logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB717 - przycina się obraz i dźwięk - to normalne?

ArthurCC 09 Gru 2007 23:43 2107 6
REKLAMA
  • #1 4571452
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Jestem "szczęśliwym posiadaczem tego tunerka (polsat). No i właśnie - kilkukrotnie a nawet częściej zacina się obraz, lub dźwięk nawet na kilkanaście sekund. Pomaga przełączenie pilotem na inny kanał i powrót na poprzedni. Tuner jest jeszcze na gwarancji. Warto się siłować? Czy sprawa skazana na niepowodzenie - stwierdzą, że nic mu nie jest, a ja mam źle ustawioną antenę :D ? To jest dosyć denerwujące.
  • REKLAMA
  • #2 4571747
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Wypróbuj tuner na innej instalacji sat, twój problem może być spowodowany zbyt słabym sygnałem (źle ustawiona antena)...
  • REKLAMA
  • #3 4571826
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Jeżeli mam jakość 70%, to może być za słaby sygnał? Lepiej już nie dam rady, ustawiając walczyłem o każdy %. Przy złej pogodzie jakość spada czasem do 30% i nie zacina się. A zacina się rówież przy świetnej pogodzie i dobrym sygnale.
  • REKLAMA
  • #4 4575178
    supermach
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    A sprawdzałeś tuner na innej instalacji antenowej ?
    Może to wina konwertera...
  • #5 4595865
    ArthurCC
    Poziom 23  
    To nie może być konwerter, nigdy nie przycina się tak, by nie było i dźwięku i obrazu. Zawsze jest tak, że albo obraz stoi, a dźwięk jest, albo obraz jest ok, a dźwięku nie ma. Nikt nie ma takiego problemu?
  • Pomocny post
    #6 4595967
    balans
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam!
    Niestety też mam ten tuner, z innej przyczyny był trzykrotnie naprawiany i po ostatniej naprawie wystąpił ten problem, mimo że na tej instalacji antenowej pracował zastępczy tuner bez najmniejszych problemów, to 717 zacinała się i to bardzo mocno. Zgłosiłem reklamację, satkę sprawdzili w punkcie sprzedaży i też się zacinała. Dostałem zastępczą a ta ma być wymieniona na nową. O wyniku jeszcze napiszę.
  • REKLAMA
  • #7 4597436
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Aha, jeszcze mój tunerek czasem głupieje. Tzn. naciskam przycisk na pilocie inny, a inna funkcja wskakuje. Ogólnie dość często mocno zastanawia się nad tym co robić, kiedy wybiorę jakąś funkcję.
    Przegrzewa się? Był nowy, to nie było takich problemów. Teraz mam wrażenie, jakby coraz częściej się to zdarzało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz tunera Echostar DSB717 (Polsat) zgłasza problem z częstym zacina­niem obrazu i dźwięku trwającym kilkanaście sekund, który ustępuje po przełączeniu kanału. Pomimo wysokiej jakości sygnału (około 70%) i stabilnych warunków antenowych, problem występuje zarówno przy dobrej, jak i złej pogodzie. Sugerowano sprawdzenie tunera na innej instalacji satelitarnej oraz wymianę konwertera, jednak autor wyklucza winę konwertera, ponieważ zakłócenia dotyczą jednocześnie obrazu i dźwięku, co jest nietypowe. Inny użytkownik potwierdza podobne problemy z modelem DSB717, wskazując na konieczność reklamacji i wymiany urządzenia, gdyż na tej samej instalacji inny tuner działa poprawnie. Dodatkowo zgłaszane są problemy z pilotem – nieprawidłowe reakcje na przyciski i opóźnienia w działaniu, co może sugerować przegrzewanie się tunera lub usterkę sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA