logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja urządzeń znalezionych w piwnicy - zdjęcia w załączniku

hat28 13 Paź 2014 08:51 2073 9
REKLAMA
  • #1 14037260
    hat28
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Ostatnio opróżniając piwnice po zmarłym dziadku znalazłem dwa urządzenia. Jako że nie mam bladego pojęcia czym one są, mam do szanownych użytkowników forum prośbę o próbę identyfikacji. Chciałbym to komuś sprzedać ale nie wiem co to i ile takie coś może kosztować. Poniżej zamieszczam zdjęcia poglądowe.
    Identyfikacja urządzeń znalezionych w piwnicy - zdjęcia w załączniku Identyfikacja urządzeń znalezionych w piwnicy - zdjęcia w załączniku Identyfikacja urządzeń znalezionych w piwnicy - zdjęcia w załączniku

A tu drugie urządzenie
    Identyfikacja urządzeń znalezionych w piwnicy - zdjęcia w załączniku
  • REKLAMA
  • #2 14037268
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1616
    Moim zdaniem to zasilacze. Pierwszy zasilacz ± 15V a drugi z regulowanym transformatorem toroidalnym.
  • REKLAMA
  • #3 14037288
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    To na pewno nie trafo ,,terodalne'' ale zwykły (bez obudowy) autotransformator regulowany, prawdopodobnie (ale to tylko przypuszczenie) typowy 220/0-250V. Wszystko samoróbki, kokosów się nie spodziewaj jeśli w ogóle ktoś to kupi, dziś starej elektroniki na bazarkach jest na tony i tanio.
  • #4 14037295
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    kindlar napisał:
    Na moje oko zasilacze +-15V i drugi z trafem terodalnym.

A tego to nie znałem, pewnie jakiś przodek toroida :-)
    Ale jednak jak wyżej to jest autotransformator samoróbka.
  • REKLAMA
  • #5 14037302
    hat28
    Poziom 9  
    Dziekuje panowie za szybką odpowiedz. Przynajmniej wiem co to takiego :) Nie zależy mi na "kokosach" z tego ale zamiast wyrzucić to może komuś za przysłowiową flaszke sie na coś przyda. A tak przy okazji to do czego może wykorzystac ten transformator taki przeciętny chłopek majsterkowicz amator jak ja??
  • REKLAMA
  • #6 14037435
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Ten autotransformator będzie dotyczył gniazda G1 (od 0V do 250V)
  • #7 14037464
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    hat28 napisał:
    Nie zależy mi na "kokosach" z tego ale zamiast wyrzucić to może komuś za przysłowiową flaszke sie na coś przyda.

Zawsze możesz odzyskać z tego miedź i stal. Za kilogram miedzi na skupie złomu dostaniesz około 20zł. Przypuszczam, że masz te więcej niż 1kg miedzi.
  • #8 14037478
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Ten drugi to nie jest czasem zasilacz 15V?
  • #9 14039950
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4249
    Wygląda na to, że daje +5V i -5V, oraz regulowane 0÷+15 i 0÷-15 - pewnie świetny jako warsztatowy do zasilania różnorakiej elektroniki własnej roboty, np. czegoś ze wzmacniaczami operacyjnymi. Do tego cyfrowy pomiar prądu i napięcia, chyba dla obu regulowanych wyjść.

A autotransformatora można użyć np. do płynnej regulacji jasności żarówki - tylko pytanie, czy jego moc wystarczy np. do żarówki ogrzewającej inkubator dla kurczaków - na wsi był z tym zawsze problem, jak się włączało na pełną moc, to kurczakom było za ciepło, a z mniejszą żarówką za zimno.
  • #10 14040010
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1403
    Ten zasilacz z ostatniego zdjęcia wystaw na Elektrodzie w dziale " bazar " - na pewno amator się na niego znajdzie ( jeżeli oczywiście zasilacz jest sprawny ) .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł w piwnicy dwa urządzenia, które zidentyfikowano jako zasilacze oraz autotransformator. Pierwsze urządzenie to prawdopodobnie zasilacz regulowany, oferujący napięcia +5V, -5V oraz regulowane 0÷+15V i 0÷-15V, co czyni go użytecznym w warsztatach do zasilania elektroniki. Drugie urządzenie to autotransformator, który może być użyty do regulacji jasności żarówek. Użytkownicy forum sugerują, że oba urządzenia są samoróbkami i nie mają dużej wartości rynkowej, ale mogą być przydatne dla majsterkowiczów. Wskazano również możliwość odzysku miedzi ze starych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA