logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotokomórka w myszce kukowej - jak to dokladnie dziala?

Specymir 07 Lut 2006 15:55 2099 3
REKLAMA
  • #1 2271807
    Specymir
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Ostatnio rozwalila mi sie myszka i postanowilem ja jeszcze jakos wykorzystac. Chcialbym podlaczyc fotokomorke z myszki do licznika zliczajacego impulsy. Czy ktos mi moze opisac jak dziala ta fotokomorka? Patrzac na to wydaje mi sie ze jest to fotodioda i fototranzystor, a pomiedzy nimi kolko robiace za przyslone. Ale nie mam pojecia na jakie to jest napiecie i czy moge to podlaczyc do 5V... no i czy to jest na pewno tym :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2271990
    justarius
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    ...no to tak zgrubnie, a dokładnie:
    IrED - dioda emitująca promieniowanie podczerwone i fotodiody jako detektory (te z 3ma nóżkami). Jeden scalak zawiera dwa detektory, co pozwala rozróżnić kierunek. Prawdopodobnie wystarczy 3V do zasilania IrEDów, a z tego co wiem, to rozwiązania kluczy są różne. Jeżeli zamierzasz zbudować cokolwiek na tych częściach, to postaraj się o dane myszki (wykaz elementów). Dane katalogowe pomogą ustalić co z czym i dlaczego.

Pozdrawiam!
  • #4 2273863
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Dioda LED podczerwona i dwie fotodiody... LED zasialna z 5V przez rezystor 100R a fotodioda jakiś większy, powiedzmy 5k. Fotodioda po oświetleniu zewrze stanowi zwarcie.
REKLAMA