logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M745 - niebieskie smugi i paski na ekranie, co wymienić?

djbarti 02 Mar 2006 17:06 1200 6
REKLAMA
  • #1 2366090
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam.
    Posiadam TV Neptuna m745 i wczoraj podczas meczu Polska - USA zadziała się dziwna rzecz, mianowicie, najpierw powstały niebieskie smugi, następnie delikatne paski i tak było do wczoraj. Dzisiaj TV włącza się, słychać fonię, ale zamiast obrazu mam cieniutki nie bieskie paski idące wzdłuż kineskopu... Czy ktoś spotkał się z podobną usterką?? Co powinienem wymienić, trafo powielacz wymieniałem już ze 4 razy, w końcu tv ma swoje lata (około 20) Czy to kolejny trafo powielacz?? Czekam na wsparcie, za które z góry ślicznie dziękuje...
  • REKLAMA
  • #2 2366098
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam!!
    Wygląda na uszkodzenie toru RGB.Jakie napięcia na katodach kineskopu??
    Pozdro
    PUFAN
  • REKLAMA
  • #3 2366126
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Wszystko wskazuje na to , że jankesi strzelili Ci gola . A tak na poważnie masz uszkodzony tor niebieski na płytce wzm. wizyjnych . Tak jak napisał pufan zacznij od pomiaru napięć na kolorowych kabelkach idących z wzm. na kineskop
  • REKLAMA
  • #4 2366163
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Pomiar rezystancji katod.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2366403
    kudłatyrtv
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    stawiam na 18kom/2w W w torze niebieskiego

POZDR
  • #6 2366406
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    wymien rezystor 18kom w koncowce wizyjnej tego koloru,ktory ci szwankuje.
  • #7 2366490
    djbarti
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Oki, dzisiaj już nie wymienie, bo nie mam takiego rezystora, uczynie to jutro, ale czy to pomoże?? teraz obraz jest czarny, a właściwie fioletowy z niebieskimi paskami wzdłuż tv...

Dodano po 3 [minuty]:

Wszystko fajnie, ale nie mam schemtau... gdzie szukać tego rezystora?? w której części płyty głównej?? a może ma jakieś oznaczenie??

Dodano po 20 [minuty]:

Cóż... strzał w dziesiątkę... Faktycznie usmażył się rezystor, co widać gołym okiem, nie wiem czy nie posypało się coś więcej... Jutro dam znać jak wymienię rezystor, a dzisiaj dzięki za pomocną dłoń... :)

Dodano po 16 [minuty]:

Wstawiłem 2x10kOm i telewizorek śmiga aż Miło. Jutro wstawie oryginalną 18-tkę. ZAMYKAM TEMAT!! Dziękuje za pomoc :-)

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Neptun M745 pojawiły się niebieskie smugi i paski na ekranie, a następnie obraz stał się czarny z fioletowymi i niebieskimi paskami. Problem wskazuje na uszkodzenie toru niebieskiego w układzie wizyjnym kineskopu. Po wymianie trafo powielacza bez efektu, zalecane było zmierzenie napięć na katodach kineskopu oraz pomiar rezystancji katod. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony rezystor 18 kΩ w końcówce wizyjnej toru niebieskiego. Po wymianie rezystora telewizor odzyskał poprawny obraz. Rezystor znajduje się na płycie głównej w sekcji wzmacniacza wizyjnego odpowiedzialnej za kolor niebieski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA