logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB?

zurs 09 Lut 2006 22:40 1134 8
REKLAMA
  • #1 2282699
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam dopiero zaczynam zabawe z protelem DXP i znalazłem coś takiego http://www.laizsme.edu.pl/~piotr/eir/index.html i mam takie pytanie: tam pisze '' przy otwartym schemacie klikamy na menu: Design -> Ubdade PCB '' no właśnie gdzie to jest ? :D :D to jest Design ->Template -> Ubdate ??? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2283063
    Michał~88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Twoje spostrzeżenie jest słuszne. Autor pomylił się lub używa starszej wersji DXP.
    Dołączam print screen-a z protela jak to powinno wyglądać i gdzie się znajduje.
    Załączniki:
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel.JPG (21.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2283119
    zurs
    Poziom 18  
    no właśnie i jak to nacisne i wyskakują mi trzy opcje do wyboru i którą kolwiek nacisne pojawia mi się komunikat z napisem: '' Ubdated templates 1 document(s) '' co to oznacza?
  • REKLAMA
  • #4 2283325
    Michał~88
    Poziom 14  
    Już wiem, o co ci chyba chodzi. Nie postawisz przenieść elementów z schematu na płytkę, jeśli tak to słuchaj.
    Po skończeniu schematu tworzysz listę poprzez Obrazek 1 i Obrazek 2. Po przeprowadzeniu tej operacji wykonujesz Obrazek 3
    Po wykonaniu tych operacji sukces pewny.
    Załączniki:
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Obrazek 3.JPG (11.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Obrazek 2.JPG (16.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Obrazek 1.JPG (15.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2283798
    zurs
    Poziom 18  
    Witam jak wykouje operacje z rysunku 1 to mi podkreśla wszystkie ścieżki i elementy na czerwono jak klikam opcje z rysunku 2 nic się niedzieje noi tą na 3 obrazku wtedy niemam :D pomocy Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

sam niewiem już co robie źle a jak mi podkreśla wszystko na czerwono to coto znaczy?
  • REKLAMA
  • #6 2287420
    Michał~88
    Poziom 14  
    Witam wiem, na czym polega twój problem, dlaczego się wszystko zaznacza na czerwono. A więc elementy zaznaczają się na czerwono, ponieważ plik z schematem jest utworzony jako odrębny plik. Nie posiadasz opcji z obrazka, 3 ponieważ Cały twój "projekt" nie został utworzony jako cały projekt. Wiem na pewno nie rozumiesz, o co mi chodzi, więc jutro postaram się zrobić i pokazać ci, co należy zrobić by wszystko poszło jak należy. A to, co autor strony pisze w pewnej mierze się nie zgadza. Nie martw się projekt zrobię na sobotę wieczorem i wtedy go zamieszczę. Mój GG: 7607179
    Pozdrawiam
    :D
  • #7 2291379
    Michał~88
    Poziom 14  
    Wykonaj wszystkie punkty pokolei a sukces gwarantowany.
    Załączniki:
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel1.JPG (10.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel2.JPG (13.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel3.JPG (45.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel4.JPG (7.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel5.JPG (19.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel6.JPG (40.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel7.JPG (9.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel8.JPG (60.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel9.JPG (56.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2291544
    zurs
    Poziom 18  
    Witam cos takiego
    Załączniki:
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? beeeeeeee.GIF (20.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 2291571
    Michał~88
    Poziom 14  
    Tak i dotego bo jeszcze zapomniałem obrazek 10 i 11 zamiast 6 Pszepraszam
    Załączniki:
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel11.JPG (113.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Protel DXP - Gdzie znaleźć opcję Design -> Update PCB? Protel10.JPG (33.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zlokalizowania opcji "Design -> Update PCB" w programie Protel DXP, która według źródła miała umożliwiać aktualizację płytki PCB na podstawie schematu. Okazało się, że instrukcja pochodzi z wcześniejszej wersji oprogramowania lub jest błędna. Użytkownik napotykał komunikat "Updated templates 1 document(s)" po próbie użycia podobnych opcji. Wyjaśniono, że aby przenieść elementy ze schematu na płytkę, należy najpierw wygenerować listę połączeń (netlistę) i wykonać odpowiednie kroki aktualizacji projektu, co zostało zilustrowane na załączonych zrzutach ekranu. Problem z czerwonym podkreśleniem elementów wynikał z faktu, że schemat był otwarty jako osobny plik, a nie jako część kompletnego projektu, co uniemożliwiało poprawną synchronizację z PCB. Zalecano utworzenie pełnego projektu w Protel DXP, a następnie wykonanie kolejnych kroków aktualizacji według instrukcji, co gwarantuje prawidłowe przeniesienie zmian ze schematu do płytki PCB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA