logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Gracja PDG 585 - nieregularne działanie wirowania, co może być przyczyną?

szmidt 11 Lut 2006 20:50 2703 11
REKLAMA
  • #1 2290845
    szmidt
    Poziom 2  
    Mam problem z pralką pdg 585, a dokładniej z wirowaniem. Nie miałem do tej pory styczności z tego typu urządzeniami. Problem polega na tym, że pralka pracuje poprawnie do momentu wirowania. Filtr czysty, pompka pracuje, a pralka nie wiruje. Po wyłączeniu zasilania i włączeniu ponownie po około 1 godzinie pralka wiruje prawidłowo, aczkolwiek nieraz cały cykl łącznie z wirowaniem wykona prawidłowo.
    Zwracam się z prośbą do szanownych kolegów o pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 2290861
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    może być w wężu zbiornik filt ciało obce,kondensator,kostka silnika,to należy sprawdzić
  • REKLAMA
  • #4 2290915
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Może to być cofający się do pompy np. pieniążek i ale nie wykluczałbym samego silnika. Proponuje wymontować go i sprawdzić jak zachowuje się pod amp.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2292646
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Jeżeli pralka przed załączeniem wirówki po wypuscie wody zostawia częsć wody w pralce to wirowanie się nie załączy lub załączy się chwilowo. Proszę to sprawdzic najlepiej na pustej pralce bez wsadu bielizny.Jeżeli będzie zostawała wodasprawdz dokładnie pompę ,wąż zbiornik-filtrx2, wąż odpływowy.Pozdrawiam
  • #6 2292684
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Qrde ludzie kombinujecie jakieś super somplikowane usterki a to tylko układ hydrostatu jest zatkany i tyle :!:

żadne pieniądze...
  • #7 2294893
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 2295444
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    skryn napisał:
    PS 663S BIO napisał:
    Qrde ludzie kombinujecie jakieś super somplikowane usterki a to tylko układ hydrostatu jest zatkany i tyle :!:

żadne pieniądze...

:arrow: PS 663S BIO
    Jak byłby zatkany ten układ, to pralka nie robiłaby wszystkiego normalnie, tj. pranie, płukanie.

skryn napisał:

Skłonny jestem do stwierdzenia, że masz jednak zasyfiały ten kubek:

skryn :arrow: niezdecydowany jesteś :?

to może ja po krótce objaśnię jak to jest
    na praniu pralka działa normalnie bo jest po odpoczynku i kubek jest pusty (nie ma w nim wody)

na płukaniu poziom rzeczywiście jest nieprawidłowy ale użytkownik zazwyczaj tego nie zauważa :wink:

kiedy dochodzi do wirowania to w kubku stoi woda i hydrostat nie pozwala na załączenie wirówki :D
    jednak po odpoczynku woda wysączy się z tego kubka i wirowanie się załączy :)

bywało....
    setki tysięcy razy :D

czy wszystko zrozumiałe :?:
  • #9 2295472
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 2295514
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    skryn napisał:
    PS 663S BIO napisał:

bywało....
    setki tysięcy razy :D

czy wszystko zrozumiałe :?:

Tak jest szefie!

kiedyś wymieniłem program a wystarczyło hydrostat,w ogóle to gdzie ten szmidt
  • #11 2295560
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 2296553
    szmidt
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za rady.
    Zlokalizowałem przyczynę, w wężu zbiornik-filtr znalazłem skarpetę.
    Teraz wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar Gracja PDG 585 ma problem z nieregularnym działaniem wirowania. Pomimo prawidłowej pracy podczas prania i płukania, wirowanie nie zawsze się uruchamia. Sprawdzono filtr i pompę, które są drożne. Przyczyną może być zatkany układ hydrostatu lub obecność ciała obcego w wężu łączącym zbiornik z filtrem, co powoduje pozostawanie wody w pralce i blokuje załączenie wirowania. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu pralka czasem wiruje prawidłowo, gdy woda z kubka hydrostatu się wypłynie. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez usunięcie skarpety znalezionej w wężu zbiornik-filtr, co przywróciło prawidłowe działanie wirowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA