Witam mam łącze od lokalnego operatora,dostałem też IP i chciałbym je podzielić,czy adeslowym routerem dam rade to zrobić,(ADSL Deskporte router 400),jęśli tak to może ktoś pomoże mi.Pozdrawiam i z góry dziękuje:)
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamtotek napisał:Witam mam łącze od lokalnego operatora,dostałem też IP i chciałbym je podzielić,czy adeslowym routerem dam rade to zrobić,(ADSL Deskporte router 400),jęśli tak to może ktoś pomoże mi.Pozdrawiam i z góry dziękuje:)
zikomaster napisał:Nie prawda, że każde łącze da się podzielić, bo jeśli jest to osiedlówka to pewnie ma serwer na Linux'ie, a mądry administrator mógł zabezpieczyć to i zablokować routing.
Jeśli tego nie zrobił to można podzielić łącze byle jakim najzwyklejszym routerem. Np:
D-LINK DI-604 lub ASMAX BR-604. Osobiście polecam ten drugi.
Pozostaje jeszcze sprawa, że po podziale widoczne są TTL inne niż przy podłączeniu bezpośrednim komputera. Co może zauważyć admin sieci i się przyczepić. Są routery co zminiają TTL, aby były takie jak przy kompie podłączonym bezpośrednio, ale są o wiele droższe.