logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić przetwornicę 230V AC na 12V DC? Szukam na Allegro, brak wyników.

djharuss 10 Lut 2006 21:09 4260 8
REKLAMA
  • #1 2286568
    djharuss
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wiatm.Mam taką sprawe.Potrzebuje przetwornice która z napięcia 230v pradu zmiennego zrobi mi 12v prądu stałego.Szukałem taki uzadzen na allefro ale nie ptrafie znelesc.Bardzo prosze o rade gdzie mozna takie cos nabyc z fory dziekuje i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2286577
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    szukaj zasilacza a nie przetwornice! Przetwornicom by bylo urzadzenie zmieniajace napiecie z 12VDC na 230VAC.
  • #3 2286621
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Zwykły prostownik do ładowania akumulatorów to właśnie takie urządzenie lecz nie piszesz jakie parametry poza napieciem potrzeba więc określ blizej co potrzebujesz lub do jakiego celu i wtedy bedzie można jednoznacznie odpowiedzieć .
  • REKLAMA
  • #4 2286830
    djharuss
    Poziom 11  
    Przepraszam ze zaraz nie umiescilem takich ingormajci ale nie jestem w tych temetach dobry :) mianowicie chce podlaczyc w domu wzmacniacz samochodowy i potrzebuje takie uzadzonko.Tylko nie wiem jeszcze jaki dokladnie bede mial wzmacniacz, jakis sredniej klasy
  • REKLAMA
  • #5 2286902
    dual
    Poziom 21  
    Do tego celu musisz mieć zasilacz ze stabilizacją oraz wygładzaniem napięcia więc jeśli czujesz się na siłach to możesz przerobić ładowarkę do akumulatorów albo nawet zastosować stary zasilacz od komputera . W ostateczności zawsze możesz zasilać wzmacniacz z akumulatora z okresowym doładowaniem .
  • #6 2286963
    djharuss
    Poziom 11  
    Zasilacz do komputera??mam taki bo wlasnie wymnienialem.Duzo jest z tym boboty?A czy sa do kupienia gotowe takie uzadzenia?
  • #7 2287013
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Duzo roboty? Zdejmujesz wtyczke i izolacje z 2 kabelkow +12 to chyba zolty (zobacz na obudowie) a masa czarny i podlaczasz do wzmacniacza :)

A jak chcesz kupic zasilacz dajacy tylko 12V to prosze: http://allegro.pl/search.php?string=12V&category=14200&buy=0&new=0&pay=0

Tylko najpierw powiedz ile wzmacniacz ma mocy, zeby zasilacz byl wystarczajaca wydajny. Potrzebna wydajnos latwo policzyc ze wzoru P=U*I czyli Moc=Napiecie*Prad np. przy 12V dla wzmacniacza o mocy 120W potrzeba zasilacz o wydajnosci 10A. Ale nie do konca gdyz sprawnos takiego wzmaciniacza jest o wielem mniejsza od 100% dlatego aby mogl oddac 120W nalezy mu dostarczyc odpowiedni wiecej mocy, czyli zasilacz powinie miec co najmniej 13A.
  • REKLAMA
  • #8 2287057
    dual
    Poziom 21  
    Jeśli wymieniałeś zasilacz PC to chyba był zepsuty więc sprawa jest trudniejsza lecz jeśli chcesz coś więcej na ten temat to poszukaj pod odpowiednim hasłem , bo bardzo często był poruszany na forum . Gotowe zasilacze n.p. do CB są dostępne na Allegro więc jeszcze jest takie wyjście . Zasilacz musisz także dobrać do mocy wzmacniacza , bo jak rozumiem jeszcze jej nie znasz . Jak już to będzie jasne to zawsze można gotowy , odpowiedni zasilacz od innego sprzętu dopasować .
  • #9 2287110
    djharuss
    Poziom 11  
    Zasilacz jest dobry!Wymienialem go bo byl za slaby pod reszte sprzetu.Bardzo dziekuje za informacje postaram sie cos zrobic :) Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano urządzenia przetwarzającego napięcie 230V AC na 12V DC, jednak w rzeczywistości potrzebny jest zasilacz stabilizowany, a nie przetwornica (która zmienia 12V DC na 230V AC). Do zasilania samochodowego wzmacniacza audio w domu rekomendowano użycie zasilacza ze stabilizacją i filtrowaniem napięcia. Można przerobić zasilacz komputerowy, wykorzystując wyjście +12V (zwykle żółty przewód) i masę (czarny przewód). Przy zakupie zasilacza należy dobrać jego moc do mocy wzmacniacza, stosując wzór P=U*I, uwzględniając sprawność urządzenia. Przykładowo dla wzmacniacza 120W potrzebny jest zasilacz o wydajności co najmniej 13A przy 12V. Gotowe zasilacze 12V, np. do CB radia, są dostępne na Allegro. Wymieniony zasilacz komputerowy był sprawny, lecz niewystarczający pod względem mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA