logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB 616 - Jak naprawić zacinający się obraz i dźwięk?

dudi999 08 Lut 2006 16:11 2478 10
REKLAMA
  • #1 2276438
    dudi999
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    A wiec tak jak pisalem w temacie mam dekoder Echostar dsb 616 (Polsat Cyfrowy) i zacina mi sie obraz i dzwiek. Co moze byc tego przyczyna i jak to naprawic??

Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2276485
    kwaeme
    Poziom 16  
    Na początek sprawdż ustawienia anteny. Może śnieg zalega na czaszy!
  • REKLAMA
  • #3 2277562
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam
    A jak niema sniegu to masz niedokladnie ustawiona antene bedziesz musial ja ustawic dokladniej uzyj do tego tunera analogowego albo miernika sygnalu
  • #4 2277594
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    pytanie moje : czy przy zacinaniu sie obrazu pokazuje "brak sygnału "? jesli tak to jak wyzej koledzy uwarzam ze cos jest nietak z ustwawieniem antenki
  • #5 2278502
    dudi999
    Poziom 10  
    gothye napisał:
    pytanie moje : czy przy zacinaniu sie obrazu pokazuje "brak sygnału "? jesli tak to jak wyzej koledzy uwarzam ze cos jest nietak z ustwawieniem antenki

Nie nie ma "brak sygnalu" sprawdze z tym sniegiem moze rzeczywiscie oblepil antene :)
  • REKLAMA
  • #6 2281365
    dudi999
    Poziom 10  
    Jednak to nie jest wina sniegu poniewaz nie ma go na antenie. Ustawienia anteny tez raczej nie poniewaz sygnal z transpondera jest tez dobry. Moze to przez te mrozy cos sie przemrozilo i teraz tak jest??!! Macie jeszcze jakies pomysly czym to moze byc spowodowane??
  • #7 2281425
    Polmaster
    Poziom 13  
    Kolego nie zajmowałem się zbytnio tym tunkiem bo mnie nie zainteresował ale z tego co piszesz i co wiem na temat tego tunka to proponuję zaobserwować temperaturę tunera przy tym ścinaniu.Ten tunerek ma skłonność do grzania się i bardzo częstą awarią jest właśnie temperatura no i awaria zasilania.To jedyne wytłumaczenie opisanych przez ciebie objawów.Jeżeli będzie to co ja opisałem zastanów sie nad oddaniem tunka do serwisu.Pozdro!!!

-----------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB
  • #8 2283889
    tomcio
    Poziom 26  
    Ocena: 82
    Miałem coś takiego, że cioł się po przełączaniu,
    wymieniłem konerter i działa ok.
    Na innym tunerze było wszystko dobrze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2284018
    Polmaster
    Poziom 13  
    Kolego konwenter posiada dwa pasma górne i dolne.często jest tak że nie mamy jakiś kanałów a inne są przyczyną może być wtedy właśnie jedno z pasm w konwenterze.A co do zacinania mrożenia obrazu i dźwięku to problemem nie będzie konwenter a tuner który nie działa jak powinien a te Echostary z tego są słynne że są wadliwe.Pozdro!!!

--------------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB
  • #10 2285029
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Te Echostary są słynne z tego , że źle pracują z konwerterami Sharp-a , które były w zestawach Polsatu . Proponuję zwrócić się do lokalnego APS-a aby go przetestował -koszt 10zł
  • #11 2303386
    Smokie82
    Poziom 1  
    Ja mam to samo i 90% urzytkowników Polsatowskiego kiczu To jest wina samego dekodera który sie przegrzewa nawet gdy jest w stanie czuwania Az nie moge uwierzyć ze tak sie dałem Wy**** wcisneli mi kupe łajna za 249 a ten cały echoshit nie doczeka swiąt wielkanocnych bo teraz grzeje bardziej niz kaloryfer nastwiony na full moc :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Echostar DSB 616 (Polsat Cyfrowy) doświadcza problemów z zacinającym się obrazem i dźwiękiem. Początkowo sugerowano sprawdzenie ustawień anteny oraz obecności śniegu na czaszy, jednak po wykluczeniu tych przyczyn sygnał z transpondera okazał się być dobry. Możliwe przyczyny to przegrzewanie się tunera, które jest znaną wadą tego modelu, oraz awarie zasilania. Zalecane jest monitorowanie temperatury urządzenia podczas występowania problemów. Inne sugestie obejmują wymianę konwertera (konwertera) oraz sprawdzenie kompatybilności tunera z konwerterami Sharp stosowanymi w zestawach Polsatu, które mogą powodować nieprawidłową pracę. W przypadku potwierdzenia przegrzewania się tunera rekomendowane jest oddanie go do serwisu. Problemy z przegrzewaniem występują nawet w stanie czuwania, co jest powszechnie zgłaszane przez użytkowników tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA