Witam.Mam problem z moim TV.Głos jest ale kineskop swieci na czerwono i są poziome białe paski.Zamieniłem złączki miejscami tzn. tam gdzie jest R dałem B i ekran świecił na niebiesko,to samo dla G-też świecił na zielono.Póżniej odłączyłem sam R (B i G na swoim miejscu) i .....Obraz był tyle że bez czerwonego koloru.Po dołączeniu czerwonego R ekran znowu był czerwony z paskami białymi jak na początku.W ten sposób wykluczam uszkodzenie kineskopu.Muślę że problem jest na płytce pionowej z której wychodzą sygnały RGB.Jest ona na pierwszy rzut oka trochę przegrzna ,w niektórych miejscach szczególnie przy rezystorach R481,R456,R470 a także koło T455,T452,T457.Dziwi mnie fakt ,że po odłączeniu czerwonego obraz jest tyle że niebiesko- zielony a po dołączeniu R się wsio kaszani.Dodam że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o naprawę TV,ale wiem co to lutownica i miernik:D.Do serwisu to chyba nie warto iść z wiadomych powodów
.Moze ktoś bardziej obcykany w te sprawy podpowie jak naprawić moją szklaną kulę ??.
pozdrawiam brać lutującą
pozdrawiam brać lutującą