logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu instalacji w ogarze 200. Porady

klimo007 23 Lut 2013 19:15 3042 10
REKLAMA
  • #1 11976598
    klimo007
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zbliża się wiosna więc można do pracy dojeżdżać motorowerem. Moja dziewczyna dostała ode mnie ogara 200 tylko ma ona problem z utrzymaniem równowagi przy wychyleniu reki w celu zmiany pasa ruchu, lub skrętu.
    Zaprojektowałem schemat instalacji tylko nie jestem pewien i mam kilka problemów.

1.W motorowerze muszę zastosować regulator napięć 6V. Czy taki chińczyk nada się czy szukać szczęścia i budować? ( numer 5 na rysunku)
    2. jakie zastosować bezpieczniki? ( numer 1 i 6 na rysunku)
    3. na ile A ma być mostek Graetz'a? Czy 6A będzie odpowiedni?
    4. Martwi mnie przerywacz do kierunkowskazów. Ile on ma wyjść i na co bo na pewno na przełącznik (3 na rysunku) i na mase, tylko gdzie jeszcze.
    5. Czy akumulator ( 4 na rysunku) zastosować kwasowy czy żelowy?
    6. Czy diody od strony katody dać na masę tak jak u stopu czy mają byc połączone z przerywaczem?

Kilka pytań jest moim wahaniem, więc wolę zapytać i nie być w niepewności lub co gorsza coś uszkodzić.
    Przepraszam za jakośc rysunku, ale było robione na szybko.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11979555
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    klimo007 napisał:
    1.W motorowerze muszę zastosować regulator napięć 6V. Czy taki chińczyk nada się czy szukać szczęścia i budować? ( numer 5 na rysunku)

Ale jaki chińczyk? Tu się nada regulator pracujący jako ogranicznik napięcia oparty na tyrystorze.

klimo007 napisał:
    na ile A ma być mostek Graetz'a? Czy 6A będzie odpowiedni?

Na oko patrząc powinien starczyć, większej wydajności prądowej nie osiągniesz z cewek oświetlenia...

klimo007 napisał:
    4. Martwi mnie przerywacz do kierunkowskazów. Ile on ma wyjść i na co bo na pewno na przełącznik (3 na rysunku) i na mase, tylko gdzie jeszcze.

Przerywacze różne są, do kierunkowskazów na diodach LED raczej musisz zrobić na 555 jak wyżej radzą.

klimo007 napisał:
    5. Czy akumulator ( 4 na rysunku) zastosować kwasowy czy żelowy?

Żelowy to odmiana kwasowego, sugeruję użyć akumulatora dedykowanego do skuterów, bo przeznaczony do alarmów czy UPSów moą nie wytrzymać wstrząsów, prąd ładowania tez może być za duży.

klimo007 napisał:
    6. Czy diody od strony katody dać na masę tak jak u stopu czy mają byc połączone z przerywaczem?

A to zależy od konstrukcji przerywacza, lepiej tak zaprojegtować ów przerywacz by katody były umasione.
  • REKLAMA
  • #6 11982778
    jdubowski
    klimo007 napisał:
    A taki kiedyś rzucił mi się w oczy taki. Nada sie?

Ten schemat jakoś sie kupy ni zupy nie trzyma - po co tam jest ten mostek?
  • REKLAMA
  • #7 11985684
    klimo007
    Poziom 9  
    Mówię że rzucił mi się w oczy i za bardzo nie wiem po co.

Wezmę taki od Mz-tki on jest na 6 v tylko pytanko małe. Czy podpiąć go po mostkach?

Kolejne moje pytanie tyczy się grubości przewodów. Jakie trzeba zastosować?
  • #8 11986106
    jdubowski
    klimo007 napisał:
    Wezmę taki od Mz-tki on jest na 6 v tylko pytanko małe. Czy podpiąć go po mostkach?

Nijak - w MZ-tce 6V była pradnica ze wzbudzeniem.

Raczej coś w ten deseń:
  • #9 11986332
    klimo007
    Poziom 9  
    Fajnie fajnie, ale za bardzo nie wiem jak to rozgryźć. Dopiero się uczę więc muszę popytać znów.
    3 wejścia na jeżeli się nie mylę uzwojenie. W ogarze są 3 cewki 2 świetlne jedna zapłonowa. Zapłonową tez podpinam?
    Czy te wartości są już odpowiednie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porad dotyczących schematu instalacji elektrycznej w motorowerze Ogar 200. Zadaje pytania dotyczące zastosowania regulatora napięcia 6V, wyboru bezpieczników, odpowiedniej wartości mostka Graetza, podłączenia przerywacza kierunkowskazów oraz wyboru akumulatora (kwasowy vs. żelowy). Otrzymuje wskazówki dotyczące użycia przerywacza elektronicznego na NE555 oraz zalecenia dotyczące akumulatorów dedykowanych do skuterów. Dyskutowane są również kwestie podłączenia cewek oraz grubości przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA