logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć subwoofer do Radmor 5102 dla lepszego basu?

modeusz 10 Lut 2006 13:36 2802 15
REKLAMA
  • #1 2284647
    modeusz
    Poziom 11  
    witam
    Dałoby się jakoś do radmorka 5102 podłączyć np taki subwoofer?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=83844546
    Teraz posiadam 4 kolumienki a chciałbym sobie sprawić jakiś subwoofer żeby były potężniejsze jeszcze basy:D
  • REKLAMA
  • #2 2284726
    kapselo
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jesli nie używasz korektora to mozna go podpiąć pod to wyjście lub tez pod wyjście na magnetofon zależnie od posidanej wersji Radmora
  • #3 2284760
    modeusz
    Poziom 11  
    i będzie działać?Chyba trzeba będzie przełączaćna magnetofon i sam sub będzie działać?A z drugiej strony cinch jeden taki jak do kompa?
  • #4 2284816
    kapselo
    Poziom 13  
    powinieneś mieć wejście i wyjście magnetofonowe wieć podlączasz się do wyjscia które służy do nagrywania na magnetofon sygnału podanego na inne wejscia np z gramofonu , nie musisz nic przełączać
  • REKLAMA
  • #6 2285101
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    powinno ladnie zagrac tym bardziej ze jest to subwoofer aktywny pozdrawiwam
  • REKLAMA
  • #7 2285759
    modeusz
    Poziom 11  
    A mógłby mi ktoś taki troche schemat jak to podłączyć?Bo ja zabardzo jednak nie umiem
  • #8 2285887
    kapselo
    Poziom 13  
    musisz mieć wtyczkę DIN teraz patrząc na wtyczkę od strony bolców masz odpowiednio:

3 i 5 wejście do wzmaka
    2 masa
    1 i 4 wyjście z wzmaka

podłączasz wtyczki lub wtyczkę RCA do masy i do pinu DIN 1 i/lub 4
    Załączniki:
    • Jak podłączyć subwoofer do Radmor 5102 dla lepszego basu? 256997_1.gif (362 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2286120
    modeusz
    Poziom 11  
    max dzieki.To mam podłączyć pod magnetofon i z wyjścia magnetofonowego do subwoofera?I to będzie działać?
  • #10 2287423
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    z wyjścia magetofonowego raczej nie pójdzie bo są podrodze opory redukujące sygnał o wartosci 2,2m ja bym dorobił gniazdo dodatkowe i podłączyl je pod wyjscie potencjometru miało by to tą zaletę że jeżeli podgłaśniał bym radio to sub też by się podgłaśniał a w propozycji kolegów trzeba by jeszcze podgłaśniać suba co jest trochę kłpoptliwe i mozna by się jeszcze pokusić o właczanie suba po włączeniu radia nie trzeba by go jeszcze osobno właczać
    no i jeszcze bardzo ważne kupowanie sprzetu bez odsłuchania to jak kupowanie kota w worku a co jak się dzwięk z tego suba nie spodoba ??
  • #11 2288031
    modeusz
    Poziom 11  
    właśnie wybrałem żeby był w warszawie bo teżw niej mieszkam i pojadę go odsłuchać.To trzeba zrobićrozgałęźnik z jednego głośnika?I tm podłączyćsuba?

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

ale ale inni mowią mi żeby suba podłączyć pod słuchawki.Ale głupio tak kable na wierzchu?A i co to jest potencjometr?jak te kable połączyć?Muszę odłanczaćj akiśgłośnik żeby sub działał?Zależy mi tylko na tym żeby jak sięodgłaszało radmora to sub teżby głośniej grał.A przycisk power to bym wolał go sam włanczać niż automatcznie.

Dodano po 5 [godziny] 50 [minuty]:

a może lepiej iłatiej podłączyćdo karty sieciowej komputere?Bo radmorka mam też podłączonego.

Dodano po 39 [minuty]:

ups do karty dżwiękowej można podłączyć?
  • REKLAMA
  • #12 2292340
    modeusz
    Poziom 11  
    a gniazdo dodatkowe jak dorobić? bo ja się na tym za bardzo nie znam:cry:
  • #13 2485064
    siudii
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dodatkowe gniazdo można podłączyc pod W6, W7 na końcówkach mocy. Ja mam tak podłączoną druga końcówkę mocy i wszystko działa bez zarzutu. W przeciwieństwie do gniazda korektora można sterować głośnością i barwą dźwięku z radmora. Przy podłączeniu pod gniazdo słuchawkowe może się zdarzyć że subwoofer będzię miał za głośno na wejściu i będzie charczał.
  • #14 2628050
    human2003
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam pytanko otóż nie chciałem tworzyc nowego topica więc zapytam przy okazji podłaczania suba do Radmora.

miałem pomysl by pod tył podłączyć dwie kolumny złożone tylko z samych głośników niskotonowych, a na przód normalne kolumny 3 drożne(niestety w nich bas jest słabiutki). Czy to miałoby sens?

dodatkowe pytanko: chciałem wymienić wyjścia na głośniki w tym radmorze 5102 na zaciskowe lub banankowe, moje pytanko czy ktoś już to robił? chętnie zobaczył na schemacie/rysunku jak to zrobić. zastanawiam sie jeszcze nad wymianą wyjść/wejść DIM na RCA, też bym prosił o pomoc jak to zrobić.
  • #15 2857322
    siudii
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    human2003 napisał:
    miałem pomysl by pod tył podłączyć dwie kolumny złożone tylko z samych głośników niskotonowych, a na przód normalne kolumny 3 drożne(niestety w nich bas jest słabiutki). Czy to miałoby sens?

Według mnie nie miało by sensu rozstawianie tego. Ja zrobiłbym porządny zestaw stereo a mianowicie postawił na dole kolumny basowe a na górze te 3-drożne. Tylko trzeba by sie postarać o jakieś zrotnice do tych basowych (chyba że już są) bo bedzie słabo grało bez zwrotnic. I jeszcze radziłbym podłączyć to tylko pod przód bo te "niby" tylne radmoroskie kanały jakoś nie wyględnie grają. Ale to już sam oceń i zdecyduj.
  • #16 2901139
    modeusz
    Poziom 11  
    kupiłem subwoofer i gra świetnie!pod przedni kanał podłączyłem.
    Dzięki wszystkim za porady!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia subwoofera do wzmacniacza Radmor 5102 w celu wzmocnienia basów. Zalecane jest wykorzystanie wyjścia magnetofonowego (do nagrywania) lub wyjścia z potencjometru głośności, co pozwala na synchronizację głośności subwoofera z głównym urządzeniem bez konieczności osobnego regulowania. Podłączenie wymaga odpowiedniej wtyczki DIN lub adaptera RCA, łączącego masę i sygnał z pinów DIN 1 i/lub 4. Podłączenie subwoofera do wyjścia słuchawkowego jest odradzane ze względu na ryzyko przesterowania i zniekształceń. Wskazano, że aktywne subwoofery dobrze współpracują z Radmorem 5102, a przed zakupem warto odsłuchać sprzęt. Poruszono także temat rozgałęźników sygnału oraz modyfikacji wyjść głośnikowych na zaciskowe lub banankowe oraz wymiany gniazd DIN na RCA. Użytkownik ostatecznie podłączył subwoofer do przedniego kanału i potwierdził poprawę jakości basów.
REKLAMA