logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd L4-01 w Sharp AR-275 - czy aktualizacja firmware pomoże?

hultaj 08 Lut 2006 12:55 1575 8
REKLAMA
  • #1 2275601
    hultaj
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam maszynę Problem z Sharpem AR-275 Pojawia się na nim błąd L4-01 to błąd silnika głównego. Podmieniłem go na działający z drudiej maszyny i terz nie dzieła.
    Myślę że trzeba na nowo wgrać oprogramowanie ale nie wiem na pewno i potrzebuję pomocy.
    Czy ktoś wie czy w takiej sytuacji trzeba zmienić oprogramowanie a jeśli tak to gdzie to znajdę.
    Pozdrawiam i czekam na posty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2277086
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Czy sprawdziłeś, czy nie ma oporów w maszynie, spróbuj pokręcić ręcznie silnikiem, i zobacz czy pracuje w miarę lekko, może pękło któreś koło, i po prostu silnik (silniki) nie może sobie z trym poradzić. Robię dużo sharpów i nigdy nie zmieniałem firmware'u, ale to może tylko fuks.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 2288490
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Sprawdź wywoływaczkę czy nie jest zatarta
  • REKLAMA
  • #4 2289194
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Widzę że kolega zaczyna naprawę od końca. Sprawdz maszynę mechanicznie, a potem szukaj winy w elektronice.
  • #5 2289419
    horse667
    Aha i jeszcze jedno o ile pamiętam to w cyfrowych sharpach błedy silników, same nie znikają tylko trzeba je skasować "14".
    Pozdrawiam horse
  • #6 2289771
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    14-tką raczej kasuje się błędy utrwalania.
  • #7 2301242
    hultaj
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Zdjąłem obudowę.
    Jak włączam kopiarkę zaczyna się grzać wałek grzejny następnie silnik zaczyna się kręcić i przestaje. na wyświetlaczu pojawia się błąd.
    L4-01.
    Co proponujecie abym zrobił???
    Ja mam zamiar zmienić firmware ale nie wiem jakim przewodem????
    Czekam na posty.
  • REKLAMA
  • #8 2301596
    horse667
    Wymontuj piec, i sprawdź, czy wałek teflonowy nie ma dużych oporów na panewkach, profilaktycznie puść kilka kropel jakiego teflonowego smarowidła, i nie mieszaj do tego firmware. W Sharpach, kiedy kopiarka ma opory, to wywala właśnie taki błąd, myśle, że tak włąśnie jest w tym przypadku. Najczęściej te opory powstają na piecu lub na wywoływaczce, ile to to ma kopii??

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Sharp AR-275 pojawił się błąd L4-01, wskazujący na problem z silnikiem głównym. Wymiana silnika na sprawny nie rozwiązała problemu. Wskazano, że przyczyną mogą być mechaniczne opory w maszynie, np. uszkodzone koła zębate lub zanieczyszczenia na elementach napędowych. Zalecane jest ręczne sprawdzenie pracy silnika oraz kontrola wałka grzejnego i wywoływaczki pod kątem oporów. Wskazano, że błąd L4-01 często wynika z mechanicznych zacięć, a nie z problemów z firmware, którego aktualizacja nie jest standardową procedurą w takich przypadkach. Ostatecznie problem został rozwiązany przez oczyszczenie i nasmarowanie wałka silnika, na którym znajdował się nagromadzony pył i zabrudzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA