logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć partycje C i D w PartitionMagic 7 po instalacji XP?

darekk1 09 Lut 2006 00:25 20347 6
REKLAMA
  • #1 2278971
    darekk1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    jak połączyć dwie partycje w partitionMagic7 nie mogę sobie poradzić i proszę o pomoc.
    mam partycje c,d,e,f
    potrzebuje teraz tylko 3 bo po instalce xp na c mam mało miejsca i chcę połączyć C z D

dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2279112
    Jemi5
    Poziom 15  
    Jeżeli masz Win Xp to polecam Ci nowsza wersje Partition Magic (8), jest ona zdecydowanie łatwiejsza w obsłudze od 7 i bardziej przejrzysta. Chcąc połączyć partycje C i D musisz w pierwszej kolejności przenieść wszystkie pliki na inna partycję. Gdy to zrobisz przeprowadzasz format partycji D, a następnie usuwasz samą partycje D. W ten sposób utworzyłeś miejsce które jest niezagospodarowane na dysku twardym. Wystarczy teraz uruchomić Partition Magic i zwiększyć miejsce na dysku C o tą przestrzeń która jest niewykorzystana.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2279141
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Skorzystaj z opcji megre partition (być może napisałem z błędem, nie mam teraz przy sobie tego programu). Pozwoli Ci ona na scalenie 2 partycji, a zawartość wybranej zapisze w postaci katalogu wewnątrz drugiej. Moja osobista propozycja jest taka, abyś jednak scalał 2 dyski logiczne (d, e, f itd.) niż dysk logiczny z partycją podstawową, bo zmusisz komputer do przebudowy partycji rozszerzonej... Korzystniej jest przenieść dane na inny nośnik, ponieważ operacja taka niesie za sobą ryzyko utraty danych (doświadczyłem tego osobiście).
    Inną metodą jest uruchomienie partition magic z dyskietek. Usuniesz wtedy podstawową partycję, a dysk logiczny przekonwertujesz na partycję podstawową i rozszerzysz na całą wolną przestrzeń...
    Szybsze i bezpieczniejsze :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2279919
    darekk1
    Poziom 11  
    świetnie x3rox dzieki za pomoc ale właśnie tam jest 308 i nie to co chciałem wiele z nich przeczytałem każdy ma inny problem. No może ze dwie doby starczy na przeczytanie wszystkiego>>>:)

dzięki poprzednikom spróbuje coś zdziałać wieczorem

czekam na jeszcze inne podpowiedzi właśnie chodzi mi o partycje z systemem połączyć z logiczną
  • #6 2279969
    P@WEŁ
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Jeżeli nadal upierasz się przy swoim, to załatw sobie P.M. w wersji 8 i skorzystaj z opcji megre partition, tak jak to opisywałem wcześniej. Program będzie wiedział co ma zrobić, ale zajmie mu to troszeczkę czasu...
    Życzę cierpliwości i powodzenia...
    Pozdr.
  • #7 2340673
    darekk1
    Poziom 11  
    uważam temat za zamknięty.
    użyłem starego sprawdzonego sposobu z dos usunąłem wszystkie dyski założyłem nowe i format każdego, dane wcześniej skopiowałem na CD oczywiście, a tak przy okazjii troche jest porządku na dyskach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy łączenia partycji C i D za pomocą Partition Magic 7 po instalacji systemu Windows XP. Zalecane jest użycie nowszej wersji Partition Magic 8, która oferuje łatwiejszą obsługę i funkcję "merge partition" umożliwiającą scalenie dwóch partycji, przy czym zawartość jednej zostaje przeniesiona do katalogu na drugiej. Przed scaleniem należy przenieść dane z partycji D na inną partycję lub nośnik zewnętrzny, a następnie sformatować i usunąć partycję D, co tworzy nieprzydzielone miejsce do rozszerzenia partycji C. Istnieje ryzyko utraty danych, dlatego zaleca się wykonanie kopii zapasowej. Alternatywnie można użyć narzędzi DOS do usunięcia i ponownego utworzenia partycji, co pozwala na porządkowanie dysków i łączenie partycji systemowej z logiczną. Operacje te wymagają cierpliwości i ostrożności ze względu na możliwość przebudowy partycji rozszerzonej i potencjalne problemy z danymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA