logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał kablówki radiowo do domu oddalonego o 20 metrów?

$ibulek 09 Lut 2006 23:03 1723 10
REKLAMA
  • #1 2282834
    $ibulek
    Poziom 11  
    Może temat niezbyt ciekawie brzmi ale nie można rozwinąć całej myśli gdyż się nie zmieści. Otóż mam domek jednorodzinny i telewizja nie chce mi podłączyć kabla bo im się wyraźnie nie opłaca (rozumiem ich - tak bywa). Mam za to blisko siebie bloki na osiedlu (około 20metrów ode mnie) w których jest sieć kablowa. Są jakieś urządzenia umożliwiające przesył radiowo całego zestawu programów kablowych (około 50) do mojego domku??
  • REKLAMA
  • #2 2282917
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Są takie urządzenia , jednak bardzo drogie . Nieopłacalne dla jednego odbiorcy .
  • REKLAMA
  • #3 2283277
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    jeden kanal bez problemu.wystarczy jakis prosty kilkuwatowy nadajnik tv.cala kablowka to wiekszy problem,bo ile kanlow tyle generatorow.podlacz kabel jesli daleko nie mieszkasz i sprawa zalatwiona.pozdro.
  • #4 2283483
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    50m kabla koncentrycznego nie jest takie drogie. Problem jest z instalacja. Ale mozna chyba zrobic przewieszke na grubej lince stalowej.
  • REKLAMA
  • #5 2283776
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    sp8gsc napisał:
    50m kabla koncentrycznego nie jest takie drogie. Problem jest z instalacja. Ale mozna chyba zrobic przewieszke na grubej lince stalowej.

Witam

Niestety z przewieszkami jest problem - przepisowo są zakazane.
    Nie spotkałem się jeszcze z urządzeniem, które radiowo prześle 50 kanałów (niecyfrowych).
    Poczytaj link o takich "prowizorycznych" próbach ale na 2 metry - prawdopodobnie na 20 metrów też zadziała, tylko prędzej czy później zostałbyś namierzony.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic175789.html
    pzdr
  • #6 2283849
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    nie sadze ze na kilku mw zostalby namierzony.pozatym piszesz ze przewieszki sa zakazane.to ja ci powiem ze cala ta sprawa jest zakazana.
  • #7 2285283
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    kriss51 napisał:
    nie sadze ze na kilku mw zostalby namierzony.pozatym piszesz ze przewieszki sa zakazane.to ja ci powiem ze cala ta sprawa jest zakazana.

Witam

Dokładnie zgadzam się z kolegą.
    "namierzony" - miałem na myśli praworządnych sąsiadów ;) lub po prostu zakłóciłby pracę innych urządzeń, co prędzej czy później skończyłoby się policją lub dużymi problemami z operatorem kablówki. Od kliku lat jest ustawa regulująca tego typu wykroczenia - kiedyś było to podpinane do "kradzieży impulsów" oczywiście z prawa telekomunikacyjnego - teraz doczekało się własnej ustawy.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #8 2285847
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Jak masz 20metrów do bloku to ja się dziwie ża kablówka się nie zgadza, jeśli jesteś w stanie samemu pociągnąć te 20m kabla to moim zdaniem jest szansa na negocjacje z kablówką.
  • #9 2285991
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Nie znam dokładnie tej sprawy - jednak z własnego doświadczenia wiem, że są sytuacje kiedy do złącza kablowego (np studzienki) jest klika metrów a nie raz i jeden metr i jest to bariera nie do pokonania.....
    Wystarczy, że na drodze staną takie organy jak: SM, UM, jakaś wspólnota lub skłócone sąsiedztwo ;) i temat kablówki się zamyka - życie.
    Pzdr
  • #10 2290287
    $ibulek
    Poziom 11  
    Słuchajcie, gdyby to było takie proste to już dawno miałbym kablówkę w domku, lecz niestety są pewne problemy natury papierkowo-pozwoleniowej nie dla mnie lecz dla operatora TV kablowej i dlatego im się nie opłaca. Dziękuję za odpowiedzi, ehh idę sprawdzić co na kanale pierwszym :D
  • #11 2290355
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Jest jeszcze jedno wyjście , tzw videosender z obsługą pilota :
    u znajomego podłączasz magnetowid do kablówki , do niego videosender
    u siebie odbiornik od videosendera i pilotem od magnetowidu zmieniasz kanały
    Minusem tego rozwiązania jest zasięg (30-50m) , pogorszenie jakości obrazu oraz to , że możesz oglądać tylko jeden , akurat wybrany kanał w magnetowidzie (nie jest to problem przy jednym telewizorze) .

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada domek jednorodzinny oddalony o około 20 metrów od bloków z siecią kablową, jednak operator kablówki nie chce podłączyć kabla z powodu nieopłacalności i problemów formalno-prawnych. W dyskusji poruszono możliwość radiowego przesyłu sygnału kablowego, jednak takie urządzenia są bardzo drogie i niepraktyczne dla jednego odbiorcy. Przesył całego pakietu około 50 kanałów radiowo jest trudny, gdyż wymagałby wielu nadajników, po jednym na każdy kanał. Proste nadajniki TV mogą przesłać pojedynczy kanał, ale nie cały pakiet. Przewieszenie kabla koncentrycznego na odległość 20-50 metrów jest technicznie możliwe, lecz często zabronione przepisami i wymaga zgód. Próby radiowego przesyłu sygnału na większe odległości mogą naruszać prawo i powodować zakłócenia, co grozi interwencją służb. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie videosendera z obsługą pilota, który pozwala na przesłanie jednego wybranego kanału z magnetowidu podłączonego do kablówki, z zasięgiem do 30-50 metrów, jednak z pogorszoną jakością obrazu i ograniczeniem do jednego kanału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA