Witam znalazłem na elektrodzie jak zrobić dopałkę 16w a mnie interesuje 10w. Czy ma ktoś jkaieś schematy. Bardzo bym prosił o jak najprostsze.
Pozdrawiam
W zasadzie nic trudnego myślę że w tej Twojej dopale którą znalazłeś, można zmniejszyć moc sterująca i będzie mniej dawała mocy, albo wsadzić tranzystor o podobnych parametrach jedynie o mniejszym wzmocnieniu, albo złożyć nowy dopał i dobrać odpowiednie elementy i tranzystor co do mocy jaką chcesz to sterować. Możliwości jest naprawdę wiele....
Tak Do CB. To link http://www.elektroda.net/radio/wzmCB16w.html . I czy nieda się zrobić jakiejś prostszej wersji i ile to może kosztować. A i jak odłącze napięcie od dopałki to czy będzie działało cb normalnie.
Jak do CB to to ja ci nie pomoge bo to unlegal...
przypominam że 4W wciąż obowiązują!
A tak prywatnie mówiąc to konstrukcja jest bajecznie prosta i między 10 a 16W jest różnica 1s
Ziom
dopał na 10 W szkoda zabawy poszukaj po giełdach to kupisz 35W za 30-50 złotych (taką właśnie sprzedałem) . Tylko zastanów się po co ci dopałka skoro ciebie dalej będą slyszeć a ty ich niestety nie . A pozatym będziesz miał sąsiadów ze starymi radiami typu "soniks" itp na głowie ,bo będziesz im zakłucał np. radio mawryja
Między 10 W a 16 W nikt różnicy nie odczuje, przytoczony 1 "S" wzrostu sygnału nastąpi ale dopiero przy 40 W.
Natomiast na pewno pojawią się harmoniczne które skutecznie umilą życie w okolicy.
-73- SP7KH
z tymi starymi radiami to wystarczą 4 W i już zakłócasz a jak SWR 2.0 to już wogle Zamiast dopałki robić to zainwestować w dobrą antene, dobry maszt, ew dobry wzmacniacz antenowy i gra i buczy Pozdro
kolego możesz wlepić tan schemat na forym w tym temacie? bo mi coś elektroda szwankuje i jak klikne na link to wyświetla sie tradycyjnie "nie można wyświetlić strony" pozdrawiam (możesz też na PW w obojętnie jakim formacie) byłbym wdzięczny
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Dyskusja dotyczy budowy prostego wzmacniacza mocy (tzw. dopałki) o mocy 10W do pasma CB. Użytkownik znalazł schemat dopałki 16W i pyta o możliwość adaptacji lub uproszczenia układu na 10W. Wskazano, że różnica między 10W a 16W jest niewielka i można ją osiągnąć przez zmianę tranzystora na o mniejszym wzmocnieniu lub zmniejszenie mocy sterującej. Podkreślono, że stosowanie dopałek powyżej 4W w paśmie CB jest nielegalne i może powodować zakłócenia, zwłaszcza dla starszych odbiorników radiowych (np. Soniks, Mawryja). Zamiast dopałki zalecane jest inwestowanie w lepszą antenę, maszt lub wzmacniacz antenowy. Jeden z uczestników zasugerował zakup gotowego wzmacniacza 35W z giełdy za 30-50 zł. Pojawiła się prośba o udostępnienie schematu 16W, gdyż link do elektrody jest niedostępny. Poruszono też kwestię działania CB po odłączeniu dopałki – urządzenie powinno działać normalnie bez wzmacniacza. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.