logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG flatron-FB775B cyklicznie się włącza i wyłącza

dariuszm2 09 Lut 2006 14:12 1793 7
REKLAMA
  • #1 2280409
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć
    LG flatron-FB775B cyklicznie się włącza i wyłącza - i wygląda to tak że po włączeniu cykają przekażniki, wchodzi wysokie, miga dioda, wyłącza się wysokie i włącza się wysokie, miga dioda, itd.
    Trafo nie ma przejść do anody. Niestety nie miałem przy pomiarach miernika pojemności.
    Jak odłączę nogę od X-ray zmienia się tylko to że dioda mignie sobie na czerwono.
    Podejrzewam trafopowielacz bo po przelutowaniu go do innego minitora (ale niesprawnego - bez trafopowielacza) drugi monitor zachowuje się podobnie.
    Co Myślicie?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2280449
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Też myśle, że trafopowielacz.
    Powinien być do kupienia tutaj:
    http://www.trafopowielacze.pl/
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale najpierw posprawdzaj zasilania, jak radzi kolega powyżej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2280614
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Upewnij sie czy nie ma zimy pod blachami PK na stabilizatorze 8V .Kondek w trafie powinien wykazywać 4,5nf a jesli po nizej 2nf to do wymiany.
  • #5 2281670
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Serdeczne dzięki Wszystkim.
    Z kondensatorem wiem, jak napisałem przy naprawie nie miałem miernika pojemności. Z tym, że zastanawia mine czego monitor próbuje się cały czas włączyć. Na ogół przecież powinno to się odbywać w ten sposób, że powinien się załączyć raz, a potem dopiero po odłączeniu i ponownym połaczeniu kabla zasilającego (przy uszkodzonym trafopowielaczu).
    Jeszcze jedno co ma z tym wspólnego "zima pod blachami PK na stabilizatorze 8V"?
    Faktycznie trafo przełożyłem z PK.
    Sprawdzę i dam znać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2283188
    zhut
    Poziom 15  
    Jezeli trafo jest ok ,to spr.elementy wyprowadzenia 1,5 tda 4856 .
  • Pomocny post
    #7 2283362
    wlserwis
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    "zima pod blachami PK na stabilizatorze 8V" :))) - chodzi o zimne luty na stabilizatorku 8V na płytce kineskopowej (PK). A związek jest z tym włącz./wyłącz. - na tej płytce jest procesorek RGB sterowany z sda/scl, a zasilany z owego stabilizatorka. Kiedy szaleje napięcie zasilające, cały komputerk trenuje pier..ca, bo blokowana jest magistrala :)
  • #8 2300914
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    A jednak to nie trafopowielacz.
    Koledzy Bogusław Gazda i wlserwis mieli rację stabilizator 8V na PK po prostu padł.
    I to aby było śmieszniej - drugie PK, które podstawiałem miało to samo uszkodzenie.
    Dopiero po wymianie na nowy wszystko ruszyło.
    Dzięki wszystkim.
    Temat więc zamykam.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LG Flatron FB775B cyklicznie się włącza i wyłącza, co objawia się cykaniem przekaźników, miganiem diody i powtarzającym się załączaniem wysokiego napięcia. Początkowo podejrzewano uszkodzony trafopowielacz, zwłaszcza że po przelutowaniu go do innego monitora problem się powtórzył. Jednak dalsze diagnozy wykazały, że przyczyną jest uszkodzony stabilizator 8V na płytce kineskopowej (PK), który zasila procesor RGB sterowany magistralą SDA/SCL. Zimne luty ("zima") pod blachami stabilizatora powodowały niestabilność napięcia i cykliczne resetowanie monitora. Po wymianie stabilizatora 8V problem ustąpił i monitor działa poprawnie. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia kondensatora w trafopowielaczu (powinien mieć około 4,5 nF) oraz elementów wyprowadzenia układu TDA4856.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA