logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz DELL podłączony do "zwykłego" komputera.

Grasser 07 Lut 2006 22:48 3966 14
REKLAMA
  • #1 2273913
    Grasser
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    Przerobiłem układ kabelków we wtyczce zasilacza DELL HP-233SS na typowy dla ATX według informacji http://duhvoodooman.com/mitchedo/Dell/plugatx.htm
    Komp czasem się uruchamia, czasem wydaje 3 piski i nie startuje. Co ciekawe - widzi dysk, uznaje go za dysk do bootowania, ale nie startuje z niego. Po zamianie zasilacza na starego NONAME - wszystko śmiga.
    Napięcia zmierzone miernikiem podczas pracy.
    Czy ten PW-OK i 5VSB nie są za niskie?

Pozdrawiam. Grasser
    Załączniki:
    • Zasilacz DELL podłączony do "zwykłego" komputera. volt_plugatx.gif (7.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2273984
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Grasser napisał:
    Witam
    Przerobiłem układ kabelków we wtyczce zasilacza DELL HP-233SS na typowy dla ATX według informacji http://duhvoodooman.com/mitchedo/Dell/plugatx.htm
    komputer czasem się uruchamia, czasem wydaje 3 piski i nie startuje. Co ciekawe - widzi dysk, uznaje go za dysk do bootowania, ale nie startuje z niego. Po zamianie zasilacza na starego NONAME - wszystko śmiga.
    Napięcia zmierzone miernikiem podczas pracy.
    Czy ten PW-OK i 5VSB nie są za niskie?

Pozdrawiam. Grasser

Ten zasilacz ma tyko 230W. Moze jest za slaby do zestawu z ktorym go uzywasz? Sprawdz jak bedzie dzialal po wymontowaniu wszystkiego nie potrzebnego do uruchomienia.
    Wartosci tych 2 napiec troche niskie, ale mimo wszystko powinny wystarczac. PW_OK o ile pamietam akceptuje stany 5V i 3,3V czyli tu problemu byc nie powinno.
    Czy wartosci napiec spadaja po uruchomieniu np przy probie bootowania czy sie utrzymuja caly czas na tym samym poziomie?
  • REKLAMA
  • #3 2274866
    Grasser
    Poziom 14  
    Mój komputer to Duron 1200+HDD60 GB + DVD RW. Taki zestaw spokojnie działa na zasilaczu 150W. Napięcia mierzone pod obciążeniem.

Pozdrawiam. Grasser
  • #4 2275284
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    Moc tego zasilacza wystarczy. Sam testowałem Dell'a 200W na Bartonie 2500. Spróbuj obciążyć zasilacz poza komputerem. Najlepiej jednocześnie +3.3V, +5V i +12V i to w taki sposób żeby zbliżyć się do prądów maksymalnych.
    Bez możliwości obejrzenia napięć na oscyloskopie stawiałbym na "standardowe uszkodzenie nr xx" :D - kondensatory na wyjściu, być może tylko w jednej z wyżej wymienionych gałęzi.

Pozdrawiam
  • #5 2275294
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Jedyną możliwością wydaje mi się uszkodzony zasilacz - lub omyłkowe błędne połączenie pinów.
  • #6 2275505
    Grasser
    Poziom 14  
    Takie zasilacze mam 3. Dopiero na jednym dokonałem przeróbek wtyczki. Wszystkie mają podobne poziomy napięć przy obciążeniu 4 szt. HDD.

Obciążyłem gałąź 3,3V żarówką, natężenie w tym obwodzie wynosiło około 2A, a napięcie spadło z 3,3V do 2,7. To chyba ten trop?

Ale mam jeszcze inna wątpliwość - te zasilacze mają na 12V "tylko" 6A. Czy nie to jest problemem? Bo nowsze plyty uzywają właśnie głównie +12V a nie +5V (np. PII)

Grasser
  • #7 2276032
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3820
    Witam ! Częściowo masz rację , ale o ile to jest np. model DELL HP-233SS rev,03 to winowajcą raczej będzie inny parametr +5VFP=50mA !
    Inaczej mówiąc oba te parametry czyli dodać do tego trzeba za małą również obciążalność linii +12V. Sądzę za generalnie taka jest przyczyna twych kłopotów.
  • #8 2277270
    Grasser
    Poziom 14  
    A jest na to jakies rozwiazanie? Bo zasilacz jest naprawdę dobrze skonstruowany - nie tanio, ale dobrze. I trochę szkoda że nie spełnia wymogów. Dało by się jakoś zwiększyć obciążalność linii +12V ?
    Możesz trochę sprecyzować o co biega z tym +5VFP=50mA ?

Grasser
  • REKLAMA
  • #9 2277871
    TABSIOR
    Poziom 24  
    +5VFP - inaczej 5VSB (5V Standby). Chociaż daje niby tylko 50mA, to jest chyba tak samo zbudowany jak w "normalnych" ATXach - nie analizowałem dokładniej i wnikliwiej schematu :) Ale ma na +12V dwudiodę 16A, podczas gdy Chinole dawali przy tej mocy (i tej samej obciazalnosci "z naklejki" 2x3A. No comment.)

PS. To, że daje 6A, to parametr badzo na zapas. Ja "ciągnałem" na tej gałęzi po wymienie diod >20A. Aha, miałem rev. 2,3 i chyba na tabliczce miał 8A/12V (nie pamiętam, spalił się pięknie, gdy po zdjęciu przeciwzwarciówki zrbiłem zwarcie, a za drugim razem założyłem za wolny bezpiecznik... RIP :()
    Ale już lecą do mnie 2 szt. z Alledrogo :), więc zobaczę, "gdzie mógłby diaboł siedzieć".)

Pozdrawiam,
    Tabs
  • #10 2278331
    Grasser
    Poziom 14  
    Że obciążalność jest większa - to mnie to niezmiernie cieszy. W końcu to jest porządny zasilacz :-) A co będziesz robił z tych zasilaczy? Jakbyś znalazł rozwiązanie jak przystosować ten sasilacz do "zwykłego" kompa - to było by super. Z takimi zasilaczami to modecomy i inne nie mają się co równać :-)

Pozdrawiam. Grasser
  • REKLAMA
  • #11 2282351
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Hm... Napięcie załączające/wyłączające awaryjnie przetwornicę z zabezpieczeń prądowych i nadnapięciowych jest podawane na 13 pin TL494. Najprawdopodobniej w szereg między uzwojeniem pierwotnym jest transformator, który jest częścią tego zabezpieczenia. Co zrobię z zasilaczami? Jeden włożę do mojego PieCa, a drugi przerobię na zas. warsztatowy (i pewnie znowu upiekę :P)

PS. Jak przełożyłeś te kable? Bo jak próbowałem, za Chiny i pół Azji nie mogłem ruszyć styków w konektorach... w końcu przelutowałem wtyczkę od innego ATXa.

PS2. Dokładną odpowiedź dam pon-wtorek, gdy zasiłka do mnie dotrze i uda mi się ją rozgryźć :)
  • #12 2282993
    Grasser
    Poziom 14  
    Oj były problemy z wyjęciem konektorków. Najpierw chciałem zrobić przyrząd, tzn dwie cienkie blaszki wycięte z żyletki w uchwycie. Te blaszki miały zaginać zatrzaski konektorków, tylko okazało się że żyletka jest za gruba i zbyt giętka. Skończyło się na igle do strzykawek. Ciągnąc za przewód najpierw wkładałem tą igłę z jednej strony konektorka, a potem z drugiej. Całkiem ładnie to wychodzi.
    Też chciałem zrobić zasilacz warsztatowy z takiego zasilacza ATX. Albo też prostownik do Akumulatora samochodowego. Jakbyś miał fajnego pomysła to się podziel :-)

Grasser
  • #13 2439109
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Przepraszam, ze "odgrzewam" temat dopiero teraz, ale ostatnio miałem straszny "kocioł" i nie zaglądałem na Elektrodę :( Z moich zasilaczy 12A da się wyciągnąć z 12V bez zadziałania przeciążeniówki. Co do Twojego zasilacza, to stawiam na któryś kondensator - może po prostu wariuje przez zimny lut? Spróbuj też odlutować jedną diodę z 5v, zostawić ją na jednej (spokojnie, 30A MUSI wyciągnąć :) ) i przelutować na +12V. Pamiętaj: nic nie jest wieczne, a nawet najlepsze elementy kiedyś siadają. :)

Aha! zgubiłem jeszcze jeden trop z tym 3V3: sprawdź TL431 i obwód stabilizacji, zwłaszcza nMOS FP45N03 - tylko nie wiem który jest, bo są 2 - a może oba są równolegle? :D nie wiem - nie sprawdzałem...

BTW. W jednym z poprzednich postów "kopnąłem się" - zabezpieczenie uruchamia napięcie >4V na nodze 4 TL494.
  • #14 2439144
    Grasser
    Poziom 14  
    Miło ze się odezwałeś.
    Nie do wiary, ale u mnie ten zasilacz nie działał na 2 kompach (P200 i Duron 1200), ale po podłączeniu do Athlona 1600 na płycie Mercury spokojnie wystartował i działa ponad miesiąc !!! Chyba wezme następnego, przerobię wtyczkę i sprawdzę czy zadziała.
    Masz jakiś prosty sposób na przeróbkę tych zasilaczy na "warsztatowy" ?

Pozdr. Grasser
  • #15 2439182
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Rozebrać, zmienić diodę na gałęzi 12V na jedną z tych CTB34M które są na gałęzi 5V, dolutować do 4 nogi TL494 rezystor (wartość najlepiej do brać tak, by wyłączał się przy około 25A, "na pałę" można dać 330-470R, nie dawaj czasem zwory do masy, bo przy pierwszym spięciu upalisz tranzystory na pierwotnym [tak jak zresztą ja zrobiłem...]), ustawić potkiem napięcie na max (da się wyciągnąć ok. 13V, jeśli ma być więcej - trzeba zbocznikować jeden rezystor w sprzężeniu - ale nie pamiętam już który, ewentualnie między 5V a ścieżką do tej płytki z boku dać zwykłą diodę, np 1N4148), wyłącznik między czarnym a szarym przewodem. That's all.
    Regulatora prądu nie robiłem bo po co :D

PS. "Bawiłeś" się w tych PSU wejściem TFSC? Podając U w zakresie 0,7-2..3V można regulować szybkość wentylatora... ale teraz akurat mi to niepotrzebne bo robię Zero Noise Emission PC i wszelkie wentylatory pójdą won :] Mam nadzieję, że mój Dureń 600 ruszy przy 1,4V i samym radiatorze :)

PS. Widziałem projekt automatycznej ładowarki do akumulatorów, ale takich zasilaczy po prostu na to szkoda... lepiej kupić na Allegro jakąś używaną chińszczyznę, ewentualnie poświęcić Deer'a/Emitera terroryzującego komputer :wink: i użyć do takich celów...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza DELL HP-233SS na standard ATX w celu podłączenia go do "zwykłego" komputera. Problemem jest niestabilne uruchamianie się komputera, pomimo rozpoznawania dysku, oraz niskie napięcia PW-OK i 5VSB. Zasilacz ma moc 230W i ograniczoną obciążalność linii +12V (około 6A), co może być niewystarczające dla nowoczesnych płyt głównych, które bardziej korzystają z linii +12V niż +5V. Spadek napięcia na linii 3,3V pod obciążeniem wskazuje na możliwe uszkodzenie kondensatorów lub problemy z lutowaniem. Wskazano również na parametr +5VFP (5V Standby) ograniczony do 50mA, co może powodować problemy z kompatybilnością. Proponowane rozwiązania to testowanie zasilacza pod obciążeniem poza komputerem, wymiana diod na gałęzi +12V na mocniejsze (np. CTB34M), dolutowanie rezystora do pinu 4 układu TL494 w celu zwiększenia prądu wyłączania zabezpieczeń, a także modyfikacje w układzie stabilizacji napięcia (TL431, tranzystory nMOS FP45N03). Przeróbka wtyczki wymagała specjalnych narzędzi do wyjęcia konektorów. Zasilacze DELL są dobrze wykonane i mogą być adaptowane na zasilacze warsztatowe po odpowiednich modyfikacjach. Jeden z użytkowników potwierdził stabilną pracę zasilacza na płycie Mercury z Athlonem 1600.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA