logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 107T - brak OSD po poprawieniu lutów, jak naprawić?

dixen1986 06 Lis 2006 11:40 1424 2
REKLAMA
  • #1 3193648
    dixen1986
    Poziom 12  
    Witam!
    Dostałem monitor Philips 107T od znajomych. Miał standartowy objaw przy tych monitorach, tzn. pomniejszony obraz w kształcie klepsydry.
    OSD działało.
    Po porawieniu lutów obraz powrócił do normy, jednak OSD się nie wyświetla.
    Jak ustawia się po omacku to widać zmiany, czyli fizycznie działa, jednak go nie wyświetla.
    Ponownie rozebrałem monitor, przejżałem dokładnie płytę i poprawiłem ponownie luty ale to nie dało żadnych pozytywnych rezultatów.

Co może powodować ten roblem ??

Bardzo proszę o pomoc.

Oznaczenia jakie znalazłem na płycie głównej:
    TCI-A105D
    5407.3
    WK:0033

Dodano po 32 [minuty]:

Chciałem jeszcze dodać, że jak wyłącza się monitor włącznikiem to ekran błyska i znów wyświetla obraz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3195187
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    A na płytce kineskopu luty poprawiłeś? Jak nie to zrób to od zaraz, bo jest ich tam całkiem sporo. Nie wiem jak tam jest zrealizowany generator OSD - w każdym razie lutów szukaj w okolicy tego układu i przy przedwzmacniaczu RGB. Przejrzyj też okolice procesora.

Pozdrawiam.
  • #3 3200001
    dixen1986
    Poziom 12  
    Problem został już rozwiązany.
    Wziąłem lupe i dokładnie sprawdziłem płytę główną.
    Znalazłem pękniętą ścieżkę przy gnieździe, gdzie był podłączony przewodzik od przycisków sterujących. Po naprawieniu ścieżki wszystko działa jak należy. Oczywiście luty na płytce od kineskopy również zostały poprawione.

Dziękuje za odpowiedź ;)
REKLAMA