logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość?

MoDMajsteR 08 Lut 2006 13:36 1620 11
REKLAMA
  • #1 2275782
    MoDMajsteR
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Robiłem sobie właśnie porządek w piwnicy i znalazłem takie coś, co widać na zdjęciach i mam pytanie: co to jest i ile to jest warte? Nie potrzebuje tego UFO więc prawdopodobnie pozbędę się tego gdzieś na allegro(Sorki jeśli utworzyłem temat nie w tym dziale - nie wiedziałem gdzie go przyporządkować ;/ ) .
    Poniżej galeria fotek:
    Załączniki:
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_132020.jpg (44.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131939.jpg (51.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131917.jpg (32.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131837.jpg (50.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131800.jpg (44.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131740.jpg (40.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Identyfikacja urządzenia ze zdjęć – co to za model i jaka może być jego wartość? 060208_131720.jpg (43.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2275811
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Sądząc po schemaciku wewnątrz urżdzenia to jest zapewne autotransformator ze skokową regulacją napięcia. Ile to może być warte? Dla kogoś komu się to przyda trochę na pewno, lecz jeśli nie.... no cóż, mogą być opory ze znalezieniem nabywcy. Może sam je do czegoś wykożystasz?
  • #3 2275852
    MoDMajsteR
    Poziom 11  
    Autotransformator mi się do niczego nie przyda, chyba że samo trafko do czegoś można wykorzystać...tylko że do czego? Chyba, że da się z tego zrobić 12-18V stałego ;P to do wzmacniacza by sie przydał ( zamiast elektronicznego trafka, z którym mam temacik na Początkujących serwisantach :) )
  • REKLAMA
  • #4 2276318
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Witam, to zmierz napięcie jakie on daje, może akurat ci podpasi. Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2276354
    MoDMajsteR
    Poziom 11  
    tam na płytce informacyjnej jest takie coś : 110-235V
    czy to są napięcia wejściowe?
  • #6 2276387
    fuutro
    Poziom 43  
    Wejściowe jest tylko "220" a całą reszta, włącnie z nim wyjściowe. Autotrafo nie ma na celu izolowania obwodów elektrycznych, tylko sprzęganie obwodów o zbliżonych napięciach.
  • #7 2276388
    MICHAŁ KRAWCZYK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    SIEMKA .Te urzadzenie mi wygląda na stabilizator do starych telewizorów.sam mam podobny na strychu.te napiecie to raczej będzie wyjściowe.pozdro:|
  • #8 2276395
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Sorka przeoczyłem tabliczke znamionową, mógłby ci sie przydać do jakiejś lampówki.
  • #9 2276405
    fuutro
    Poziom 43  
    Poniekąd masz rację, ale taki stabilizator na ogół był zwykłym trafem, małej mocy z kilku-kilkunastowoltowym uzwojeniem wtórnym, ktróre włączało się w fazie lub przeciwfazie do napięcia sieciowego, aby uzyskać napięcie zasilające w zakładanych granicach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 2276446
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    MoDMajsteR napisał:
    tam na płytce informacyjnej jest takie coś : 110-235V
    czy to są napięcia wejściowe?

Tak, to są napięcia wejściowe.
    Całe urządzenie służyło zapewne kiedyś do "stabilizacji" (czytaj: ręcznego ustawienia) napięcia zasilającego jakiś odbiornik lampowy, gdzie napięcie lub prąd żarzenia lamp, a więc i ich trwałość, zależały od napięcia sieciowego.
    Do bezpośredniego zasilania wzmacniacza się to nie nadaje, ponieważ nie ma - sądząc po zamieszczonym schemacie - odizolowanego uzwojenia wtórnego. Nawet jeśli na końcówki lutownicze są wyprowadzone początki i końce uzwojeń, odradzam próby wyizolowania kawałka uzwojenia - nie będzie miało ono wymaganego stopnia ochrony, co grozić będzie porażeniem. Możesz zachować sobie to urządzenie lub sprzedać komuś, kto ma sprzęt z USA - na 110V - i pyta o sposób na zasilenie go z sieci 230V. Często są takie prośby na elektrodzie.
  • Pomocny post
    #11 2276495
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Jest to autotransformator i wg mnie może się przydać w warsztacie elektronika - chociażby do sprawdzania zasilaczy stabilizowanych, albo do regulacji mocy lutownicy grzałkowej lub "gluciary" poprzez zmianę napiecia zasilania.
    Używałem też kiedyś takiego do podnoszenia napięcia zasilania gdy w sieci było 180V zamiast 220V...
    Jeśli chcesz to sprzedac na allegro to koniecznie dopisz do czego może służyć i na pewno się chętni znajdą, powodzenia!
  • #12 2906623
    MoDMajsteR
    Poziom 11  
    ok zakanczam temat :) wszystkim thx za info :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedmiotem dyskusji jest urządzenie znalezione w piwnicy, które na podstawie schematu i tabliczki znamionowej zostało zidentyfikowane jako autotransformator ze skokową regulacją napięcia. Urządzenie posiada napięcia wejściowe 110-235V, z czego 220V jest napięciem wejściowym sieciowym, a pozostałe to wyjściowe. Autotransformator nie izoluje galwanicznie obwodów, a jego głównym zastosowaniem było ręczne stabilizowanie napięcia zasilającego odbiorniki lampowe, co wpływało na trwałość lamp. Może być użyteczny w warsztacie elektronicznym do regulacji napięcia zasilania, np. lutownic grzałkowych, czy do podnoszenia napięcia w sieci o niższym napięciu. Nie nadaje się do bezpośredniego zasilania wzmacniaczy ze względu na brak izolacji. Wartość urządzenia jest uzależniona od potrzeb potencjalnego nabywcy, a sprzedaż na platformach takich jak Allegro może być możliwa, jeśli opisze się jego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA