logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

schemat z obrazka elektroda.net 40_1161538471 – czy połączenia są prawidłowe?

magdamichał 22 Paź 2006 19:42 11358 44
Najlepsze odpowiedzi

Czy ten schemat podłączenia kierunkowskazów w motorowerze jest poprawny i jak je podłączyć?

Tak, schemat jest ogólnie poprawny: przełącznik jest na górze, przerywacz na dole, a połączenia są narysowane właściwie [#3143306][#3144615] Do podłączenia wystarczy użyć trzech styków przełącznika, a drugi przewód każdej lampy podłączyć do masy, czyli ramy motoroweru [#3176291][#3176475] Jeśli instalacja jest w motorowerze bez akumulatora, trzeba też pamiętać, że przy zasilaniu z prądnicy przerywacz może pracować przy zmiennym napięciu; w takim układzie można zastosować akumulator albo diodę/regulator, ale sam układ z obrazka pozostaje OK [#3177256][#3309884]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3142786
    magdamichał
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    czy ten schemat jest poprawny??
    https://obrazki.elektroda.pl/40_1161538471.jpg
    jak źle połączony to poproszę o poprawienie. pilnie

Nie używaj dużych liter w tytule. [h]
  • #2 3142851
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Bardzo dobrze, czy to ma być kierunkowskaz do ...taczki?
    A to drugie pudełko(na dole schematu, pośrodku) z Z i + to co to ma być?
    p-m $$
  • #3 3142857
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #4 3143306
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    To drugie to pewno przerywacz :-), a schemat połączeń na pierwszy rzut oka w porządku
  • #5 3144260
    magdamichał
    Poziom 11  
    to maja by kierunki. to na dole samym to przerywacz to po po prawej akumulator a to na gorze przełącznik.
    ale jesteście pewni ze to dobrze zrobiłem??
  • #6 3144615
    woytekp
    Poziom 26  
    Dobrze zrobiłeś :-) (poza tym że w normalnych instalacjach samochodowych są jeszcze bezpieczniki, ale ogólnie jest OK). Nie martw się - nie wybuchnie :-)
  • #7 3175759
    kuras147
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    schemat narysowalem (na innym forum mu narysowalem) ja (a nie ty jak napisales bo ty nie masz kolego zadnego pojecia o kablach ) i jest on do motoroweru np simson jest to najprostszy schemat ze zwyklym mechanicznym przerywaczem to "Z" jest to wtyk do ktorego podpina sie kabel z przelacznia -tz zamiane

magdamichał ten schmat co ty na moim forum narysowales to byl koszmar za dnia jesli tak mozna powiedziec :]

Dodano po 2 [minuty]:

a i tu bezpiecznik nie jest potrzeby i nie jest stosowany :]
    mozna by sie jeszcze pokusic o przerywacz elektroniczny np z malucha zeby migacze byly sprawniejsze tz szybciej sie zapalaly ale to mozna dac wg uznania :]
  • #8 3176237
    magdamichał
    Poziom 11  
    ok ale nie wiem jak podlaczyc przelacznik ja mam 3 pozycyjny i 6wtykow
    wlaczony-wylazony-wlaczony taki mam przelacznik
  • #10 3176268
    woytekp
    Poziom 26  
    Kolega to tych tematów nazakładał o tym przerywaczu, że ja to już się normalnie gubię :-) , a kabelki to tak jak na obrazku proponuję.
    Załączniki:
    • schemat z obrazka elektroda.net 40_1161538471 – czy połączenia są prawidłowe? przełącznik.jpg (45.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3176280
    kuras147
    Poziom 19  
    wg mnie to bedzie fuszerka...taki przelacznik mozna dac do np neonow czy czegos takiego ale nie do kieronkow :]

Dodano po 46 [sekundy]:

tak podlaczasz jak zrozumiales :]
  • #13 3176285
    magdamichał
    Poziom 11  
    czemu?? a co on bendze zły??

Dodano po 2 [minuty]:

ale ten np od jawki to bendze musial robic cala elektryke od nowa
  • #14 3176291
    woytekp
    Poziom 26  
    magdamichał napisał:

no to podlaczam 2 kierunki do lampy 1 i 2 kierunki do lampy 2 a przerywacz to gdze po srodku??

Tak właśnie to podłączasz

A przy tym wyłączniku od Jawki musiałbyś pociągnąć parę kabelków od stacyjki i właściwie je podłączyć, ale - i tu bez urazy - skoro kolega jak sądzę jest początkujący i ma problem z takim prostym przełącznikiem to z tym może mieć prawdziwy kłopot. Oczywiście dla chcącego nic trudnego i w razie czego pomożemy :-)

Pomożecie chłopaki?? Co?? :-) No!!
  • #15 3176297
    kuras147
    Poziom 19  
    magdamichał napisał:
    czemu?? a co on bendze zły??

Dodano po 2 [minuty]:

ale ten np od jawki to bendze musial robic cala elektryke od nowa

nie bedzie zly ale to tak samo jak bys mial w aucie taki przelacznik zamiast orginalnej wajchy za kierownica...bylo by wtedy do dup*

nic nie musisz robic elektryki od nowa tylko podlaczasz do nowego przelacznika zamiast tego...takie trudne do pojecia?

PS w jawce to elektryka jest tak zlozona ze nikt sobie z nia nie poradzi :D
  • #16 3176357
    magdamichał
    Poziom 11  
    to będzie teki poprawny schemat??? na 100%
  • #17 3176399
    woytekp
    Poziom 26  
    No raczej nie. Podłącz tak
  • #18 3176437
    magdamichał
    Poziom 11  
    mAsa jest konieczna??

Dodano po 1 [minuty]:

to co tylko podlaczamy po 3wtyki jak sa 6
  • #19 3176475
    woytekp
    Poziom 26  
    Tak wystarczy pod trzy... i tu się uśmiałem z tą masą :-) - rozumiem że ten motorower nie jest z plastiku?? Masa to po prostu rama i wszystkie połączone ze sobą metalowe części motoroweru - do nich podłączony jest zazwyczaj ujemny biegun akumulatora, tak więc nie jest to jakiś wydzielony jeden przewód tylko konstrukcja tego motoroweru (tak samo jest w samochodach chyba, że to plastikowy Trabant)
  • #20 3176481
    magdamichał
    Poziom 11  
    aha dzeki ale jak kupilem kierunki to bylo podlaczone 2 kable
  • #21 3176511
    woytekp
    Poziom 26  
    No i zgadza się - jeden kabel do przełącznika, a drugi do masy czyli gdzieś do ramy - obojętnie gdzie byleby przewodziło i było bezawaryjne (tu uwaga na korodujace ruchome elementy itp) ma być solidnie i pewnie.
  • #22 3176524
    magdamichał
    Poziom 11  
    a nie trzeba jakis transformatorow, regulatora napiecia, a moze byc prostownik od samochodu zeby ladowac?? czy nie zabardzo bo musi byc 6v

Dodano po 14 [minuty]:

jak sie rozladuje to trzeba bendze naladowac?? czyli jeszcze trzeba zainwestowac w prostownik!!
  • #23 3176578
    woytekp
    Poziom 26  
    A w tym motorowerze to akumulator był oryginalnie czy kolega go sobie chce dopiero zainstalować?? Bo jeśli był oryginalnie to wszystko co trzeba już jest w motorowerze, a jeśli kolega go teraz instaluje no to rzeczywiscie jest problem, bo jakoś trzeba rozwiązać problem ładowania tego akumulatora. Nie miałem nigdy "Rometa" więc może kolega przybliży mi jak to tam w nim jest... :-)

Pozdrawiam
  • #24 3176737
    kuras147
    Poziom 19  
    woytekp w jawce akumulator seryjnie? <lol> :D
    ale ladowanie to nic trudnego wg mnie mostek lub dioda w odpowiednim miejscu zamontowana i dziala bo sam mam tak w simsonie zrobione :] i ladowanie jak diabli :]

magdamichał po twoich pytaniach doszedlem do wniosku ze lepiej nic nie rob i wyciagaj reke na skrzyzowaniu i zadna masa ani nic nie bedzie cie obchodzic :] :D

Dodano po 1 [minuty]:

magdamichał napisał:
    to będzie teki poprawny schemat??? na 100%

nie rozumiem cie.... :| podalem ci dobry schemat a ty nadal wymyslasz i w dodatku zle...po co?
  • #25 3177207
    magdamichał
    Poziom 11  
    w motorowerze nie ma akumulatora. jest pradnica ale jak podlacze kierunki bo bendze mial male napiecie zeby odpalic. a nie trzeba poprostu kupic prostownik6v zeby naladowac gdzy zie rozladuje akumulator
  • #26 3177256
    woytekp
    Poziom 26  
    Nie bardzo rozumiem co podłączenie kierunków ma do odpalania?????????????? Przeciez dopóki nie włączysz kierunkowskazu to on nie pobiera żadnego ale to żadnego :-) prądu, nie wiem więc jak miałoby to wpłynąc na odpalanie. Chyba że odpalasz przy włączonym kierunkowskazie... Jedyny problem jaki tu widzę to czy standardowy przerywacz będzie prawidłowo pracował przy zmiennym napięciu zasilania (bo one są niby bimetalowe ale mają w środku jeszcze elektromagnes). Możnaby więc nie stosować akumulatora wogóle lub wstawić didę tak jak proponuję kolega kuras147 (ale z pytaniami o to to już do niego). Można też zastosować sam akumulator i doładowywac go co jakiś czas - powinien starczyć na dość długo przy zasilaniu samych tylko kierunkowskazów.
  • #27 3177371
    magdamichał
    Poziom 11  
    akumulator bendze sluzyl tylko do kirunkowskazow. jak sie rozladuje to mozna naladowac prostownikiem??:?:
  • #28 3177425
    woytekp
    Poziom 26  
    Można, tylko jak masz prostownik na 12V to puść prąd przez żarówkę np 12V 5W albo 21W bo możesz przedobrzyć.
  • #29 3177609
    kuras147
    Poziom 19  
    kombinowanie wg mnie z pradnica odpada bo jesli on ma problemy z podlaczeniem przelacznika...to samo mowi za siebie
    mozna wstawic akumulator zelowy ale do tego trzeba zrobic specjalne ladowanie aby bylo maloA i aby ten prad byl bardzo rowny wiec watpie zeby nasz kolega sobie z tym poradzil wiec najprostrza rzecza bedzie zamontowanie akumulatora 6V11Ah + mostek do ktorejs cewki...tylko pytanie do ktorej
    zaplonu od jawki dawno nie mialem i nie pamietam czy sa tam 2 czy 3 cewki tak jak w simsonie jesli 3 to latwizna jesli 2 to juz troche gorzej ale mozna by sie pokusic o przewiniecie cewki aby wytwarzala wieksze napiecie i zrobienie swiatel i kierunkow z akumulatora tz przednia zarowka by pobierala najwiecej pradu bo jest 15W w tyle mozna zamontowac zarowke diodowa albo 2 diody i efekt ok (sam tak mam) i wtedy zaoszczedzimy troche na kierunki gdzie mozna wlozyc zarowki 5w
    tylko pytanie czy ladowanie nadazy...bo wg prawa motory caly rok musza na swiatlach jezdzic...
  • #30 3177726
    woytekp
    Poziom 26  
    Tak jak mówisz kolego kuras, ale jak chłopak ma zapał to niech kombinuje, poza tym weź pod uwagę że średni pobór prądu przez kierunki jest naprawdę mały (no bo kto jeździ z ciągle włączonym kierunkowskazem). Pewnie dałoby się to zrobić ale głównym problemem jest tu (i tu sie kolego magdamichale nie obraź) brak doświadczenia naszego kolegi...

Pozdrawiam serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności schematu elektrycznego kierunkowskazów w motorowerze z silnikiem rometowskim. Schemat zawiera mechaniczny przerywacz, akumulator 6V oraz przełącznik trójpozycyjny sześciowtykowy. Użytkownik pyta o prawidłowe podłączenie przełącznika i czy schemat jest poprawny. Wskazano, że masa to rama motoroweru, do której podłącza się ujemny biegun akumulatora. Zalecane jest stosowanie bezpieczników, choć w prostych instalacjach motorowerowych często ich brak. Poruszono temat ładowania akumulatora 6V – sugerowano użycie prostownika 6V lub mostka diodowego do ładowania, a także możliwość zastosowania regulatora napięcia i diod prostowniczych, np. z alternatora Garbusa. Wskazano, że w motorowerach Romet z silnikiem polskim (np. Ogar, Chart) prądnice mają napięcie zmienne 6V/20W, co wymaga odpowiedniego układu ładowania. Dyskutowano o alternatywach, takich jak przerywacz elektroniczny i kierunkowskazy LED, które zmniejszają pobór prądu. Podkreślono, że schemat z obrazka jest zasadniczo poprawny, ale wymaga uwzględnienia masy, bezpieczników i odpowiedniego ładowania akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA