logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk na partycje C i D przy instalacji Windows XP?

nowick 05 Maj 2006 12:37 1494 9
REKLAMA
  • #1 2594140
    nowick
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jak przeinstalowuję windows xp (mam teraz tylko jedną partycję) to usuwam wszystko z dysku twardego i muszę wszystko na nowo instalować - a czy mogę, np. utworzyć partycję C i partycję D i na partycji C zainstalować tylko windowsa i jego aktualizacje a na partycji D instalować programy i dokumenty - czy jeśli robiłbym w ten sposób to czy gdy musiałbym przeinstalowywać system to wystarczyłoby tylko usunąć stary system z partycji C i zainstalować na niej na nowo system a wszystkie programy i dokumenty na dysku D pozostałyby nietknięte ? ? Bo przecież wiele programów korzysta z plików systemowych a jakbym pozostawił te programy nietknięte na dysku D podczas gdy system - mimo tej samej wersji zostałby zainstalowany ponownie to te programy mogłyby przecież przestać działać. Więc warto instalować na partycji C tylko system a na partycji D programy i dokumenty czy nie ?
  • REKLAMA
  • #2 2594155
    grmstudio
    Poziom 11  
    jest to możliwe !! partycion magic !! on potrafi wszystko

w razie czego pisz do mnie na gg !!
    pozdrawiam Paweł !!
  • #3 2594174
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cytat:
    jest to możliwe !! partycion magic !! on potrafi wszystko

Może i potrafi, wiekszość programów, może i bedzię chodziła, ale nie wszystkie. Instalująć program na dysku D, który i tak bedzie ważniejsze pliki kopiował na C, to po pierwsze niewiem czy uda ci się tak samo partycje po instalce windowsa otworzyć a po drugie skąd te pliki weżmiesz.

Dodano po 2 [minuty]:

To chodzi o nową instalke windowsa ale po reinstalce to niewiem, różnie bywa.
  • REKLAMA
  • #4 2594192
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    nowick napisał:
    Jak przeinstalowuję windows xp (mam teraz tylko jedną partycję) to usuwam wszystko z dysku twardego i muszę wszystko na nowo instalować

tu sie nie zgodze - wiele razy przeinstalowywalem system bez kasowania czegokolwiek -wystarczy wybrac partycje a potem "pozostaw system plikow bez zmian"
  • #5 2594234
    zihen
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    tu sie nie zgodze - wiele razy przeinstalowywalem system bez kasowania czegokolwiek -wystarczy wybrac partycje a potem "pozostaw system plikow bez zmian"[/quote]

Wg mnie to nie jest instalowanie od nowa, tylko naprawa poprzedniej instalacji.

Zami
  • #6 2594313
    nowick
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    czyli po takim przeinstalowaniu systemu na partycji C to nie wszystkie programy będą działać - więc nie mam wyjścia - chcąc przeinstalować system muszę usunąc również wszystkie programy bo ich pozostawienie może zakłócić pracę systemu jesli wcześniej korzystały one z jakichś plików systemowych tak ? :/
  • REKLAMA
  • #7 2594363
    zihen
    Poziom 14  
    Ja jestem za tym zeby system zawsze instalowac na sformatowanej partycji. Pozbywa sie czlowiek wtedy wszystkich smieci, pliki tez wtedy sa mniej pofragmentowane. Mozesz probowac zostawic zainstalowane programy na innej partycji. Jak sie nie odpala, zawsze mozesz Shift+delete i zainstalowac od nowa. A jak sie odpala to mniej roboty ;)

Zami
  • REKLAMA
  • #8 2594482
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    zihen napisał:

Wg mnie to nie jest instalowanie od nowa, tylko naprawa poprzedniej instalacji.

nie do konca bo podczas takiej 'naprawy' wszystko z katalogu windows zostaje usuniete i instalowane od nowa, zostaje tylko program files, u mnie wiele razy pomoglo to uratowac sporo danych
  • #9 2594493
    zihen
    Poziom 14  
    A mi sie wydaje ze tak nie dokonca wszystko. O ile dobrze pamietam po takiej instalacji wczesniej zainstalowane sterowniki zostaja.
    Ale tego nie jestem pewny bo chyba tylko raz zainstalowalem w ten sposob system.

Zami
  • #10 2598324
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zależy u kogo i jaki windows(tak mi się zdaje), umnie naprzykład sterowniki od grafiki wywalało w 98, XP(bez żadnego SP), a w XP z SP2 mi nie wywalało, nawet nie musiało bo podczas instalki to windows sam sterowniki dobrał.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji Windows XP istnieje możliwość podzielenia dysku na partycje C i D, gdzie system operacyjny instaluje się na partycji C, a programy i dokumenty na partycji D. Jednakże programy instalowane na partycji D często kopiują ważne pliki systemowe na partycję C, co może powodować problemy po reinstalacji systemu, gdy pliki te zostaną usunięte lub nadpisane. Reinstalacja systemu z opcją "pozostaw system plików bez zmian" pozwala zachować dane i programy, ale nie jest to pełna instalacja od nowa, a raczej naprawa systemu. Zaleca się formatowanie partycji systemowej podczas instalacji, aby usunąć zbędne pliki i defragmentować system, co zapewnia stabilność i czystość instalacji. Po reinstalacji systemu programy na partycji D mogą nie działać poprawnie, jeśli zależą od plików systemowych, dlatego czasem konieczne jest ich ponowne zainstalowanie. Sterowniki mogą być zachowane lub automatycznie instalowane, zwłaszcza w Windows XP z Service Pack 2, co poprawia kompatybilność i stabilność po reinstalacji. Narzędzia takie jak Partition Magic umożliwiają zarządzanie partycjami przed instalacją systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA