logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silelis 405 D-1 - bardzo cichy dźwięk mimo maksymalnej głośności

Curry_ 08 Lut 2006 19:41 2084 11
REKLAMA
  • #1 2277443
    Curry_
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    posiadam tv silelis 405 i nie działa w nim dźwięk. a przynajmniej nie działa tak jak ma działać. z obrazem wszystko w porządku, łapie stacje i wogóle, ale dźwięk jest jakiś taki bardzo cichy. Przy rozkręconej na maxa głośności słychać jakieś tam takie lekkie trzaski ale dźwięku ze stacji nie słychać. albo go nie ma albo jest tak cicho że nie słychać. Prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 2277557
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Czy ten TV ma jakiekolwiek wejście sygnału oprócz antenowego (EURO/CINCH)? Jeśli tak, to podłącz np. video lub DVD i sprawdź jakość dźwięku. Czy możesz zaprogramować na nowo jakąś stację (chodzi o to aby sprawdzić, czy jest sygnał identyfikacji, jeśli go nie ma to TV prawdopodobnie nie zapamięta nastawy i wyciszy głos).
  • #3 2277700
    Curry_
    Poziom 13  
    no właśnie nie! to jest taki turystyczny tv i nie ma żadnego cincha. można tylko antene podłączyć!
  • REKLAMA
  • #4 2277805
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Może jest rozstrojony detektor fonii (cewka) oraz uszkodzony filtr FCM 6,5. Musisz sprawdzić też wzmacniacz fonii.
  • REKLAMA
  • #5 2278083
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 871
    Po nazwie wnoszę, że to litewski TV, wieć słaba stroną są kondensatory elektrolityczne. Rozgranicz gdzie uszkodzenie w p.cz fonii czy we wzmacniaczu m.cz.
  • #6 2279002
    Curry_
    Poziom 13  
    hmmm... a czy mógł by mi ktoś powiedzieć gdzie jest p.cz. fonii a gdzie wzmacniacz m.cz.?! ja niby po technikum elektronicznym jestem ale chyba nie uważałem na lekcjach:) na tej stronie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21281.html jest schemat tego telewizora i tam jest płytka toru odbiorczego to właśnie do niego jest podłączony głośnik jeśli to coś da. prosił bym o pomoc bo bardzo ważne dla mnie żeby ten tv zadziałał!

Dodano po 9 [minuty]:

albo gdzie moge znaleźć schemat serwisowy tego tv? tzn chodzi mi o taki schemat gdzie pisze jakie mają być wartości na danych punktach pomiarowych (kiedyś miałem taki schemat do radmora), bo tu sa punkty wyprowadzone ale nie wiem jakie mają być wartości na nich a na tym schemacie na tej stronie co podałem jest schemat ale bez wartości na punktach
  • #7 2279026
    zdzich42
    Poziom 41  
    Nikt w dziale usterkowym nie bedzie Ci robił wykładów z teorii. Sam pogłówkuj gdzie jest wzmacniacz m.cz a gdzie obwody pośredniej fonii. To niezmiernie prosty TV- podstawy. Przenoszę do początkujacy.
  • #8 2279078
    Curry_
    Poziom 13  
    acha.. no dobra jutro powymieniam te elektrolity i zobacze co będzie. na płytce od fonii jest tylko (?) 11 elektrolitów to chyba drogo nie będzie! jutro zobacze. puki co dzięki za pomoc!
  • #9 2279396
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Piszesz, że na płycie fonii jest 11 elektrolitów. Jest to raczej niemożliwe. Napisz, jakie pojemności mają wskazane przez Ciebie elektrolity.
  • #10 2279657
    Curry_
    Poziom 13  
    no tak mi sie wydaje że jest to płytka odpowiadająca za fonię bo z niej wychodzi sygnalk na głośnik. a te kondensatory to:
    3x 1uF /160V
    2x 10uF /63V
    2x 33uF /6V
    4x 100uF/16V
    1x 22uF /40V
  • #11 2282736
    Curry_
    Poziom 13  
    Ehhhh. wymieniłem te elektrolity i lipa! tak samo! nic sie nie zmieniło:( hmmm... czy ktoś może wiedzieć o co chodzi?! albo (w co raczej wątpie) może jest ktoś kto sie na tym zna i mieszka w olsztynie:)?! prosze o pomoc! jak tak patrzałem to z głowicy wychodzi sygnał właśnie na tą płytkę na której zmieniałem elektrolity i do której podłączony jest głośnik czyli to chyba na tej płytce coś jest rypnięte:( no nie wiem! prosze o pomoc!
  • REKLAMA
  • #12 2287657
    zdzich42
    Poziom 41  
    zagadaj do józefg on jest z Olsztyna.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora Silelis 405 D-1 zgłasza problem z bardzo cichym dźwiękiem mimo maksymalnej głośności, podczas gdy obraz i odbiór stacji działają poprawnie. Telewizor jest turystyczny i posiada tylko wejście antenowe, bez dodatkowych wejść audio (np. CINCH). Sugerowano sprawdzenie detektora fonii (cewka), filtra FCM 6,5 oraz wzmacniacza fonii. Wskazano na możliwe uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych, które są typową słabością tego litewskiego modelu. Autor wymienił 11 kondensatorów elektrolitycznych o różnych pojemnościach (1uF, 10uF, 22uF, 33uF, 100uF) na płytce toru fonii, jednak problem pozostał. Zasugerowano dalszą diagnostykę obwodów pośredniej częstotliwości fonii (p.cz. fonii) oraz wzmacniacza m.cz. Brak schematu serwisowego z wartościami pomiarowymi utrudnia diagnozę. Wskazano na możliwość konsultacji z lokalnym specjalistą w Olsztynie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA