logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy w schemacie instalacji motoroweru Ogar 200/Jawa 50 - co sprawdzić?

DJlaSKA16 11 Lut 2006 18:16 1914 6
REKLAMA
  • #1 2290131
    DJlaSKA16
    Poziom 11  
    Witam mam pytanie czy ktoś z was widzi jakieś błędy w tym schemacie ja go nie zaprojektowałem jest to schemat przerobianej instalacji w motorowerze Ogar 200/Jawa 50 czy coś jest w tym zle ?? bo zaprzyjaźnionemu elektrykowi coś tam nie pasuje??

1. Cewki zapłonowe
    2. Mostki Graetz`a (u mnie na 6A)
    3. Bezpieczniki 10A
    4. Hebel
    5. Akumulator 6V 6Ah
    6. Przerywacz kierunkowskazów 6V 2x21W + 3W
    7. Trójpozycyjny przełącznik kierunków
    8. Lewe kierunki , żarówki 6V 21W
    9. Prawe kierunki , żarówki 6V 21W
    10. Klakson na prąd stały
    11. Przełącznik świateł / sygnału dźwiękowego
    12. Stacyjka w lampie
    13. Żarówka pozycyjna 6V 3W
    14. Żarówka przednia 6V 15/15W
    15. Żar. tylna 6V 5W
    16. Włącznik stopu
    17. Żar. stop 6V 21W
    18. Dioda półprzewodnikowa 6A
    Załączniki:
    • Błędy w schemacie instalacji motoroweru Ogar 200/Jawa 50 - co sprawdzić? elektryka_aku.gif (9.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2291395
    boza
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A jak ze światłem postojowym -- jeżeli silnik jest zgaszony i nie ma ładowania postojówki nie świecą ??

Dodano po 13 [minuty]:

A może zamienić diodę z bezpiecznikiem ( po prawej ) miejscami .
  • REKLAMA
  • #3 2292240
    DJlaSKA16
    Poziom 11  
    jak silnik nie pracyje to światła nie chodzą

Dodano po 2 [minuty]:

ale ta dioda jest po to zeby prąd z cewek ładował w jedną stronę a w drugą prąd nie przepłynie żeby sie nie rozładował aku.

bardziej mi chodzi o to czy to wszystko będzie działać jak tak to podłącze
  • #4 2292367
    boza
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Powinno działać , nawet jeśli coś nie tak , to przeróbka zrobionej instalacji to już pestka .
    Wracając do diody , może wpiąć ją przed bezpiecznik , a zamiast diody mostek , postojówki będą świecić .
    Jeszcze jedno co zauważyłem , to po włączeniu postoju pzednia lampa odrazu świeci ?
    Może się uparłem , schemat jest ok , ale wszystko można włączyć przy zgaszonym silniku oprócz postoju . Sorry !!
  • REKLAMA
  • #5 2294091
    DJlaSKA16
    Poziom 11  
    aha thx ;] o to mi chodziło;]
  • REKLAMA
  • #6 3390780
    atarl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    a dlaczego w cewce tej butelkowej 15 jest podlaczona pod + aq a nia mase??
  • #7 3643404
    lukas2501
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie jestem ekspertem ale ta cewka po prawej co jest podłączona z jednej strony do przerywacza a z drugiej do masy całkiem mi tam nie pasuje. przecież zapłon jest bateryjny i pobiera zasilanie z akumulatora. tą cewkę zalecałbym podłączyć jak dwie pozostałe, napięcia to nie zmieni ale poprawi wydajność prądową.
    ps. przy takim podłączeniu układ prawdopodobnie nie poda iskry na świecę.

Dodano po 1 [minuty]:

oczywiście przy podłączeniu jak na schemacie wyżej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu przerobionej instalacji elektrycznej motoroweru Ogar 200/Jawa 50. Główne zagadnienia to poprawność podłączenia cewek zapłonowych, rola diody półprzewodnikowej 6A oraz umiejscowienie bezpieczników 10A. Zwrócono uwagę, że światła postojowe nie działają przy zgaszonym silniku, co jest zgodne z działaniem układu, gdyż prąd ładowania pochodzi z cewek. Sugerowano zamianę miejsc diody i bezpiecznika, aby postojówki świeciły niezależnie. Krytycznie oceniono podłączenie cewki butelkowej 15V do plusa akumulatora zamiast do masy, co może uniemożliwić generowanie iskry na świecy zapłonowej. Zalecane jest podłączenie cewek zapłonowych analogicznie, aby poprawić wydajność prądową i zapewnić prawidłową pracę zapłonu bateryjnego. Schemat jest ogólnie poprawny, ale wymaga drobnych korekt w układzie zapłonowym i zabezpieczeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA