logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 320 Coupe - centralny zamek, problem z zamykaniem drzwi z lewego bębenka

KAROLGO 10 Lut 2006 18:55 2750 9
REKLAMA
  • #1 2285976
    KAROLGO
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wyżej wymienione BMW jest wyposażone w fabryczny centralny zamek i elekt. szyby.Problem polega na tym, że gdy zamykamy z lewego bębenka zamek to prawe drzwi się otwierają a lewe zamkną się a po sekundzie otworzą.Druga próba zamknięcia kończy siętak,że lewe się zamkną a prawe pozastają otwarte natomiast z prawego zamka funkcjonuje wszystko poprawnie. Ma może ktoś schemacik takiego centralnego i pomysł w czym może tkwić problem??
  • REKLAMA
  • #2 2286582
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Prawdopodobnie przyczyna tkwi w bębenku zamka bo tam znajduje się przełacznik otwierania i zamykania.
  • REKLAMA
  • #3 2289651
    KAROLGO
    Poziom 12  
    z tego co doszedłem to przy benbenku jest czujnik odpowiedzialny za zamknięcie a co do otwarcia to chybadwa mikrostyki umoeszczone przy silniczku centr.zamka.Ma ktoś jakiś pomysł
  • REKLAMA
  • #4 2290137
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    problem tkwi w prawym silniczku centralnego zamka, oprocz silnika znajduja sie tak mikrostyki, nie piszesz jaka to 320, e-30, e-36, e-46? w starszej wystarczy doregulowac silownik na 'fasolkach' w stosunku do mechanizmu zamka, w e-36 byc moze wypial sie naped mechaniczny z silniczka ,poprostu wypadl . z tego co piszesz , wymuszajac zamkniecie z prawych drzwi mechanicznie wszystko jest ok, oznacza to ze tam tkwi problem.
  • #5 2290292
    KAROLGO
    Poziom 12  
    sorki e-36 coupe z funkcją uchylania szyby przy otwieraniu drzwi i domykania szyby w momencie zamknięcia drzwi.Ma także alarm fabryczny załaczany z benbenka.Piszesz, że problem może być w prawych drzwiach,ale gdy zamykam prawym benbenkiem jest wszystko ok tylko gdy zamykam z lewych to one zamykają się za drugim razem a prawe się otwierają a gdy lewe otworze to prawe się zamykają (przy sterowaniu z lewego benbenka). Ogólnie zamotane to jest. Mikostyki o których wspominasz sprawdzałem ale tylko w lewych drzwiach natomiast do prawych niezaglądałem uważasz, że to w nich może tkwić przyczyna??
  • REKLAMA
  • #6 2292374
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    no tak , uchylanie czy domykanie nie maja z tym nic wspolnego .tak prawy zamek a wlasciwie silnik w prawym zamku . jeszcze raz napisze to co juz pisalem , skoro z prawych dziala ok tzn ze wymuszajac mechanicznie zamkniecie z prawego zamka-mechanizmu robisz to mechanicznie czyli elektryka lewych drzwi dziala, skoro z lewych zamykasz a prawe wariuja tzn ze elektryka prawych nie dziala . w tym aucie masz tez funkcje ryglowania , sprawdz czy nie dziala zamykanie czy ryglowanie. wejdz do auta i nacisnij guzik w lewych drzwiach , czy problem jest nadal? czy zamyka normalnie?czy tylko ryglowanie z klucza powoduje 'odbitke' lewych drzwi. tak czy siak prawe drzwi lub wtyczka prawych , zobacz czy nie zalana woda. pzdr
  • #7 2292581
    KAROLGO
    Poziom 12  
    Ok jutro prześwietle prawe drzwi i przyłącze na słupku.Wieczorem napisze co i jak narazie Dzięki.Pozdr. :) :)
  • #8 2293646
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    zernij tez na jakos przewdow wchodzacych do klapy bagaznika (w przejsciu buda-klapa)..to czeste uszkodzenie w e-36
  • #9 2306851
    KAROLGO
    Poziom 12  
    Witam przejrzałem prawe drzwi i ktoś wyminił silniczek od centrala i nie wiem czy nie jest on za słaby kostka na lewym i prawym słupku jest ok jedynie do klapy nie zajrzałem(brak czasu) a tak pozatym to bez zmian central dalej nie funkcjonuje odbijają zamki dopiero za drugim razem czy ma ktoś jakiś jeszcze pomysł pozdro.
  • #10 2307097
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Wpisz haslo BMW i poszukaj troche bo te zamykanie w bmkach na 2 razy juz kilka razy bylo opisywane... wiem ze napewno cos siedzialo na zloczu buda-klapa bagaznika.. i ktos pisal, ze to ponoc czesto jest

Podsumowanie tematu

✨ W BMW 320 Coupe (E36) z fabrycznym centralnym zamkiem i elektrycznymi szybami występuje problem z zamykaniem drzwi z lewego bębenka – lewe drzwi zamykają się, ale po chwili otwierają, a prawe drzwi otwierają się zamiast zamknąć. Zamknięcie z prawego bębenka działa poprawnie. Przyczyną może być uszkodzony lub niewłaściwie dobrany silniczek centralnego zamka w prawych drzwiach, mikrostyki przy silniczku lub przełącznik w bębenku zamka. Wskazane jest sprawdzenie mechanizmu napędu silniczka, regulacja siłowników na tzw. „fasolkach”, a także kontrola stanu przewodów i wtyczek, zwłaszcza w okolicach słupka i przejścia do klapy bagażnika, gdzie często dochodzi do uszkodzeń. Funkcje ryglowania i alarmu fabrycznego również mogą wpływać na działanie centralnego zamka. Problem z zamykaniem drzwi może wynikać z elektryki prawych drzwi lub uszkodzenia przewodów między karoserią a klapą bagażnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA