logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S51A - przetwornica działa, ale TV gaśnie po chwili, co sprawdzić?

piterek4 08 Lut 2006 21:22 1767 7
REKLAMA
  • #1 2278049
    piterek4
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    problem jak w temacie, po włączeniu przetwonica zaczyna pracować wchodzi wysokie na chwilke i na tym koniec pracy led całkiem gaśnie/posty-sugestie na ten temat wyczytałem/ nap pomierzone ok, pion i elki podmienione, imp H i V OK , gdy odłączę nap od zas pionu po włączeniu przechodzi w st-by i świeci led na ziel, proszę o jakieś wskazówki bo mi koncepcja się wykańcza
  • REKLAMA
  • #2 2278116
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    miałem kiedyś taki przypadek
    pomogła wymiana pamięci/należy póżniej zrobić małe rególacje
    w tr serv/
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2278175
    piterek4
    Poziom 12  
    zapomniałem dodać- od pamięci zaczołem, nowa pamięć i lipa
  • #4 2278946
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 458
    Pogmeraj w pionie. Może driver pionu do podmiany (przywiera).
  • #5 2279107
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam!
    Myślę, że może to być sprawa zabezpieczenia X-ray na tranzystorzeQX01. Sygnał odniesienia pobierany jest z nogi 7 trafa WN (żarzenie). Odłącz na próbę DX02. Nie w każdym modelu układ ten jest montowany. Jeżeli to będzie pudło, sprawdź układ zabezpieczenia w zasilaczu przy transoptorze, głównie DZ805 - TL431 (wymień), R816 i R824, chociaż teoretycznie nie powinno to się w ten sposób objawiać, ale...
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 2281913
    piterek4
    Poziom 12  
    witam ponownie, elementy podstawiane, pomiary porobione, sugestie i pomysły wyczerpane, czepiłem się znów pamięci wgrałem dopasowaną z elektrody po włączeniu wysokie wchodzi na chwilke i wyłącza przetwornicę a led swieci na zielono czyli coś z pamięcią bo objawy się zmieniły, może ktoś ma sprawdzony wsad do tego typa plissssssss. procek SAA5297PS/238 pamięć 24W16
  • #8 2283652
    piterek4
    Poziom 12  
    plisssss wesprzyjcie wsadem,

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Samsung S51A pojawia się problem z przetwornicą, która po włączeniu pracuje chwilę, a następnie gaśnie, a dioda LED całkowicie się wyłącza. Sprawdzone zostały napięcia zasilania, wymienione kondensatory elektrolityczne oraz impulsy H i V, które są prawidłowe. Po odłączeniu zasilania od pionu telewizor przechodzi w tryb stand-by i świeci zielona dioda. Próby wymiany pamięci 24W16 oraz regulacje w serwisie nie przyniosły trwałego efektu. Sugerowano sprawdzenie drivera pionu, który może przywierać, a także układu zabezpieczenia X-ray na tranzystorze QX01, w tym elementów takich jak DX02, DZ805 (TL431), R816 i R824 w zasilaczu. Pomimo wymiany pamięci i wgrania dopasowanego wsadu dla procesora SAA5297PS/238 problem nadal występuje, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub nieprawidłową pracę pamięci lub układów zabezpieczeń zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA