logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować 2 karty sieciowe w serwerze do udostępniania internetu?

azbest1988 09 Lut 2006 21:46 1227 8
REKLAMA
  • #1 2282393
    azbest1988
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,
    Czy jest taka możliwość zeby do komputera (serwera) wsadzić 2 karty sieciowe, które byłyby połączone do dwóch innych komputerów. Server ten udostępniałby internet, oraz zapewniał zapore internetową firewall. I czy wtedy nie muszę instalować na tych dwóch pozostałych komputerach firewalla?
  • REKLAMA
  • #2 2282482
    nakon
    Poziom 13  
    oczywiscie ze mozesz wsadzic dwie sieciówki //jak na moje oko ;-)

i tak jest ze jak zainstalujesz jakis firewall to on będzie ci chronił to połączenie więc powinno byc ok

Dodano po 3 [minuty]:

tylko msisz uwazac zeby firewall nie zablokował ci dosępu do netu z pozostałych kompów

a tak wogóle to jakie połączeniechcesz podzielic?
    bo jesli chcesz neostrade to zeby sie automatycznie łączyłn netem to musisz odinstalowac ten cały syfny program neostrady i ręcznie skonfigurowac połączenie

Dodano po 1 [minuty]:

wiem to z doswiadczenia ;-)

a jesli masz co innego to niepowinno byc problemu

pozdrawiam
  • #3 2282545
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Możesz wsadzić tyle kart sieciowych do komputera ile masz w nim portów. Co do routera : www.m0n0wall.prv.pl www.freesco.pl itd. itp.
  • REKLAMA
  • #4 2282574
    rafal2000
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Z sieciówkami niema żadnego problemu sam mam dwie a z tym udostepnieniem niebylbym pewien poczytajcie o protokolach PPPoE
  • REKLAMA
  • #5 2285143
    azbest1988
    Poziom 14  
    nie mam neostrady. Teraz mam jeden komputer na którym mam internet i drugiemu udostępniam łącze, ale chce zrobić żeby był jeden serwer. A i jeszcze moze ktoś wie czy w winroute da sie przydzielać pasmo, tzn ograniczać przepustowość innym użytkownikiem, a jeśli sie nie da to jaki najleprzy do tego programik znacie? W ostateczności moze być linux jakis.
  • #6 2285515
    mickop
    Poziom 16  
    Kup serwer. W serwerze sa dwie sieciowki.
    :D:D
    Ps A ja mam nawet trzy:D
  • REKLAMA
  • #7 2285611
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Witam.
    Dobry kawał wiedzy z tym serwerem.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #8 2287935
    azbest1988
    Poziom 14  
    mam taki stary komputer i chciałem z niego server zrobić ale nie wiem jakie programy? winroute sie nada?
  • #9 2296523
    rafal2000
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Panowie nie bende zakladal nowego tematu

jak udostepnic internet na drugi komputer radiowka na protokolach PPPoE

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest zainstalowanie w serwerze dwóch kart sieciowych, które będą podłączone do dwóch innych komputerów, aby udostępniać im internet oraz pełnić funkcję zapory sieciowej (firewall). Firewall zainstalowany na serwerze chroni połączenia, co może wyeliminować konieczność instalowania dodatkowego oprogramowania zabezpieczającego na pozostałych komputerach, jednak należy uważać, aby firewall nie blokował dostępu do internetu dla tych urządzeń. W przypadku korzystania z łącza Neostrada, konieczne jest ręczne skonfigurowanie połączenia, gdyż standardowy program Neostrady może utrudniać automatyczne łączenie. Do zarządzania ruchem i ograniczania przepustowości użytkowników można rozważyć oprogramowanie WinRoute lub alternatywy na system Linux. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące protokołu PPPoE oraz wykorzystania routerów opartych na oprogramowaniu m0n0wall lub freesco. Sprzętowo, serwery mogą mieć dwie lub więcej kart sieciowych, co umożliwia realizację takiej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA