logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować GG na jednym komputerze w sieci domowej?

Brylant_22 04 Lip 2006 09:39 1656 22
REKLAMA
  • #1 2788952
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam ...
    Mam troszke nie typowy problem i zwracam sie własnie do was o pomoc.

Tak więc mam z kumplem Neta i kilka jeszcze pare innych osób też. Wszystko działa ruterki chodze elegancko ale... Nie do konca, okazuje sie ze mój kumpel. "to od niego maja wszyscy neta ma TP ;P" i czesto gesto nas odłacza, od neta. Jak dzwonie do niego i pytam dlaczego nie ma net, to on twierdzi ze teraz nie morze właczyc. Jak sie okazało odłacza wszystkim neta dlatego ze jego dziewczyna siedzi na GG !!! "SZOK" A jemu to nie pasuje!!
    Wiec pytam was drodzy koledzy czy jest możliwosc zablokowania gg na 1 komputerze ma dostep to każdego routera "może jakis porcik zablokować?" Lub jakis programik. Pomocy bo wyrwe sobie wszystkie włosy z głowy jak beda dalej takie przerwy.. :( Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam ze odłaczajac necik, zamiast odłaczyc tylko ten komputer to wyciaga kabelek od TP i tu ZONK.
  • REKLAMA
  • #2 2789170
    Jamal20
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Z takim kumplem to najlepiej isc do lasu i zakopac pod pruchnijącym drzewem. Jak sie umówiliscie ze dzielicie sie netem po równo to nie widze problemu.
  • REKLAMA
  • #3 2789178
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Kali mówić po polskiemu :D
    GG standardowo chodzi na porcie TCP 8074
    Wystarczy zablokowac i po kłopocie.
    Swoją drogą intiligentny koleś :D

Dodano po 14 [minuty]:

ciekawe co będzie jak jego dziewczna przerzuci sie np. nq ICQ :lol:

Dodano po 2 [minuty]:

tylko co zrobisz jak jego dziewczna przeżuci sie np. nq ICQ :lol:
  • #4 2789373
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Chłopaki wpisałem ten port znaczy zablokowałem na ruterze Linksys WRT54 "Blocked Service" bo ten komputer własnie łaczy sie z tym ruterkiem. Ale to przeklete gg dalej działa !! Moze jakos na kompie sie da POMOCY !!! Bo znów beda przerwy? :( Próbowałem tez pozmieniac "zakładka połaczenia w gg" Ale nic dalej działa. HELP MY

Dodano po 16 [minuty]:

Linksys WRT54GU, kurcze teraz nie wiem jak ci napisac ale jak bede w domu to zrobie ci screna, i wstawie tu :P
    P.S O ile bede miał neta >
  • REKLAMA
  • #5 2789481
    Tomano BoSS
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    noo bardzo ciekawy post...
    Dziwi mnie jedno, bo nie kumam, ktoś wyłącza wszystkim neta bo jego dziewczyna siedzi na GG. Po co ??
  • #6 2789506
    profesore
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    jak to poco bo jest wkurzony że bajeruje z innymi zamiast masować mu plecy to marzy o Pudzianowskim :) i klepie z innymi, a żeby nie sam był wkurzony na nią to niech bedą wszyscy :), proste a że laska ma pewnie razem z nim łacznie 18 lat to rozmawia o dyskotekach i tipsach 24 h
  • #7 2789535
    Tomano BoSS
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    hehehe, no chyba masz racje...
  • #8 2789596
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Panowie pewnie macie racje, ale ja chce tylko miec neta. Wiec pomużcie jak gg zablokowac. prosze !

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. Słyszałem o jakim virusie co rozwala gg ze nie mozna sie zalogowac. Podesle mu linka i po sprawie bo juz sam ma tego dosyć.
  • #10 2789621
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Posiada Domyslny Firewall " Znaczy ten co jest z windowsem" ma tez Kaspersky Antywirus. Tezbym mu podziekował ale nie mam innej możliwosci przynajmiej narazie niemam telefonu z TP. A i tak za 3 miesiace sie przeprowadzam. Ale dalsze 3 miechy z takim przerwami to do głowy dostane.

Dodano po 3 [minuty]:

Mogłbyś mnie naprowadzic w tym firewall jak to zrobic??

ufff. Dobrze ze przynajmiej w pracy nie mam przerw z netem.
    Ale zrozumcie mnie wiernego gracza jak gram przez net a tu nagle "POŁĄCZENIE PRZERWANE" No krew mnie zalewa. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 2789649
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Dzieki za link jak tylko wruce do domu odrazu tam pedze. Jesli sie uda o punktach nie zapomne. Wielkie pozdr.
  • #14 2789666
    Brylant_22
    Poziom 16  
    oki. Jak tylko "jak juz pisałem bede po pracy" to napeno dam znac:D

Dodano po 1 [minuty]:

I oczywiscie Temat Zamkne :P Z myśla o necie bez przerw i spokojnym graniu w kochanego CoD. :)
  • #15 2789697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2790830
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jeśli nadal dyskusja będzie przypominać rozmowe na GG to ja poprostu Wam to wyłącze yyyy to znaczy wywale cały temat do kosza.

Wogóle to sie dziwie całej dyskusji. Linksys WRT54G (bo pewnie o nim mowa) posiada dość ładne machanizmy blokujące. Jeśli masz do tego routera dostęp, to przyblokuj kolesiowi swojemu cały dostęp do internetu - po nr MAC - i będzie spokój. Nie wiem po co debatować tyle nad tak prostą sprawą ....
  • #18 2791678
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Witam...
    Niechciałem aby z tego tematu zrobiły sie pogaduchy jak na gg... Prosze tylko o pomoc bo mam problem. Mysle "tak mi sie wydaje" że forum od tego jest. Jeśli sie to nie podoba prosze o usuniecie Tematu poszukam pomocy gdzie inndziej.

Zastosowałem sie do tej lekturki odnosnie Firewall kolego "
    nerevarine" ale to nie pomogło. Dalej to gg chodzi :( Moze jakas inna rada??

Zamiesczam screan z Routera bardzo prawdopodobne ze zle to poblokowałem Prosze zobaczcie i jak cos powiedzie gdzie jest problem??

Oczywiscie tam gdzie jest " Edit list of PCs" jest wbity jego adres mac i tylko jego. Dorzucam jeszcze jednego screna
    Oczywiscie tylko ten kom jest podpiety Kablem pod port 1, reszta po WLAN

P.S. Odłaczyc komputer to akurat potrafie, tylko to nie o to chodzi.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #19 2792004
    Andiv
    Poziom 32  
    Zauwaz że jako priorytet tego portu ustawiasz "LOW" -czyli nie blokujesz go tylko ustawiasz na niski. Ustawienie priorytetu na niski nie jest równoznaczne z zablokowaniem portu. Pozdro

Dodano po 21 [minuty]:

Na tym ruterze nie zablokujesz portu całkowicie, próbowałem na swoich zapasach :D, nie ma takiej opcji, możesz tylko ograniczyć pasmo.
  • #20 2792073
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Hmm. Pewnie masz racje, ale zobacz na pierwszym screnie
    opis "internet access" mam tam wbity tylko jego mac. Dalej jesli zaznacze "Deny, zamiast zaznaczonego allow" To ten komputer traci neta. oczywiscie inne nie, wiec dlaczego jak toszke niżej pierwszy screan "Blocked Services" sa zaznaczone te porty to ich nie blokuje?? Troszke dziwne moim zdaniem.
  • #21 2792217
    Andiv
    Poziom 32  
    Do listy dodaj:
    http: TCP 80 - High
    pop3 TCP 110 -High
    smtp -TCP 25 -High
    ftp: TCP 21 -Hihg
    Natomiast usuń z niej GG :!: Powinno być ok. To działa na zasadzie firewalla nie dopiszesz usługi, będziesz ją miał zablokowaną.
  • #22 2795219
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    "...wyłącza wszystkim neta bo jego dziewczyna siedzi na GG..."

:D

LUDZIE, ileż on ma lat ? 5 ?
    większego głupola dawno nie widziałem.
    zablokuj na routerze dostęp jej kompa całkowicie i będzie OK.

a tak poza tym to ja bym takiemu czubkowi od razu podziękował za współpracę ... chociażby dla zasady... jest wiele innych sposobów na dostęp do sieci ....
  • #23 2795636
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Problem rozwiazany. :) Wysłałem mu linka n gg "prawdopodobnie Virusik" w każdym badz razie gg mu chodzi ale jak pisze do kogos to ta osoba nie dostaje wiadomosci. !!! Dzieki za pomoc i Pozdrawiam wszystkich.

P.S.
    Niemam innej mozliwosci z netem:( Oczywiscie tymczasowo do dnia przeprowadzki. :P. A tak przyokazi ten człowiek ma 23 lata. Kompletna załamka w tym wieku. DZIECIAK !!!

I oczywiscie ZAMYKAM TEMAT.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył blokady komunikatora GG na jednym komputerze w sieci domowej współdzielonej przez kilku użytkowników, gdzie właściciel łącza odłączał internet wszystkim z powodu korzystania z GG przez swoją dziewczynę. Próbowano blokować port TCP 8074 na routerze Linksys WRT54GU, jednak blokada nie była skuteczna, ponieważ ustawienie priorytetu portu na niski nie powodowało całkowitego zablokowania ruchu. Wskazano, że router nie umożliwia pełnej blokady portów, a jedynie ograniczenie pasma. Zaproponowano użycie zapory systemowej (firewall Windows XP) do zablokowania dostępu GG na poziomie komputera, z podaniem linku do instrukcji konfiguracji. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wysłanie do użytkownika GG pliku z wirusem, który uniemożliwił poprawne działanie komunikatora, co tymczasowo wyeliminowało problem przerw w dostępie do internetu. Dyskusja zawierała także sugestie blokady dostępu po adresie MAC na routerze oraz uwagi o ograniczeniach sprzętowych routera Linksys WRT54GU w zakresie blokowania portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA