logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowy klucz programowalny w Passat B5 (3B0 919 890 J VDO) - immo 97/99

MrWho 11 Lut 2006 23:09 2847 10
REKLAMA
  • #1 2291465
    MrWho
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam :)

Czy ktoś sie spotkał z takim bledem :

nieprawidłowy klucz programowalny ?
    lub
    za słaby sygnał z klucza?

wsadziliśmy nowa deske z duzym fisem, deska jest bez cana, rocznikowo tak samo, rok produkcji na niej to 97, na mojej starej tez, rok namalowany markerem z jakiego było wyciagniete auta to 99, świeci cudownie.. wszystko jak by ok... ale immo ciagle miga wywalam z immo.. blad ten pierwszy i d.. :/ ciagle sie pojawia nie można go wywalić... jak robi się adaptacje to tez d.. immo na 2s sie zapala ( przy mojej pestce 2 gen ) jak by czytał pestke i na tym koniec... dalej miga.. inaczej zachowuje sie jak da mu się pestke z 3 gen immo.. od fabi.. czyta ja zdecydowanie dlozej 4-6s... i dalej miga :( Dziwna sprawa... wywala za kazdym razem te bledy.. jak by było trzeba mu podać pestke miedzy 2 a 3gen.. czy ktoś sie z tym spotkał ??

Co z tymi kluczykami ktore nie miały pestek tylko swojego rodzaju cewke elektryczna??
    Chyba ze to immo 3 gen.. a słyszałem ze w 3 gen pestke programuje sie tylko 1x... potem ona nie chce iść do innego samochodu..
    No chyba ze to musi byc tez 3 gen od vw a nie skody.. nie wiem :(

Pomozcie coś chlopaki.. bo ja juz zwatpiłem :(

PS dlaczego "i_m_o" pisane bez _ zamienia na "moim zdaniem" glupie to :|

UPDATE:

moje stare zegary maja podswietlenie zielone/ nowe niebieskie..

doczytałem sie jeszcze ze to moze blokować moje radio mam BETE mozliwe ??
  • REKLAMA
  • #2 2295256
    MrWho
    Poziom 12  
    Widze ze albo nikt nie wie albo nie chce wiedzieć :( Zapłace za kazda pomoc :D
  • REKLAMA
  • #3 2295329
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Witam radio odpada a jak wyświetla ci za slaby sygnal z klucza może być to cewka przy stacyjce do odczytu transpondera nie jest to immo 3gen , ale zegary mają napewno inne oprogramowanie i może być to caa przyczyna próbowales zaadoptować je do ECU ?
  • REKLAMA
  • #4 2295354
    MrWho
    Poziom 12  
    jak podlacze stary licznik to idzie ok.. wiec cewka odpada... adaptacja jest ok bo wszystko ok chodzi.. jest problem z imo :) Moze na GG klikniesz 42 98 67 ?
  • REKLAMA
  • #5 2296201
    Doran
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    piszesz ze zmieniles deske, a czy wkodowales do niej klucze?przeciez imo jest w desce . zasz pin? zakoduj klucze do deski , co pisze ?dostosuj deske do ecu . robiles takie manewry ?
  • #6 2297322
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    W deesce jest zakodowana ilość kluczy i kod immo.Napisz dokładne oznaczenia desek.Stara deska według Twego opisu miała pamiątkę 93C86 a nowa może być na motce i trzeba to zaadoptować.
  • #7 2299301
    makki24
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Witam
    Mialem kiedys passka z 97 z paskudnym zielonym podswietlaniem.zmienilem zegra na 98 niebieskie podswietlanie.Ten sam problem na jednym kluczu sie nie dalo a na drugim poszlo,co ciekawe orginal mnie puscil a nowy dokupywany dal sie zakodowac tylko raz do pierwszego licznika.Znajdz stara pestke i zapewne pujdzie ok.I pytanie czy napewno masz poprawny PIN
    Pozdrawiam
  • #8 2299441
    MrWho
    Poziom 12  
    adaptacja była robiona.. pin znam .. pin puszcza poprawnie ... wiec pin jest ok .. heh kolego Doran przeczytaj dokladnie co napisałem... wszystko idzie ale kluczy nie dam rady zakodować wywala mi je :|
    makki24 nie pamietasz czy ten klucz dokupywany nie był fabrycznie nowy i z immo 3 gen ?
  • #9 2299484
    makki24
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Tak fabrycznie nowy zakupiony w ASO juz widzialem nowe klucze z gownianymi transponderami nieszlo dokodowac.powodzenia
  • #10 2299489
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Witam jak tam zegary zakodowaleś ?
  • #11 2300068
    MrWho
    Poziom 12  
    Przeprowadzam sie ;) Nie mialem czasu nad tym posiedzieć.. i narazie nie chce mi sie rozkrecać dopuki pestek nowych nie dostane... Przeglądałeś to co ci wyslałem ?

Panowie jak to jest z immo wkońcu te niebiesie zegary miało immo w3 czy nie ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "nieprawidłowy klucz programowalny" oraz komunikatu o "za słabym sygnale z klucza" w Volkswagen Passat B5 (rok produkcji 97/99) po wymianie deski rozdzielczej na model z dużym FIS-em, bez magistrali CAN. Pomimo poprawnej adaptacji i znajomości PIN-u, immo (immobilizer) ciągle miga i nie można usunąć błędów. Klucze drugiej generacji są odczytywane bardzo krótko, natomiast klucze trzeciej generacji (np. z Fabii) są czytane dłużej, ale problem migania immo pozostaje. Dyskusja wskazuje na możliwe różnice w oprogramowaniu zegarów i typie transponderów (cewka przy stacyjce, 93C86 vs. motka), a także na konieczność prawidłowego zakodowania kluczy do nowej deski, która zawiera pamięć immo i kod PIN. Wspomniano, że nowe klucze fabryczne z ASO mogą mieć transpondery trudne do zakodowania. Pojawia się pytanie, czy niebieskie zegary z 98 roku mają immobilizer trzeciej generacji. Problem może wynikać z niezgodności generacji immobilizera między kluczami, deską i ECU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA