logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP AR-5316 błąd L6 10 - jak zdiagnozować i naprawić?

Maxit 25 Sty 2008 14:05 5421 23
REKLAMA
  • #1 4733794
    Maxit
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam,

mam problem z kopiarką SHARP AR-5316. Pewnego pięknego dnia kopiarka zaczęła pokazywać błąd L6 10. Nie znalazłem nigdzie na forum nikogo z takim problemem. Serwis autoryzowany po telefonie sekretarki zażyczył sobie za naprawę bez gwarancji 700pln, a z gwarancją 1400pln - nie brzmi to dobrze.... Szczególnie, że nawet nie znali całego komunikatu błędu, bo dziewczynka powiedziała im, że zapala się 'L'.

Czy ma ktoś możliwość zdiagnozowania usterki i ewentualnie opisania możliwości naprawy?

Z góry dziękujuę.
  • REKLAMA
  • #2 4733925
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Uszkodzone lustro wirujące lasera
  • #3 4734074
    Maxit
    Poziom 12  
    A daje się to jakoś wyserwisować, czy trzeba wymienić cały moduł lasera?
  • #4 4734683
    BoBa
    Ocena: 95
    trzeba wymienić niecały moduł lasera lecz płytkę z lustrem wirującym ( jest wew. modułu)
  • #5 4735540
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    BoBa napisał:
    trzeba wymienić niecały moduł lasera lecz płytkę z lustrem wirującym ( jest wew. modułu)
    dokładnie i nazywa sie to "silnik lasera". Koszt samego silnika to ok 590zł netto. Cały laser ok 1400zł netto.
  • #6 4736129
    Maxit
    Poziom 12  
    Zatem mam jeszcze pytania:

1. Czy jest sens płacić owe 599 netto? Kopiarka ma około 3 lat nie wygląda na zużytą. Ma też niewielki przebieg - poniżej 100 tyś odbitek.

2. Czy wymiana jest skomplikowana, tzn, czy zrobi to ktoś, kto myśli i potrafi się posługiwać narzędziami, czy musi być fachowiec. Jeśli musi być fachowiec, to jakich kosztów wymiany należy się spodziewać?

Dziękuję za pomoc. Jeśli chodzi o kopiarki, to nie mam z tym dużego kontaktu.
  • REKLAMA
  • #7 4736453
    SławekSS
    Poziom 24  
    1.Tak
    2.Wymiania nie jest skomplikowana. Jakieś max 30min.
    Wystarczy wkrętak krzyżakowy oraz klucz torx z dziurką(do rozkręcenia obudowy lasera[2 srubki]). Ja zawsze zapominam z tym kluczem i radze sobie wkretakiem płaskim 2mm.
    Lepiej aby zrobił to fachowiec(bedzie gwarancja) a koszt wymiany, to max 100zł.
  • REKLAMA
  • #8 4736469
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    100 000 odbitek jak na ten model to niedużo.Te model powinny zrobić ok 240 -300 tys.
    Jak wymienisz tę część to dostaniesz na nią gwarancję.
    Z drugiej strony za nową masznę zapłacisz więcej ale wtedy możesz pocisnać sprzedawcę o wydłuzona gwarancję( w czasie i ilości kopii np 4 lata lub 100 000)
    Jak wymienisz część możesz też przejść na tzw kontrakt serwisowy ( zryczłtowana opłata za kopie) a wtedy to juz cię nic nie interesuje.
  • #9 4736479
    SławekSS
    Poziom 24  
    Jak sam wymieni, to nie dostanie gwarancji, chyba, ze jest serwisantem.

- nikt nie da 4 lata gwarancji na ta maszyne, a jesli chodzi o kopie, to standardowo jest 120tys. kopii.

- aby przejść na kontrakt serwisowy, to musiałby najpierw powymieniać wszystkie materiały eksploatacyjne oraz ponaprawiać wszystkie rzeczy. No chyba, ze jakis samobójca by sie zgodził :)
    I jeszcze pytanie w jakim stanie ogólnym jest ta kopiarka.

Mam w obsłudze stara maszyne AR-205 która ma 800tys. kopii i jej stan techniczny jest duzo lepszy niz nie jedenj maszyny młodszej z przebiegami 80-100tys. kopii. wszystko zalezy od klienta i serwisu obsługujacego.
  • #10 4736524
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Witam nie musi być samobójca by dał gwarancję Mimo że sprzedawane jest w całym module moduł polygona pasuje od innych kopiarek wystarczy tylko sprawdzić kierunek obrotu i prędkość
  • #11 4736549
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    w 5316 pada scalak na plycie glownej.... tez lubi się wtedy wyświetlać ten błąd polygona... wymienisz caly modul i dalej będzie lipa....Proponuję to mieć na uwadze

Jeżeli tylko zmniejszyla sie wymagana predkosc obrotowa mozna kropnąc troszke smaru TC na bolca. Gdzieś na pol roku pomaga (kolo 35tys kopi...) Robiliśmy tak i działalo.
  • #12 4736598
    Maxit
    Poziom 12  
    Zasialiście ziarno niepokoju...

Rozumiem, że nie da sie po prostu sprawdzić czy to na 100% silnik lustra, czy scalak na płycie? ( w sensie bez wymiany tego fragmentu urządzenia).

Czy np. próba zresetowania tego błędu może pomóc w identyfikacji?

Kopiarka jest w stanie należytym, tzn. wszystkie przeglądy na czas, tonery tylko oryginalne itd. Do tej pory serwisował ją TORELL ale trochę mi się nie podoba ich podejście do problemu. IMO chcieliby sprzedać nową kopiarkę...
  • #13 4736707
    SławekSS
    Poziom 24  
    Maxit, nie kupuj nowej. Wymień silnik lasera. W całosci zapłacisz ok 650zł netto z gwarancją itp. Jesli kopiarka ma mniej niż 24 m-ce i 120tys. to mozesz wymienic na gwarancji(sprawdź zapis w karcie gwarancyjnej).
  • #14 4737345
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    Jednoznacznie nie mozna powiedziec. Na 95% pomoże wymiana samego polygona jednak 5316 maja wlasnie taka wadę fabryczna ze na plycie glownej pada scalak (niestety ja nie dostalem informacji ktory....) wtedy dzieja sie jaja z maszyna... wyswietlaja sie bledy zwiazane z praca luster polygona lasera synchronizacja itp... Zawsze mozesz sprobowac posmarowac teflonem bolca. Jak jest padniete to nic to nie pogorszy. A na chwile odciągniesz koszty.
  • REKLAMA
  • #15 4737730
    Maxit
    Poziom 12  
    Dziękuję za ciepłe słowa. Będę próbował ją reanimować. Niestety na gwarancję się już nie załapie- ma mały przebieg, ale z tego co kojarzę ma około 3 lat.

Mam prośbę, czy macie może jakąś serwisówkę do tego? Albo może jakiś pisany na kolanie opis jak się do tego dostać, co posmarować, jak wykasować błąd, żeby przetestować czy coś pomogło?

Kopiarka stoi u mojego ulubionego klienta i zależy mi, żeby im pomóc, szczególnie, że sam im sprzedałem tego Sharpa razem ze sprzętem komputerowym.

Serdecznie dziękuję.
  • #16 4737831
    gur
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Do listopada 2007 kompletny LSU Unit kosztowal dla dealera 340 zl ,a teraz sam silnik kosztuje 450 zl ,co gorsza lasery w tych maszynach padaja jak gupie :|
  • #17 4737894
    SławekSS
    Poziom 24  
    dayv napisał:
    Jednoznacznie nie mozna powiedziec. Na 95% pomoże wymiana samego polygona jednak 5316 maja wlasnie taka wadę fabryczna ze na plycie glownej pada scalak (niestety ja nie dostalem informacji ktory....) wtedy dzieja sie jaja z maszyna... wyswietlaja sie bledy zwiazane z praca luster polygona lasera synchronizacja itp... Zawsze mozesz sprobowac posmarowac teflonem bolca. Jak jest padniete to nic to nie pogorszy. A na chwile odciągniesz koszty.
    nie bede zaprzeczał, ale pomimo przerobienia dziesiatek tych maszyn, nigdy sie z tym nie spotkałem. Zreszta w żadej maszynie Sharpa (a było ich..... nawet nie jestem w stanie policzyć ile) nie spotkałem sie z takim problemem. Jak było L6-10(zreszta innego kodu L6 w cz/b nie było) to był silnik lasera.

Cytat:
    Do listopada 2007 kompletny LSU Unit kosztowal dla dealera 340 zl ,a teraz sam silnik kosztuje 450 zl ,co gorsza lasery w tych maszynach padaja jak gupie
    to było do listopada :D . Ja podaje ceny dla klienta, nie dla dealera. Sam silnik zawsze kosztował i kosztuje do dzis tyle samo. Natomiast LSU Unit niestety zdrożał.

Cytat:
    Kopiarka stoi u mojego ulubionego klienta i zależy mi, żeby im pomóc, szczególnie, że sam im sprzedałem tego Sharpa razem ze sprzętem komputerowym.
    jesli to Twój ulubiony klient, to nie baw sie w zadne smarowanie tylko wymień ten silnik, chyba, ze chcesz aby ten klient nie myslał o Tobie "mój ulubiony serwisant"
  • #18 4740246
    Maxit
    Poziom 12  
    No fajnie. Zatem co mam zrobić?

Kopiarka stoi na warszawskim Mokotowie, ja jestem mobilny. Mogę ją zawieźć gdzieś.

Masz może jakieś konkretne rozwiązanie? Bo chyba trochę do TORELLa nie chcę jechać.

Zatem gdzie można kupić ten silniczek? Napisz, proszę, jak to wymienić i przywrócić kopiarkę do życia.
  • #19 4741984
    SławekSS
    Poziom 24  
    silnik lasera wymienia sie na miejscu. Kto bedzie wożił takie "bydle" do serwisu. Szkoda czasu i fatygi.
  • #20 4743184
    horse667
    Ocena: 96
    Potwierdzam zdanie kolegi Sławka, mam maszyn sharpa z tej serii i podobnych w serwisie kiladziesiąt, i nie spotkałem sie z uszkodzeniem płyty, a przynajmniej przy kodzie L6-10. Zawsze był to problem z silnikiem lasera, i w 99% przypadków tylk jego wymiana rozwiązywała problem. O ile pamiętam to tylko w jednej maszynie udało sie go podnieść przez wyczyszczenie i nasmarowanie osi, a i tak nie chodził dłuzej niz 50 tys. Swoja droga to w sharpach te lasery, maja dosyć dużą awaryjność (krótką żywotność), robie również inne marki i sharp w tym temacie zdecydowanie wysuwa sie na czołówkę, oczywiście negatywną.
    Pozdrawiam horse
    P.S. Wymiana w tej maszynie jest dosyć prosta, gorzej w starszych modelach, gdzie trzeba było ściagać całą elektronikę.
  • #21 4746376
    SławekSS
    Poziom 24  
    Maxit napisał:
    Do tej pory serwisował ją TORELL ale trochę mi się nie podoba ich podejście do problemu. IMO chcieliby sprzedać nową kopiarkę... [/b]
    dlaczego twierdzisz, ze chcieliby sprzedac nową ?
  • #22 4751273
    Maxit
    Poziom 12  
    Choćby dlatego, że na silnik nie dają gwarancji, bo twierdzą, że to część całego modułu i nie mogą dać gwarancji. Wymianę całego modułu lasera wyceniają na 2000 brutto, co stanowi, że naprawa jest nieuzasadniona ekonomicznie.

Finalnie udało mi się (?) wynegocjować 3 miesiące rękojmi na naprawę i tyle... Nie miałem więcej pomysłów, a biuro bez kopiarki słabo działa...
  • #23 4751920
    SławekSS
    Poziom 24  
    nie wierze.
    na silnik jeśli wymienia daja gwarancje, a wymiana całego lasera to ok 1500zł netto z czego 100zł netto to robocizna. Vat prosze sobie dodać.
  • #24 4751940
    Maxit
    Poziom 12  
    To nie jest sprawa wiary, tylko faktów. Jestem gotów użyczyć numeru do technika TORELL.

Za dojazd i wymianę silniczka życzą sobie 200pln + VAT.

Podsumowanie tematu

✨ Kopiarka SHARP AR-5316 wyświetla błąd L6 10, który jest najczęściej związany z uszkodzeniem silnika lasera (modułu polygona). Problem ten wynika z awarii lustra wirującego lasera lub scalaka na płycie głównej, co powoduje błędy synchronizacji i pracy lasera. Naprawa polega na wymianie płytki z lustrem wirującym, czyli tzw. silnika lasera, którego koszt wynosi około 590-650 zł netto, a wymiana trwa około 30 minut i wymaga podstawowych narzędzi (wkrętak krzyżakowy, klucz torx). Wymiana przez fachowca daje gwarancję na część i usługę, natomiast samodzielna wymiana może jej pozbawić. Próby smarowania osi silnika teflonem mogą tymczasowo poprawić działanie, ale nie są trwałym rozwiązaniem. Wymiana całego modułu lasera jest znacznie droższa (około 1400-2000 zł brutto) i często nie jest ekonomicznie uzasadniona. Kopiarki SHARP AR-5316 mają stosunkowo niską awaryjność innych podzespołów, a laser jest elementem o ograniczonej żywotności. W przypadku gwarancji warto sprawdzić warunki, gdyż standardowo obejmuje ona do 24 miesięcy lub 120 tys. kopii. Serwisy autoryzowane mogą mieć różne podejście do naprawy, często proponując wymianę całego modułu zamiast samego silnika. Wymiana silnika lasera jest rekomendowanym i skutecznym rozwiązaniem problemu błędu L6 10 w modelu AR-5316.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA