logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Dell ATX 250W - komputer nie startuje mimo prawidłowych napięć

piapia 25 Gru 2005 15:09 3474 12
REKLAMA
  • #1 2113950
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Witam.
    Mam zasilaz Dell ATX 250W - nie ma zadnyh objawów spalenia.
    Opisze jak sie zachowuje:
    - po podlaczeniu do dwoch płyt głownych nie startuje - dioda na płycie sie zapala.
    - po wyjeciu wtyczki z zasilacza dioda jeszcze swieci pare sekund i po chwili wiatrak na procku sie zakreci i gaśnie wszystko - w końcowej fazie rozładowania kondensatorów wpuszcza napiecie na procka.

- zasilacz nie podlaczony do płyty - zwieram przewód zielony z czarnym aby go odpalić i działa - sprawdziłem wszystkie napięcia na wtyczce - są takie jak powinny być.

-jeszcze mała uwaga: zasilacz nie ma wyprowadzenia napiecia -5V - biały(w porownaniu do innych) w tym miescu wtyczki nie ma przewodu.

Gdzie szukać przyczyny?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2114304
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Płyta na zasilaczu z -5V odpala? Zmierz napięcia na wtyczce zasilacza podłączonego do płyty głównej,pod obciążeniem.Jaka płyta? co w kompie? 250W to nie za mało na twój sprzęt? -5V mozna prosto "dorobić" w zasilaczu,jesli znasz sie ne elektronice off course.
  • REKLAMA
  • #3 2114331
    filip1331
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Miałem to samo gdy spaliła mi sie płyta! :) Jakaś diodka się paliła i to wszystko...
  • #4 2114804
    piapia
    Poziom 24  
    tronic1 napisał:
    Płyta na zasilaczu z -5V odpala? Zmierz napięcia na wtyczce zasilacza podłączonego do płyty głównej,pod obciążeniem.Jaka płyta? co w kompie? 250W to nie za mało na twój sprzęt? -5V mozna prosto "dorobić" w zasilaczu,jesli znasz sie ne elektronice off course.

napisalem ze sie nie odpala ;-)
    płyty: Asus a7n8x i abit ic7

mozna dorobic ? - jaki naprostrzy sposob? - czy trzeba dawac dodatkowy stabilizator 7905 ?

pozdrawiam
  • #5 2114867
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Czyli problemem nie jest brak -5V skoro na zasilaczu z -5V tez nie odpala.Pomierz napięcie zasilacza podłączonego do płyty.Z tego co piszesz zrozumiałem że wentyle się nie kręcą,czyli zwarcie jakieś na płycie.
  • #6 2114961
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3820
    piapia napisał:
    napisalem ze sie nie odpala ;-)
    płyty: Asus a7n8x i abit ic7

mozna dorobic ? - jaki naprostrzy sposob? - czy trzeba dawac dodatkowy stabilizator 7905 ?

pozdrawiam

Witam! ... oczywiście że powinien wystarczyć taki stabilizator .
    Tylko jest pytanie na jakie sobie jeszcze nie odpowiedziałeś czy na pewno zasilacz masz sprawny czego nie jestem pewien. Mianowicie trzeba tak sam zasilacz sprawdzić bez podłączenia do płyty głównej czyli dając mu obciążenia na poszczególne napięcia wyjściowe by być pewnym że ten zasilacz jest na 100% sprawny ( może na przykład żarówkami samochodowymi ) . Podaj model tego zasilacza i sprawdź czy na pewno wszystkie napięcia na nim są na odpowiednich pinach . Dell robił różne zasilacze i w tym również może być Twój problem. :D
  • REKLAMA
  • #7 2116231
    piapia
    Poziom 24  
    Dzieki za wskazówke. Sprawdze jeszcze pod obciążeniem. Sprawdzałem tylko bez po zwarciu zielonego przewodu do masy.

Podstawowe pytanie - czy płyta odpali się bez napięcia -5V ?

drugie : jest jakis sprytny sposob żeby to ominąć bądź w prosty sposob dorobić -5V bez dodatkowych układ.

dzieki za odpowiedzi.
  • #8 2116323
    TONI_2003
    Moderator
    sprawdź jedno a inne sprawy być może sie rozwiozą same
  • REKLAMA
  • #9 2210613
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam
    czy jest to HP-P2507F3CP
    te zasilacze nie maja -5V
    dlaczego nie wiem
    ale bez tego napiecia wszysto chodzi
    zasilacz bez obciazenia faktycznie startuje, problem lezy w tym ze gdy obciazymy +3,3V wtedy sie wylacza (np zarowka 12V 35W)
    problem prawdopodobnie lezy w elektrolitach, sprawdzam
    pozdrawiam
  • #10 2211341
    TONI_2003
    Moderator
    adlong napisał:
    zasilacz bez obciazenia faktycznie startuje, problem lezy w tym ze gdy obciazymy +3,3V wtedy sie wylacza (np zarowka 12V 35W)
    problem prawdopodobnie lezy w elektrolitach, sprawdzam
    pozdrawiam

Masz dwie możliwości , albo to za duże obciążenie dla zasilacza w tej gałęzi i reaguje tak jak na zwarcie w tej gałęzi lub faktycznie masz uszkodzenie na tej linii lecz nie sądzę by to była wina elektrolitów no chyba że faktycznie widać że Masz je napuchnięte . Na czym jest +3,3V zrobione ?
  • #11 2211498
    tomasz018
    Poziom 2  
    miałem kiedys i przyczyną tego było spalenie zasilacza nie dawał wszystkich napięc i też sie paliła diotka ==> idiotka na płycie
  • #12 2221987
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    mam ich kilka i we wszystkich jestb to samo
    bez obciazenia lub w starszych (słabszych0 kompach chodza
    natomiast przy wiekszym obciazeniu wylaczaja sie
    sprawdzilem lepiej i nie tylko na 3,3 ale tez na inych napieciach chociaz prad byl sporo ponizej maksymalnego
    co do budowy wewnatrz to nie ma tam tradycyjnego tl494 ale jakis hp1001wa-1 i dodatkowa plytka po stronie pierwotnej
    czekam na uwagi
    pozdrawiam
  • #13 2268907
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    No to ja się podepnę. HP233S - ja miałem taki zasilacz Della. Bardzo dobrze zrobiony. 230W z tabliczki wyrabiał bez zająknięcia - nie to co dzisiejsza chińszczyzna. Na 5V po 2 diody na 30A, na 12V jedna 16 A-wa... Układ typowy - TL494. Miał -5V. Po zmianie kabelków we wtyczce chodził w zwykłym PCcie...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza Dell ATX 250W, który mimo prawidłowych napięć nie uruchamia komputera na dwóch różnych płytach głównych (Asus A7N8X i Abit IC7). Zasilacz nie posiada linii -5V, co jest nietypowe w porównaniu do innych zasilaczy ATX. Dyskusja wskazuje, że brak -5V niekoniecznie jest przyczyną problemu, gdyż płyty również nie startują z zasilaczem posiadającym tę linię. Sugerowano pomiar napięć pod obciążeniem, gdyż zasilacz bez obciążenia działa po zwarciu zielonego przewodu z masą. Możliwe przyczyny to zwarcie na płycie głównej lub uszkodzenie zasilacza, zwłaszcza w gałęzi +3,3V, która może się wyłączać pod obciążeniem. Wskazano na konieczność testu zasilacza pod obciążeniem (np. żarówkami samochodowymi) oraz sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, które mogą być uszkodzone lub napuchnięte. W dyskusji pojawiły się informacje o różnych modelach zasilaczy Dell, niektóre bez linii -5V (np. HP-P2507F3CP), oraz o starszych modelach z układem TL494 i obecnością -5V. Możliwe jest dorobienie linii -5V za pomocą stabilizatora 7905, jednak nie jest to konieczne, jeśli płyta może działać bez niej. Problem może też wynikać z przeciążenia lub uszkodzenia wewnętrznego zasilacza, co objawia się wyłączaniem pod obciążeniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA