logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek

zurs 08 Lut 2006 10:10 1596 13
REKLAMA
  • #1 2274973
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    witam mam juz gotowy pcb w protel dxp i mam problem jak zmniejszyc rozmiar tej plytki do wydruku bo teraz jest na całą stronę i jak wyłączyć elementy z plytki żeby same ścieżki były, proszę o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2275330
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    Mniemam że po edycji płytki zamiast wymiarów oryginalnych na wydruku jest ona powiększona Rys1.jpg
    1. W aktywnym oknie edycji PCB, w menu >FILE< wybierz >PageSetup<
    Rys2.jpg
    Otworzy się nowe okienko Rys3.jpg i po prawej stronie w części okna
    pod nazwą 'Scaling' zmień w okienku wyboru 'Scale Mode' z 'Fit
    Dokument On Page' na 'Scaled Print', a w Scale wpisz 1. w Corrections
    X=1 i Y=1 Rys4.jpg
    2. Będąc dalej w >Page Setup<, kliknij na 'Advanced'.
    Otworzy się nowe okienko Rys5.jpg, klikasz prawym klawiszem myszy
    na szarym pasku z opisem "Multilayer Composite Print" Rys5-1.jpg - to
    tu wybiera się jakie warstwy mają pojawić się na wydruku Rys6.jpg, czy
    płytka ma być odwrócona (Mirror), czy mają być dziury i znaczniki
    wiercenia.
    Załączniki:
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys1.jpg (79.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys2.jpg (113.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys3.jpg (73.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys4.jpg (65.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys5.jpg (45.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys5-1.jpg (61.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek Rys6.jpg (73.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2275417
    zurs
    Poziom 18  
    dzięki jeszcze taki mam problem zrobiłem to wszystko wielkość jest już dobra ale drukuje mi same punkty lutownicze (same kropki) a na podglądzie wydruku są te punkty na czarno i ścieżki na szaro jak to zmienić by drukowało też ścieżki zrobiłem tak jak kolega napisał. pozdrawiam
  • #4 2275430
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Musisz zaznaczyc warstwy rys.5(Layers) któe chce wydrukowac: np bottom layer i top layer
  • REKLAMA
  • #5 2275468
    zurs
    Poziom 18  
    no ustawiam np. botton layet i top layer a nawet jak ustawiam co innego albo wszystko to na pogglądzie mam w zależności od ustawienia a drukuje mi same punkty lutownicze co jest nietak??

Dodano po 12 [minuty]:

ale wlaśnie te punkty lutownicze na poglądzie wydruku są na czarno tylko one dlaczego????
  • #6 2275546
    Beniamin
    Poziom 12  
    Zobacz moze jaki masz kolor danej warstwy przy drukowaniu. Może ci drukuje na biało :) Przeslij screen tego podgladu wydruku i ustawienia
  • #7 2275597
    zurs
    Poziom 18  
    jak się przesyła screena sorry ale niejestem dobrym informatykiem :D
  • REKLAMA
  • #8 2275637
    Beniamin
    Poziom 12  
    do tego sluzy klawisz print screen, kopiuje ci do schowka to co masz aktualnie na monitorze. Otwierasz jakis program graficzny np Paint, i wklejasz.... wycinasz jakis istotny fragment, bo cała fotka dużo zajmuje i zapisujesz jako .jpg
  • #9 2275707
    zurs
    Poziom 18  
    to jest ten podgląd i ustawienia
    Załączniki:
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek podgląd 2.GIF (12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek podgląd.GIF (6.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2275725
    zurs
    Poziom 18  
    ciekawe jest tez to że jak te ścieżki z tymi punktami przeniosłem do painta to mi drukuje tez tylko te punkty dopiero jak ścieżki zmienie na czarne to mi drukuje
  • #11 2275804
    Beniamin
    Poziom 12  
    Czyli w podglądzie masz widoczne te scieżki, wiec powinny sie wydrukowac. A gdzie jak zmienisz scieżki na czarne to ci drukuje ? W dxp czy w paincie cos tam kombinujesz? Niewiem , nie rozumie troche tego dlaczego ci nie drukuje skoro na podglądzie masz wszystko fajnie widoczne i w opcjach tez jest okej.
  • #12 2275821
    zurs
    Poziom 18  
    no właśnie, ja to skopiowałem do painta i zmieniłem jedną ścieżkę na czarną i mi wydrukowało mniejsza z tym jak zmienie ścieżki na czarne w ploterze to mi wydrukuje tylko jak zmienić ich kolor?
  • #13 2275951
    Beniamin
    Poziom 12  
    Kliknij w Preferences
    Załączniki:
    • Protel DXP - ustawienia wydruku dla płytki i ścieżek preferences.jpg (122.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2283364
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    zurs
    Jeśli do brze zrozumiałem (2:00am mogą być kłopoty), źle drukowana jest warstwa BOTTOM - myślę że powinieneś ją przenieść wyżej w hierarhii. Ja robie tak :
    1 Znacznik wiercenia
    2 Dziury
    3 Bottom
    4 Top
    5 Overlay
    .....
    ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z ustawieniami wydruku w programie Protel DXP dla gotowego projektu PCB. Głównym zagadnieniem jest zmniejszenie rozmiaru płytki na wydruku oraz wyłączenie elementów, aby drukować tylko ścieżki. Rozwiązaniem jest zmiana trybu skalowania w menu Page Setup z "Fit Document On Page" na "Scaled Print" oraz ustawienie skali na 1. W zaawansowanych ustawieniach wydruku można wybrać warstwy do druku, takie jak top layer i bottom layer, a także opcje odbicia lustrzanego i wiercenia. Problem z drukowaniem tylko punktów lutowniczych (padów) zamiast ścieżek wynika z niewłaściwego wyboru warstw lub kolorów warstw w ustawieniach drukarki. Zaleca się sprawdzenie kolorów warstw, aby ścieżki były drukowane w czerni, co zapewnia ich widoczność na wydruku. Wskazano także, że kolejność warstw w hierarchii może wpływać na poprawność wydruku, sugerując przeniesienie warstwy bottom wyżej. Dodatkowo podano instrukcję wykonania zrzutu ekranu (print screen) w celu lepszego diagnozowania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA