logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uszkodzoną świecę żarową w Mercedesie E 2,2 CDi 1999?

czar 09 Lut 2006 19:06 1356 8
REKLAMA
  • #1 2281507
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jest to mercedes (okular) 2,2 CDi. Mam uszkodzona świecę żarową tylko nie wiem którą. Czy jest mozliwość sprawdzenia świecy żarowej w jakiś sposób bez wyciągania jej. Jakoś miernikem (omomierzem) czy czymś innym. Niechce rozbierać wszystkiego aby znaleźć tą jedną uszkodzona świece. Dzieki za wszystkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 2281620
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    jest tam prosty dostęp do świec
    sprawdzisz je na przekaźniku od świec, wtpinasz kostke i sprawdzasz najlepiej amperomierzem
  • #3 2282152
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    lub wez kabelek z plusek i do swieczek jak nie iskrzy to znaczy do wymiany
  • REKLAMA
  • #4 2282178
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Albo se weź próbówkę z żarówką jednym końcem do plusa a drugim wtykasz w odłączoną kostkę świec od sterownika. Dla pocieszenia powiem ci że świece w CDI lubią się ukręcać zapiekac itp. Kolega miał w ten sposób głowicę w plecy.
  • REKLAMA
  • #5 2282185
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    a jak iskrzy i grzanie jest połowa mocy? np zamiast 20A bedzie 12A to jak to sprawdzisz?
  • REKLAMA
  • #6 2282862
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    wypnij wtyczkę z przekażnika świec [ 4 przewody ]
    i masz dostęp do każdej
    sprwdzić możesz tak jak radzą koledzy

miałem ostatnio zespawaną świeczke [upaliła przekażnik ]
    sprawdzana żarówką przez mechaników i miało być OK
  • #7 2282888
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Oj jak swiueca bęzdzie spalona z 2 miesiące i nie wykręcana to możesz już się martwić i pytać o ceny głowicy.
  • #8 2285881
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Dzięki wszystkim za rady. Szczerze mówiąc jest to samochód znajomego i dam mu te rady. Mam jeszcze pytanie gdzie szukać tej kostki od świec. Nie wiem czy on to wie z tąd te pytanie gdzieś w istalacji (koło bezpieczników) czy tez pod maska gdzieś.
    Pozdrawiam
  • #9 2286043
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Kostka na lewym fartuchu błotnika,
    Można zdjąć przewody ze świeć i sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody sprawdzenia uszkodzonej świecy żarowej w Mercedesie E 2,2 CDi z 1999 roku bez konieczności jej wyciągania. Zalecane jest sprawdzenie świec poprzez pomiar prądu na przekaźniku świec za pomocą amperomierza lub testowanie iskry przy pomocy przewodu podłączonego do plusa i kostki świec. Można także użyć próbówki z żarówką, podłączając ją do odłączonej kostki świec od sterownika, aby ocenić ich stan. Wskazano, że świece w silnikach CDI często ulegają uszkodzeniom mechanicznym, co może prowadzić do poważnych problemów z głowicą. Kostka od świec znajduje się na lewym fartuchu błotnika, gdzie można zdjąć przewody i wykonać pomiary. Podkreślono, że pomiar samej iskry nie zawsze wystarczy, gdyż świeca może grzać z mniejszą mocą, co wymaga pomiaru natężenia prądu. Wskazano również, że długotrwałe pozostawienie uszkodzonej świecy bez wymiany może skutkować koniecznością kosztownej naprawy głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA