logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik elektryczny jak podłączyć

kjara 10 Lut 2006 14:30 1959 4
REKLAMA
  • #1 2284897
    kjara
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam silnik o mocy 11kw.Silnik jest produkcji byłego ZSRR.Z silnika wychodzą tylko 3 przewody które są podłączone do tabliczki znamionowej.Problem polega na tym że w chwili uruchomienia silnik pobiera duży prąd przez co bardzo odbija mi się na instalacji el.niszczą się eski,palą sie bezpieczniki.Moje pytanie
    Jak skojarzony moze być układ połączeń w tym silniku
    Cz jest mozliwosć zmiany połączeń i zastosowania przełącznika zero-gwiazda-trójkąt.
  • REKLAMA
  • #2 2284989
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Jezeli sa tylko 3 druty to zadnych przelacznikow nie zastosujesz. Musisz puscic ten silnik bez obciazenia i pomierzyc prad - jezeli pobiera wiecej niz 2A to jest padniety.
    Silnik tej mocy podczas rozruchu duzo "ciagnie" z sieci - moze zatem tez siec byc za slaba na to obciazenie.
  • REKLAMA
  • #3 2285069
    kjara
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Silnik jest sprawny gdyż z chwilą załączenia pracuje poprawnie nawet przy duzych obciązeniach nie grzeje się.Dodam że silnik jest trófazowy klatkowy
    Z tego co mi wiadomo do silników o takiej mocy stosuje sie przełączniki.Niestety jest to silnik za wschodniej granicy-tam wszystko mozliwe. :D
    Chodzi mi czy jest mozliwosć rozłączenia uzwojeń wewnątrz silnika i wyprowadzenia na tab znamionową 6 przewodów tj U1 V1 W1-U2 V2 W2
  • REKLAMA
  • #4 2285255
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Pewna możliwość istnieje , wszystko zależy od sposobu nawijania i łączenia grup uzwojenia . Odpowiedzieć na postawione pytanie może ktoś znający temat , po obejżeniu uzwojeń .
    Pozdrawiam .
  • #5 2285270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA