logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SONY KV29-FX66E - Cienkie paski na ekranie i przekaźnik się przełącza

Wojtek282 09 Lut 2006 16:53 1254 5
REKLAMA
  • #1 2280984
    Wojtek282
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,mam problem ze swoim TV SONY.
    Po włączeniu na samej górze ekranu pojawiają sie cieniutkie paski,całość ma jakieś 1cm.Co jakiś czas z tyłu na płycie przełącza sie przekaźnik,paski z nikają,przekaźnik znowu sie przełącza i nieszczęśne paski pojawiają sie ponownie i tak w kółko.Nie mam pojęcia co to może być.Oczywiście ekran jest czarny,nie ma żadnego obrazu.Pytałem już o porade jednego z fachowców,który tez tu przesiaduje na Elektrodzie i już wielkokrotnie mi pomógł,ale jak do tej pory nie udało sie tego naprawić.
    Czy ktoś wie co mogło sie stać zmoim nieszczęsnym soniakiem?!
    Pozdrawiam[/b]
  • REKLAMA
  • #2 2281005
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Na poczatek wymien elki w ramce.Podkrec troche S2 i zobacz czy jest obraz.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2296989
    Wojtek282
    Poziom 15  
    Dzięki za porade,ale teraz jak przelutowałem elki (3 szt. obok układu STV9379) i lekko podkręciłem na S2 to mam kreche na środku ekranu,poczym sie wyłączy przełączając przekaźnik i włącza na nowo.
    Znajomy poradził mi przelutować całą płyte, ale może wystarczy kajieś konkretne miejsce? Idzie sie załamać z tym TV :(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2298595
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Niestety ale są duże szanse na uszkodzenie bloku tzw. MBoard - czyli jednostki uP i pamięci na tym bloku. Bardzo częsta usterka w tych modelach TV. Sony w srewis biuletynach zalecała przelutowanie tych bloków a zwłaszcza pamięci (nawet opracowali specjalną lutownicę i ją sprzedają - hahaha), a chodzi o zwykłe przelutowanie kości SMD.
    Wklep w szukaj hasło: mboard i poczytaj o tym temacie - powinno coś pomóc,
    Mnie się kilka takich bloków udało uratować.
    Pozdrawiam Soniak
  • #6 2303299
    Wojtek282
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie za kolejne porady,spróbuje cos z tym TV podziałać,a jak nie dam rady to ze spuszczoną głową zawiozę go do serwisu.
    Pozdrawiam :)
REKLAMA