie było potrzeby.
  • REKLAMA
  • #22 2407915
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zasilanie po kluczyku zestaw ma po to by na postoju nie działał i nie pobierał cennego pradu w aucie. Jest też pozycja kluczyka ACC do słuchania radia i na niej działa zestaw i radio. A co do komunikacji z radiem zestaw podaje masę do radia najczęściej by radio się wyciszyło.

SławeK
  • #23 2600965
    WojRz
    Poziom 13  
    Zrobiłem.Wszystko działa pięknie a nawet lepiej niż przypuszczałem. Przy przełączaniu przełącznikiem na drugą zmieniarkę nawet żadnego trzasku nie ma. A zmieniarka na która się przełącza włącza się w miejscu w którm się ją wyłączyło.Rewelacja. W ten sposób mając np 2xRC 032 mozna miec nawet 20 płyt CD w radiu. A idąc dalej to w ten sposób mozna podłaczyc nieograniczona ilość zmieniarek, tylko trzeba mić odpowiedni przełącznik.Ale to juz byłaby przesada,chociaż może są maniacy bajerów?
  • #24 2604997
    SlaweK
    Poziom 43  
    W sumie gratuluję sukcesu lecz przypominam że nie jest to do końca poprawne elektrycznie. Jak już pisałem wcześniej jedna niedziałająca zmieniarka obciąża wyjście drugiej nieco tłumiąc sygnał, ja zrobilbym tu przełączanie kluczem CD4066 lub zebrał sygnał i dopasował impedancję wejścia radia.
    Podobnie w przypadku toru sterowania, warto by to również spasować jak należy a potem sygnał przełączający o poziomie TTL wyprowadzić w okolice radia by zależnie od radia podłączyć to pod jakąś nieużywaną funkcję lub osobnym przyciskiem. Wtedy ekranując całą puszkę takiego przełącznika i zamocowując to mechanicznie można uzyskać całkowicie poprawnie zbudowane urządzenie działajce jak należy. I właśnie do takiego zakańczania budowy urządzenia staram się namawiać początkujacych projektantów z pomysłami. Później taki poprawny projekt-pomysł można przedstawić czy w prasie elektronicznej czy na portalu mają satysfakcję i możliwe że czasem nawet w formie zapłaty za artykuł.

SławeK
  • #25 2606432
    WojRz
    Poziom 13  
    Sławek.Wszystko to jest ok co piszesz, tylko na to trzeba mieć trochę czasu, a jak widzisz ja nie mam.Aby zrobić tak prostą rzecz musiałem czekać 2 m-ce.Mnie to wystarcza co zrobiłem. Uwazam jednak, że bawienie się w to co piszesz nie ma zbytniego dla przeciętnego uzytkownika sensu. Człowiek i tak nie słyszy wszystkiego, a juz w samochodzie to już nie ma większego znaczenia. Ja jestem trochę praktyk a nie teoretyk i w rzeczy poprawne konstrukcyjnie niech bawi się producent. I idę o zakład, że jezeli instalacja taka co piszesz byłaby droższa o nawet 100 zł, to ludzie korzystali by z takiej jak moja. Ale to juz dywagacje. A tak na marginiesie, to ogólnie z radiami (instalcjami) CD w samochodach jest tak, że na 10 aut - 8 jest nie do słuchania. Co z tego, że ktoś ma dobre radio, jak np. ma niesfazowane głośniki, lub głośniki nadające się najwyżej do Safari lub beznadziejne ustawienia samego radia. I większości ludzi to nie przeszkadza. Ale może rzeczywiście zrobię jakiś elektroniczny przełącznik, chociaż nie wiem czy warta skórka za wyprawkę. Pozdrawiam.
  • #26 2606802
    SlaweK
    Poziom 43  
    Akurat zgadzam się w większości kwestii ale koszt ulepszenia takiego o którym myślę nie przekroczyłby 20zł i kilku godzin działania. Klucze CD4066 do przełączania audio to koszt około 2zł a pasmo przenoszenia rzędu kilku MHz, kilka drobnych tranzystorów, podobnie z przełączaniem lub sumowaniem szyny danych. Mnie cieszy jak nie tylko działa lecz mam poczucie ze jest wszystko jak należy i nie ma się do czego przyczepić.
    Zrób mały eksperyment, w czasie grania jednej zmieniarki odłącz sygnaly z drugiej , niegrającej w danej chwili i oceń różnicę w dżwięku. Ciekawe jak duża będzie różnica, prawdę mówić sam nie wiem choć zwykle traci trochę wysokich tonów.
    Na przełączanie szyn sterujacych zmieniarką np przekażnikiem nie zgodziłbym się gdyż to było by niebezpieczne ale nic nie szkodzi je przełączać elektronicznie lub zsumować jak to zrobiłeś ale ładniej by było to robiła elektonika.
    Do tego ładne pudełeczko z gniazdami i już masz praktycznie gotowy produkt do sprzedaży na Allegro. ;)

SławeK
  • #27 2611799
    WojRz
    Poziom 13  
    Eksperymantu robić chyba nie muszę, gdyż robiłem to w fazie sprawdzania na tzw.pajączku. I na mój słuch nie było kompletnie żadnej różnicy. Może przy wykonaniu dobrych pomiarów wskzania jakieś byłyby, ale dla słuchacza to bez znaczenia. Teraz nie powtórzę tej próby, gdyż wiązałoby się to częściowym rozmontowaniam tego co zrobiłemw aucie. Jeżeli chodzi o wspomniany przez ciebie "klucz" to sprawa wyglądałaby inaczej, gdybym się obecnie parał nawet hobbystycznie elektroniką. Nie posiadam obecnie sprzętu jaki jest potrzebny do takich prac. Ok. 15-20 lat temu zakończyłem cokolwiek grzebać przy sprzętach, bo miałem dość tzw. znajomych, którzy mi nie dawali chwili wytchnienia. Tak, że ostatnimi moimi zakupami było jakieś urządzenie potrzebne do naprawy Rubina 714p. Od tamtej chwili zakupiłem tylko prosty miernik, dla potrzeb bieżących. A grzebię w sprzęcie tylko na potrzeby własne. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia dwóch zmieniarek CD do jednego radia samochodowego z systemem D2B, w szczególności modelu RC 578 DQR. Proponowane rozwiązanie polega na równoległym podłączeniu obu zmieniarek do tej samej magistrali danych (DBP, DBN) oraz stałego zasilania pamięci (pin 2), natomiast zasilanie włączające zmieniarkę (pin 1) jest przełączane indywidualnie za pomocą przełącznika, który podaje napięcie 12V tylko na jedną zmieniarkę na raz. W praktyce potwierdzono, że takie rozwiązanie działa poprawnie bez konieczności wyłączania radia podczas przełączania, a zmieniarki zachowują pozycję odtwarzanego utworu. Dyskutowano o potencjalnych problemach z magistralą D2B, adresacją urządzeń i ryzykiem zawieszenia systemu, jednak praktyczne testy wykazały brak negatywnych skutków. Sugerowano elektroniczne przełączanie sygnałów (np. kluczem CD4066) dla poprawy jakości i bezpieczeństwa, ale autor podkreślił, że prostota i funkcjonalność obecnego rozwiązania są wystarczające dla użytkownika. Wspomniano także o integracji z zestawem głośnomówiącym i wpływie wyciszania na pracę zmieniaczy. Ostatecznie rozwiązanie umożliwia rozszerzenie liczby płyt CD dostępnych w radiu poprzez podłączenie nawet dwóch zmieniarek (np. RC 026 i RC 032) i przełączanie ich za pomocą prostego przełącznika 12V bez zakłóceń dźwięku czy uszkodzeń sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA