Prosze o szczegolowe opisanie jak skonfigurowac Linux Mandriva 2006 Free(wersja 64 bitowa) aby mozna bylo zapisywac w nim dane na partycjach Windowsa z systemem plikow NTFS.
pozdr.
Mariusz
Bylo by cudownie gdybys zapodal instrukcje po polsku. Z tego co tam jest rozumiem piate przez dziesiate-nie chce przez przypadek stracic danych z dysku robiac blad wynikajacy z niezrozumienia tekstu angielskiego.
Bylem tam i odpowiedzi nie znalazlem podobnie jak na innych forach. Wszyscy tylko pisza zeby poszukac bo juz bylo... Szukam i satysfakcjonujacej odpowiedzi nie odnalazlem. Znalazlem cos o capative. Ale gdzie znalezc ten pakie(czy program?) pod wersje mojego linuxa z ktorej korzystam(czyli Mandriva 2006 64bit!!), jak ja zainstalowac, skonfigurowac i uzywac nic nie moge namierzyc.
Ponadto mam tego Linuxa od 2 dni(pierwszy linux z jakim mam do czynienia) wiec jestem z i e l o n y w tym temacie.
pozdr. i nadal licze na wieksza pomoc.
Przeczytalem a nadal jestem w punkcie wyjscia. Jest tylko wspomniane o Captive...Ponadto post jest z 2003 roku a podobno wiele sie zmienilo z ta mozliwoscia zapisu na NTFS-podobno na plus...
http://www.jankratochvil.net/project/captive/ Jak widac nie ma wersji pod moj system.
A jesli nawet gdzies jest to gdzie i jak sie nia poslugiwac???
Wogole to czy ten zapis na NTFS jest juz bezpieczny? Na forach przede wszytkim sa opinie ze mozna sobie uszkodzic dysk i stracic dane. Koles z pomocy technicznej z www.mandriva.pl napisal mi ze juz nie ma zadnych problemow z zapisem spod linuxa na tych partycjach ale niestety nie chcial powiedziec "co i jak" gdyz to juz wykraczalo poza granice bezplatnej pomocy technicznej....
pozdr.
edit
napisalem to zanim przeczytalem to z drugiego linku jednak on tez nic nowego mi nie powiedzial.
✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji systemu Linux Mandriva 2006 Free 64-bit w celu umożliwienia zapisu danych na partycjach Windows z systemem plików NTFS. Użytkownicy wskazują, że istnieje możliwość zapisu, jednak dostępne narzędzia i instrukcje są często w języku angielskim lub niepełne. Wspomniano o projekcie Captive, który dawniej umożliwiał zapis na NTFS, lecz brak jest wersji kompatybilnej z Mandrivą 2006 64-bit oraz jasnych instrukcji instalacji i konfiguracji. Pojawiają się obawy dotyczące bezpieczeństwa zapisu na NTFS z poziomu Linuksa, gdyż niektóre opinie ostrzegają przed ryzykiem uszkodzenia danych. Użytkownicy polecają korzystanie z forów Mandriva oraz wyszukiwanie informacji w polskojęzycznych źródłach, jednak brak jest satysfakcjonujących, szczegółowych porad dotyczących instalacji i bezpiecznego użytkowania zapisu NTFS w tej konkretnej dystrybucji i architekturze. Podano linki do wątków na forum Mandriva oraz repozytoriów RPM, gdzie można szukać pakietów i dodatkowych informacji. Wygenerowane przez model językowy.