logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 107T - brak OSD po naciśnięciu menu i nadmiar zielonego koloru

Broda03 10 Lut 2006 01:01 1743 5
REKLAMA
  • #1 2283293
    Broda03
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam kłopot z monitorem po naciśnięciu przycisku "menu"nie wyświetla sie OSD metodą prób i błędów wszystko działa tzn.przesówanie obrazu w pionie, poziomie, itd tylko nie mam menu na ekranie. Co jest tego przyczyną?(czytałem na forum że są powstają zime luty). Drugi problem jaki mam z tym monitorem jest taki że ma za dużo koloru zielonego i jest ciemny obraz może to byc powodem braku menu ale wole się upewnic. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2286209
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,na początek podstawiłbym nowy wsad pamięci ,jeżeli to nie załatwi sprawy można przypuszczać o uszkodzonym procku ,co do kolorów to może jest tak ustawiony, i brak OSD nie pozwala na regulacje tego (RGB jask kontr itd).Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2287451
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Modeli 107T jest kilka, różnią się między sobą dość znacznie.
    W pierwszej kolejności do podmiany jest generator OSD, zazwyczj jakiś MYSON.
    Jeśli masz na PK LM1237(generator OSD i matryca RGB w jednym) , to jest to pierwszy podejrzany.
    Może będzie łatwiej jak podasz dokładny model lub przynajmniej scalaki na PK.
  • REKLAMA
  • #4 2287771
    Broda03
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jest to model 107T21/40Z nie jestem jakimś super elektronikiem więc może lepiej oddac go fachowcom tylko ile może mnie kosztowac naprawa tej usterki jeżeli możecie mi pomóc prosze bardzo. Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Przepraszam że nie w jednym poście bo np. zimne luty to jestem w stanie sam poprwic ale jeżeli chodzi o pamiec czy jakieś scalaki to wolę to oddać specjalistom. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2287956
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    To nie jest sprawa zimnych lutów.
    Procesor steruje wszystkim prawidłowo, więc i pamięć jest OK.
    Generator OSD nie wytwarza znaków OSD. Dlaczego?
    Najczęściej jest uszkodzony, ale mogą być jeszcze inne przyczyny.
    Jeśli wymian scalaka to ponad Twoje mozliwości, to pędź do serwisu.
    Ile to może kosztować? 80zł? 100zł? Każdy serwis ma własny cennik.
    Nie wiemy jakie części będą wymieniane, a to ma spore znaczenie.
  • #6 3887230
    Bhpjean
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    A ja włączam dziś swojego philipsa i kicha ... nic nie wyświetla ... monitor się normalnie włącza, ale na ekranie nic nie ma ... nawet słychać że działa wysokie napięcie ... wczoraj wyłączyłem go normalnie a dziś już nie ma obrazu ... pomocy ! hmm od czego zacząć poszukiwania usterki ???
REKLAMA