logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmostkować czujnik temperatury w Seacie Ibiza?

konrados23 10 Lut 2006 07:20 3785 7
REKLAMA
  • #1 2283468
    konrados23
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Mam pytanie....chciałbym zmostkować czujnik temperatury w seacie ibizie żeby sprawdzić czy jest ok...śą tam cztery kable...i są opisane numerami od 1-4 które mam złączyć razem zeby czegoś nie uszkodzić
  • REKLAMA
  • #2 2283639
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    O ile wiem, czujnika sie nie mostkuje tylko odlacza, masz napewno na mysli czujnik przeplywu i temp. powietrza. Po zmostkowaniu moze pasc ECU.
  • REKLAMA
  • #3 2283644
    Rafal_Wol
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jak zmostkujesz czujnik temperatury to napewno wywali Ci blad do ECU
  • #4 2283656
    konrados23
    Poziom 10  
    KTOŚ NAPISAŁ MI NA FORUM ZEBYM ZMOSTKOWAŁ CZUJNIK ABY SPRAWDZIC CZY JEST OK(PODOBNO JAK WSKAZOWKA TEMPERATURY WYCHYLI SIE DO KOŃCA SKALI TO CZUJNIK DO WYMIANY A JAK NIE TO TRZEBA SZUKAC PRZYCZYN GDZIES INDZIEJ), DODAM ZE ZLE MI POKAZUJE TEMPERATURE NA DESCE ROZDZIELCZEJ TZN POKAZUJE OK 75 STOPNI GDY FAKTYCZNIE JEST OK 90 BO WLACZA SIE WENTYLATOR...
  • REKLAMA
  • #5 2283668
    Rafal_Wol
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    No to chyba sam odpowiedziales sobie na pytanie :)

PS. Nie pisz Caps Lockiem :idea:
  • REKLAMA
  • #6 2283688
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    metody naprawy masz dwie , bo to moze wcale nie byc czujnik skoro roznica wynosi tylko 15 stopni. po pierwsze sprawdz wlacznik wentylatora w chlodnicy na jaka jest temperature (moze byc np na 86 stopmi wtedy roznica jest jeszcze mniejsza) . po drugie cztero-pinowy czujnik temperatury dwa z nich wykorzystuje do zegara a dwa do ecu , ja bym wzial kontrolke i kazdy pinek do masy bym badal ta kontrolka , masz pewnosc ze nic nie zepsujesz a rezystancja zarowki jest tak niska ze napewno wychyli tobie wskazowke do konca. ja osobiscie chyba rozebralbym zegar i przesunal wskazowke na ośce o te kilka milimetrow tak zeby stala pionowo na rozgrzanym silniku i po problemie
  • #7 2283948
    konrados23
    Poziom 10  
    TEZ ZASTANAWIAŁEM SIE NAD ROZEBRANIEM LICZNIKA I PO PROSTU PRZESUNIECIU WSKAZÓWKI, ALE JESLI COS JEST NIE TAK Z CZUJNIKIEM ALBO CZYMS INNYM TO WOLALBYM WIEDZIEC...NO ALE CHYBA JEDNAK NAJPROSCIEJ BEDZIE PRZESUNĄĆ WSKAZÓWKE...
  • #8 2284100
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Ciekawe rozwiązanie tylko proszę uważać bo może okazać się po tych zabiegach ,że wskaźnik będzie do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat mostkowania czujnika temperatury w Seacie Ibiza, który posiada cztery przewody oznaczone numerami 1-4. Użytkownicy zwracają uwagę, że czujnika temperatury się nie mostkuje, ponieważ może to spowodować błąd w ECU lub jego uszkodzenie. Czujnik ten jest podłączony dwutorowo – dwa piny do zegara temperatury, a dwa do ECU. Proponowano alternatywne metody diagnostyki, takie jak badanie rezystancji poszczególnych pinów za pomocą kontrolki podłączanej do masy, co pozwala bezpiecznie sprawdzić wskazania bez ryzyka uszkodzenia. Wskazano również, że różnica temperatur na wskaźniku i rzeczywistej może wynikać z ustawienia włącznika wentylatora chłodnicy, który może działać przy około 86 stopniach. Jako rozwiązanie tymczasowe zasugerowano mechaniczne przesunięcie wskazówki na osi licznika, aby poprawić wskazania temperatury, jednak z ostrzeżeniem, że może to wymagać późniejszej wymiany wskaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA