logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić łącze internetowe na kilka komputerów za pomocą ADSL Deskporte 400?

totek 07 Lut 2006 13:03 1329 7
REKLAMA
  • #1 2271159
    totek
    Uczeń
    Ocena: 1
    Witam mam łącze od lokalnego operatora,dostałem też IP i chciałbym je podzielić,czy adeslowym routerem dam rade to zrobić,(ADSL Deskporte router 400),jęśli tak to może ktoś pomoże mi.Pozdrawiam i z góry dziękuje:)
  • REKLAMA
  • #2 2271178
    juliusnemo
    Poziom 14  
    jeśli operator przydzielił ci IP i zarejestrował twoją kartę sieciową np. to raczej bez operatora nie podzielisz łącza to on przydziela dostęp komputerów inaczej każdy by mógł się podłączyć
  • REKLAMA
  • #3 2271224
    totek
    Uczeń
    karty nie rejestrował,maka karty nie spisywał
  • #4 2272850
    mpralat2
    Poziom 17  
    Kazde lacze da sie podzielic!! Nawet gdyby maca sprawdzal to tez nie jest problem, wszystko tylko zalezy od routera! Niestety nic nie wiem o funkcjach tego routera, ale przypuszczam ze da sie do zrobic. W najgorszym wypadku bedziesz musial troche zainwestowac (np. D-link, albo Linksys - tymi na pewno rozdzielisz lacze).
    Pozdr.
  • #5 2272905
    asiedem
    Poziom 17  
    totek napisał:
    Witam mam łącze od lokalnego operatora,dostałem też IP i chciałbym je podzielić,czy adeslowym routerem dam rade to zrobić,(ADSL Deskporte router 400),jęśli tak to może ktoś pomoże mi.Pozdrawiam i z góry dziękuje:)

majac ip , mozna podzielic na klka kompow, z tym ze pierwszy bedzie pracowal jako serwer i on dawal sygnał na huba, a dalej do kompow, tak mam rozwiazane, te twoje dalsze nie sa widoczne na zewnatrz
  • REKLAMA
  • #6 2275734
    zikomaster
    Poziom 2  
    Nie prawda, że każde łącze da się podzielić, bo jeśli jest to osiedlówka to pewnie ma serwer na Linux'ie, a mądry administrator mógł zabezpieczyć to i zablokować routing.
    Jeśli tego nie zrobił to można podzielić łącze byle jakim najzwyklejszym routerem. Np:
    D-LINK DI-604 lub ASMAX BR-604. Osobiście polecam ten drugi.
    Pozostaje jeszcze sprawa, że po podziale widoczne są TTL inne niż przy podłączeniu bezpośrednim komputera. Co może zauważyć admin sieci i się przyczepić. Są routery co zminiają TTL, aby były takie jak przy kompie podłączonym bezpośrednio, ale są o wiele droższe.
  • #7 2275795
    mpralat2
    Poziom 17  
    Zawsze znajdzie sie sposob na podzial lacza!! Duzo trudniej jest zabezpieczyc przed podzialem niz to obejsc! Jezeli admin ustawil TTL na 1 to troche to utrudni zadanie ,ale wszystko da sie zrobic! Wystarczy kupic dobry,drogi router albo linuksa zainstalowac ktory podbije wartosc TTL i w ten sam sposob mozna admina oszukac zwracajac stala wartosc TTL po kazdym zapytaniu. Pozostaje jeszcze sprawa generowanego ruchu, czy np. dwoch roznych kont gg dzialajacyh jednoczesnie! Ale watpie czy ktos to sprawdza. Poza tym jezeli jest statyczny podzial pasma w sieci to raczej administratora nie bedzie obchodzilo co ktos robi ze swoja czescia lacza
  • REKLAMA
  • #8 2281050
    asiedem
    Poziom 17  
    zikomaster napisał:
    Nie prawda, że każde łącze da się podzielić, bo jeśli jest to osiedlówka to pewnie ma serwer na Linux'ie, a mądry administrator mógł zabezpieczyć to i zablokować routing.
    Jeśli tego nie zrobił to można podzielić łącze byle jakim najzwyklejszym routerem. Np:
    D-LINK DI-604 lub ASMAX BR-604. Osobiście polecam ten drugi.
    Pozostaje jeszcze sprawa, że po podziale widoczne są TTL inne niż przy podłączeniu bezpośrednim komputera. Co może zauważyć admin sieci i się przyczepić. Są routery co zminiają TTL, aby były takie jak przy kompie podłączonym bezpośrednio, ale są o wiele droższe.

powtarzam kazdy net można podzielić: nie rozczulajcie sie nad adminem, polak wszystko potrafi?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie i podział łącza internetowego ADSL na kilka komputerów za pomocą routera Deskporte 400 zależy od funkcji samego routera oraz polityki operatora. Jeśli operator nie rejestruje adresów MAC kart sieciowych, istnieje możliwość podziału łącza. W praktyce każde łącze można podzielić, jednak wymaga to odpowiedniego routera z funkcją routingu i NAT. W przypadku braku takiej funkcji w Deskporte 400, konieczna może być inwestycja w inny router, np. D-Link DI-604 lub ASMAX BR-604, które umożliwiają podział łącza. Podział może odbywać się poprzez konfigurację pierwszego komputera jako serwera DHCP i podłączenie kolejnych komputerów przez switch lub hub. Należy jednak pamiętać o możliwych zabezpieczeniach sieci operatora, takich jak filtrowanie adresów MAC czy kontrola TTL pakietów, które mogą utrudnić podział łącza. Zaawansowane routery lub systemy Linux mogą modyfikować TTL, aby uniknąć wykrycia przez administratora sieci. W praktyce podział łącza jest możliwy, ale wymaga odpowiedniego sprzętu i konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA