logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel99 - Jak wydrukować same ścieżki bez nazw elementów?

draco86 21 Mar 2008 16:15 1467 4
REKLAMA
  • #1 4936583
    draco86
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Witam,

kolega z forum już jakiś czas temu prezentował swój zegar widmowy i udostępnił wzór płytki w Protelu, moje pytanie dotyczy czegoś tak banalnego jak wydruk. Mianowicie za każdym razem jak chcę drukować na kredówce, to wydruk dostaję wraz z nazwami elementów ich obramowaniami. Byłbym wdzięczny za pomoc w wydrukowaniu samych ścieżek.
    Link do tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic944484.html
  • REKLAMA
  • #2 4937119
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Odpalasz protela i zanim dajesz drukuj to masz na kartce wzór płytki. Należy skasować warstwę Top Over... . Jedyne warstwy które trzeba wydrukować jeśli PCB było robione na Bottom layer to właśnie bottom layer keep out layer (jeśli chcesz mieć obramówkę PCB o ile została zaprojektowana) i multi layer jeśli pady elementów zostały na nią położone. Polecam multi layer ustawić jako pierwszą w kolejności z tych warstw :-). We właściwościach drukarki też w tym samym oknie ustaw sobie show holes i black and white oraz jeśli potrzeba to mirror (gdy PCB zrobione zostało na TOPie). Jak coś nie jasne pisz na gg odpalę protela i krok po kroku powiem ci jak ma być.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5386271
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam ja też mam problemy z protelem
    mam wydruk płytki ale punkty lutownicze są za małe(po przewierceniu wiertłem 1mm jest juz bardzo mało miedzi)zgodnie z kursem ep będąc w zakładce PCB wszedłem w DESIGN,RULES potem w ROUTING VIA STYLE i ustawiłem VIA DIAMETER min 2mm max 3 a preferowany 2mm niestety zmiana tego nic nie daje zrobiłem z poziomu schematy update pcb potem prowadzenie ścieżek i nic
    pytanie co robię nie tak??
    Załączniki:
    • TTY22.pdf (7.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 5386814
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Zasady dotyczyć będą kładzionych nowych padów wiec stare musisz edytować ręcznie . Można zmienić wszystkie pady danego rodzaju np w DIL dajesz nowy wymiar dajesz GLOBAL wybierasz X size = same Y size = same na dole selection = same na samym dole wybierasz ALL PRIMITIVES i dajesz ok i tym sposobem cały DIL (DIP) sie zmieni.
    Pozdrawiam
  • #5 5386990
    prawy
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Dziękuję teraz wszystko gra
REKLAMA